Interviu 24secunde.ro cu Jorge Garbajosa, președintele Federației Spaniole de Baschet (FEB)

Final Four-ul Basketball Champions League a avut loc la Tenerife. Organizarea acestui eveniment în Spania a atras atenția conducerii forului de specialitate al acestei țări. Astfel, pe parcursul zilelor de competiție din Insulele Canare, la meciuri au fost prezenți mai mulți oameni importanți din fruntea baschetului iberic. Unul dintre ei a fost chiar președintele Federației Spaniole de baschet (FEB), legendarul Jorge Garbajosa.

Am avut oportunitatea de a discuta cu fostul mare jucător, devenit președinte al federației de specialitate în luna iulie a anului 2016. Discuția cu șeful baschetului iberic s-a purtat în jurul echipei din Tenerife, a disputei dintre FIBA și ECA, respectiv a activității FEB.

Iată interviul cu Jorge Garbajosa:

Ce părere ai despre ediția inaugurală a Basketball Champions League?

Este un eveniment extrem de important pentru Tenerife. Este o premieră pentru această insulă ca un eveniment de acest fel să fie organizat aici. A fost o primă oportunitate pentru Tenerife să obțină un trofeu continental. La modul general, chiar dacă este de abia la început, consider că Basketball Champions League a fost o competiție interesantă. Nu are tradiția Euroligii și cred că mai are de parcurs niște pași pentru a se apropia, însă cred că este un pas important pentru baschetul de club din toată Europa.

Care este poziția ta, a președintelui federației spaniole de baschet (FEB), în această dispută dintre ECA și FIBA?

Federația spaniolă, indiferent că am fost eu sau predecesorul meu, a sprijinit competițiile baschetbalistice. Cu asta ne ocupăm și consider că este de datoria noastră să căutăm soluții în așa fel încât sportul nostru să aibă de câștigat. Este nevoie de dialog și de găsirea unor soluții. Eu nu cred că amenințarea și presiunile sunt elemente cu care noi, ca oameni de sport, să ne identificăm. Pe de altă parte, trebuie să luăm o poziție, iar cea a FEB este clară. Sprijinim FIBA, deoarece este forul suprem, cel care guvernează baschetul la nivel global. Pe de altă parte eu nu pot, așa cum am spus deja, să oblig pe nimeni să aleagă o competiție în detrimentul alteia.

Vei susține înscrierea mai multor echipe spaniole în următoarea ediție a Basketball Champions League?

Desigur. Este o competiție atractivă din punctul nostru de vedere, al federației. Prin urmare voi recomanda echipelor noastre să participe, dar în același timp este important să repet faptul că este nevoie de o înțelegere între părți.

Există posibilitatea ca Spania să aibă cinci echipe în următoarea ediție a Euroligii.

Așa este. Rămâne să vedem cum se va încheia actuala ediție de campionat. Pe de altă parte, ne așteptăm la o nouă vară agitată. Îmi doresc că părțile să se așeze cât mai curând la discuții, dar mai als să se găsească o soluție optimă, mulțumitoare în primul rând pentru dezvoltarea baschetului.

E aproape un an de când ai fost ai fost ales președinte al FEB. Cum te simți în această postură, în care ai ajuns la doar patru ani de la retragerea din activitatea e jucător?

În primul rând este o situație complet diferită. M-am simțit extraordinar ca jucător și am simțit mereu că am o datorie față de compatrioții mei. Funcția de președinte al FEB reprezintă o onoare imensă pentru mine, pe care nu o voi putea exprima niciodată în cuvinte. Am jucat baschet din plăcere, iar acum conduc destinele acestei discipline din postura de președinte ale federației. Este un sentiment deosebit, care mă onorează pe de o parte, dar în același timp trezește în mine un sentiment de responsabilitate.

Activitatea noastră, a federației, se va intensifica începând din luna mai. Începem cu echipa națională de baschet feminin, care va lua startul la EuroBasket Women 2017, după care avem un număr consistent de echipe de nivel juvenil, pe care ne axăm în perspectiva continuării dezvoltării jucătorilor de baschet, dar în același timp nu renunțăm la ideea de a continua să performam, să atragem medalii și trofee. În fine, obiectivul nostru este să încheiem această vară cu o medalie de aur la Istanbul, prin echipa națională de seniori.

Există mai multe discuții, articole de ziar și așa mai departe, potrivit cărora FEB se confruntă cu probleme financiare. Cum comentezi această situație?

Este adevărată informația, dar nu este un secret. Nu am ascuns niciodată acest lucru. Ne-am confruntat cu această situație, prin prisma faptului că bugetul asigurat de stat a fost mai mic, dar o parte semnificativă a problemei a fost rezolvată. O dovadă a eficienței baschetului spaniol constă în faptul că el reușește să atragă finanțare privată.

S-a vehiculat că va fi dificilă găsirea banilor pentru acoperirea asigurărilor pentru jucătorii din NBA care ar dori să joace la EuroBasket 2017.

Am găsit soluții și există un echilibru în gestionarea acestei situații. Nu a fost ușor, dar pot să spun că am trecut peste ce a fost mai dificil. Prin urmare pot să pun că acest aspect nu va fi o barieră în calea acelor jucători care își doresc să reprezinte echipa națională a Spaniei.

Ce părere ai despre România, țară în care naționala Spaniei va juca în faza grupelor la EuroBasket 2017?

Avem o relație bună cu federația română. De asemenea, avem o relație foarte bună cu doamna Carmen Tocală. În plus, suntem la curent cu toate informațiile referitor la tot ce înseamnă prezența echipei naționale a Spaniei în România pentru evenimentul din acest an. Prin postura noastră, de echipă campioană a Europei în exercițiu, unul dintre lucrurile care ne onoreză este acela de a avea oportunitatea să jucăm în cât mai multe locații de pe continent. Prin urmare, Cluj-Napoca este cu siguranță o destinație importantă pentru noi.

O întrebare pe care mi-am dorit de mult să o adresez unei persoane influente și puternice din baschetul spaniol se referă la sistemul juvenil din această țară. Spania creează jucători pe bandă rulantă, dar aici vorbim nu doar despre spanioli. Satoransky, Porzingis, Doncic – și lista este deschisă – au fost lansați de cluburi din Spania. Cum este posibil acest lucru?

Pregătirea antrenorilor, dotarea școlilor de baschet, interesul pentru organizarea cât mai multor evenimente baschetbalistice pentru copii și juniori, sunt aspecte ce fac parte din ordinea de zi nu doar a federației ci a întreg sistemului spaniol. Faptul că se formează jucători de baschet în țara noastră este consecința cât se poate de firescă a faptului că avem un sistem foarte bine pus la punct. Pe noi ne preocupă baschetul și chiar nu ne uităm la culoarea pielii sau la cetățenia oamenilor cu care lucrăm. Ne interesează să-i punem pe tinerii spanioli în postura de a aduce prestigiu pentru țara lor. Concurența nu cunoaște bariere sau restricții. Ea există peste tot. De ce să nu îi educăm pe copiii noștri cu această mentalitate? Ei trebuie să-și merite locul în teren la o echipă. Fie ca o fac la juniori sau la seniori. Dacă nu îl merită, atunci nu îl vor avea niciodată.

Copiii noștri sunt conștienți de faptul că trebuie să performeze în fiecare moment, la antrenament și la meci. Obiectivele sunt clare: trebuie să câștige. Această formă de educație cred că ne-a adus acolo unde suntem. Tinerii spanioli care îmbracă uniforma echipei naționale sunt conștienți că au ajuns acolo pe merit. Rezultatele pe are baschetul spaniol le obține de atâția ani reprezintă unica și singura dovadă a faptului că se lucrează corect și eficient.

Cum am mai spus, noi avem două obiective. Acestea se leagă între ele. Ne dorim medalii, performanța și prestigiu indiferent de nivelul și categoria la care ne trimitem echipa națională, dar în același timp urmărim să formăm jucători, pentru reprezentativa de seniori, pentru participarea cluburilor în cupele europene, pentru o bună și demnă reprezentare a școlii de baschet spaniole în NBA sau Euroligă. Avem jucători străini formați în țara noastră, iar meritele revin școlii noastre de baschet pentru realizările acestora. Pentru noi e important și acest aspect, prestigiul, respectul câștigat pentru această muncă.

Se apropie schimbul de generație. Majoritatea foștilor tăi colegi se apropie de inevitabilul moment al retragerii. Crezi că Spania de mâine poate să continue linia rezultatelor obținute de generația de aur a baschetului iberic?

Dacă mă întrebi despre Pau Gasol îți pot spune cu mâna pe inimă că Spania nu a avut și nu va mai avea niciodată un astfel de jucător. Îmi e greu să cred că va mai exista un alt Navarro. Eu cred că acești jucători sunt unici nu doar pentru Spania ci pentru întreg baschetul european și chiar mondial. Pe de altă parte, demonstrăm zilnic că avem resurse. Am încredere deplină în noua generație. Îi avem pe Marc Gasol, Sergio Llull, Ricky Rubio și așa mai departe. Aceștia sunt pregătiți să faca pasul în față să preia rolul de lideri ai noii generații. De asemenea, avem jucători foarte tineri pregătiți să se dedice echipei naționale, precum Alex Abrines, frații Hernangomez si asa mai departe. Baschetul nostru are resurse. Nu ne putem opune timpului. Nimeni nu poate să facă acest lucru. Noi regretăm cel mai mult că anii au trecut peste Pau, dar privim optimiști și plini de entuziasm către viitor deoarece știm ce și cum lucrăm.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.