Iberostar Tenerife a câștigat ediția inaugurală a Basketball Champions League

Iberostar Tenerife a triumfat în ediția inaugurală a Basketball Champions League. Spaniolii au depășit pe Banvit Bandirma, scor 63-59, în finala competiției, desfășurată duminică (30.04), la Pabellón de Deportes de Tenerife Santiago Martin în Insulele Canare.

Partida a avut parte de echilibru pe tot parcursul celor 40 minute de joc. Ibericii au fost împinși de la spate de peste 5.000 de spectatori veniți să-și urmărească favoriții în drum spre primul trofeu continental din istorie.

S-a jucat foarte mult pozițional, acțiunile pe tranziție și contraatac fiind extrem de limitate. Acest gen de joc părea să favorizeze echipa din Turcia, care a jucat într-o rotație mai scurtă. Banvit a rotit doar șase jucători în repriza secundă. Cu toate acestea, Tenerife a controlat situația pe tabela de marcaj în permanență, grație celor 12 reușite de pe semicerc, cu un procentaj de aproapr 50% la acest procedeu.

Banvit a reușit să se apropie la singură posesie cu patru minute înainte de final. Elevii lui Sașo Filipovski au comis câteva erori, una dintre ele consemnându-se atunci când aflat în mismatch pe semicerc, pivotul Gasper Vidmar a optat să se apere în așa fel încât să închidă culoarul de pătrundere al lui Rodrigo San Miguel. Acesta a ales să arunce de pe semicerc pentru a despride echipa gazdă la cinci puncte imediat după ce Jordan Theodore a strâns situația la o singură posesie.

Theodore și Gediminas Orelik, doi dintre jucătorii urmăriți cu mare atenție de cluburi din Euroligă, au petrecut aproape întreg meciul pe parchet. În schimb, Tenerife a avut o rotație mai adâncă și s-a îngrijit de oamenii de bază. Astfel, a ieșit la rampă senegalezul Niang. Acesta a avut 6 puncte, 4 recuperări și un capac pentru 11 la eficiență într-o singură apariție pe parcht, cu o durată de cinci minute. De altfel, Banvit a jucat cu un singur jucător la poziția 1 preț de 40 minute, iar Tenerife a rotit trei jucători, cu precizarea că al 4-lea, argentinianul Richotti a jucat doar șapte secunde.

Marius Grigonis a totalizat 18 puncte, Davon White  adăugat 14 puncte, 5 pase decisive, iar Rodrigo San Miguel a terminat cu 9 puncte pentru Tenerife. În replică, Jordan Theodore a avut 17 puncte, 9 recuperări, 4 pase decisive, iar Damian Kulig și Gediminas Orelik au marcat cte 13 puncte fiecare, cel din urmă bifând și 13 recuperări pentru Banvit.

Pe scurt despre finala și ediția inaugurală a BasketballCL

Tenerife a obținut un succes pe deplin meritat. A avut rotația mai lungă, a jucat mai eficient, a dezvoltat un baschet colectiv și a beneficiat de un aport important din partea mai multor jucători. În plus, spaniolii nu au mai beneficiat de punctele tridentului Abromaitis – Doornekamp – Bogris, cel care a excelat la finalizare în semifinala cu Venezia, dar a găsit soluții să controleze situația pe tabela de macaj și să se impună.

Publicul prezent la finală a scandat numele lui Banvit la încheierea partidei, cu ocazia festivității de premiere.

Marius Grigonis a fost desemnat MVP al finalei. El a contabilizat 18 puncte. A fost una dintre cele mai bune prestații ale lituanianului în competiție.

Jordan Theodore, MVP-ul sezonului inaugural din Basketball Champions League, a izbucnit în lacrimi la finalul partidei. El a dat frâu liber emoțiilor la capătul unui meci cu o încărcătură fizică și psihică imensă, în care a depus un efort colosal.

Aaron Doornekamp a fost coleg în sezonul precedent cu Jordan Theodore la Fraport Skyliners. Olandezul a cucerit Basketball Champions League la distanță de un singur sezon după ce a triumfat și în FIBA Europe Cup.

AS Monaco s-a clasat pe locul 3 în ierarhia generală a Basketball Champions League. Monegascii au trecut de Umana Reyer Venezia, scor 91-77, în finala mică a competiției.

Astfel s-a încheiat ediția inaugurală a Basketball Champions League. Tenerife a cucerit premiul cel mare, în valoare de 500.000 euro. Impresia generală a fost foarte bună, dat fiind faptul că s-au depus eforturi consistente în ceea ce privește calitatea în tot ceea ce a ținut de organizare și promovare. Nivelul baschetului a fost bun, dar net inferior Euroligii, însă pentru moment BasketballCL este în fază incipientă. Fără îndoială există premise pentru continuare în notă pozitivă.

Reamintim faptul că România a avut două echipe la statul competiției, CSM CSU Oradea reușind să se califice în faza grupelor, de care a trecut, ajungând în playoff-ul FIBA Europe Cup.

Pe parcursul următoarelor zile vom reveni cu mai multe impresii, interviuri și declarații de la Tenerife, din partea unor personalități importante ale baschetului european.

Foto: www.basketballcl.com

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.