Hristu Șapera vorbește despre meciul de la Oradea, situația în clasament, calendarul LNBM și regula românului U23

Hristu Șapera, antrenorul echipei BCM U Pitești, a participat la conferința de presă ce a urmat meciului pierdut pe terenul lui CSM CSU Oradea, în penultima etapă din sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17. Tehnicianul în vârstă de 36 ani a vorbit despre jocul amintit, dar în același timp a răspuns întrebărilor venite din partea jurnaliștilor prezenți.

Șapera a discutat despre sistemul competițional, ritmul și succesiunea meciurilor din TOP 6, lupta pentru poziții înaintea playoff-ului și a spus că nu are o preferință în ceea ce privește adversarul din primul tur al fazelor eliminatorii. De asemenea, el a răspuns întrebării cu privire la regula românului U23, implementată din următoarea ediție de campionat.

Iată ce a declarat antrenorul Piteșiului despre meciul de la Oradea:

„Este penultimul meci dintr-o serie de zece într-o lună. Acest lucru se simte. Deși am avut atitudinea corectă și dorința după meciul bun făcut în meciul cu Sibiul, pur și simplu din punct de vedere fizic atât am putut în acest moment.

Se știe că jucăm într-o rotație scurtă și este un aspect de care eu ca antrenor trebuie să țin cont. Kostoski a jucat accidentat și este un lucru care se simte. Nu poate juca la capacitate maximă și trebuie să fim atenți la acest aspect, mai ales că este un jucător esențial pentru noi.

Trebuie să înțelegem că acest ritm, pentru echipa noastră, înseamnă și astfel de derapaje. Am încercat să lungesc banca, să găsim niște soluții, dar este foarte complicat în aceste condiții.

Rămânem pozitivi și mergem mai departe. Până la urmă am jucat pe terenul unei echipe foarte bune, așa cum este Oradea. Se vede și la ei lipsa de prospețime, dar pe de altă parte se vede lungimea rotației. Au o bancă mult mai lungă, pe care o pot folosi. Cred că diferența s-a făcut în repriza a 2-a, pe fondul acestor aspecte, legate de rotație.

Eu rămân încrezător. Sunt multe lucruri pe care nu le-am făcut bine în acest meci. Pe care le cer de la anumiți jucători. Sper ca în meciurile următoare aceste aspecte să nu se repete. Eu cred că este clar pentru toată lumea că nu mă refer la un detaliu tactic ci mă refer pur și simplu la cele 19 recuperări ofensive ale gazdelor și la numărul de puncte încasate de noi imediat după posesie pierdută.

Nu este un capăt de țară. Important este să ajungem cu toți jucătorii valizi la startul playoff-ului. Acela este targetul nostru. Vom încerca să facem un rezultat bun acolo.”

A lipsit Adi Tudor. Care este situația lui?

„Este accidentat. Face niște investigații și vom vedea ulterior despre ce diagnostic este vorba.”

Cum ți se pare actualul sistem din TOP 6? Mă refer la faptul că jucați zece meciuri într-o lună în compania celor mai bune echipa din campionat, după ce ați jucat prima parte a sezonului regulat cu un meci pe săptămână? Crezi că acest sistem este potrivit pentru posibilitățile echipelor din LNBM?

„Eu sunt un susținător al acestui TOP 6. Este o idee bună a acestui campionat. Consider că nu suntem pregătiți pentru acest ritm de meciuri, pentru această succesiune de jocuri în sistemul miercuri – sâmbătă. Aici nu mă refer doar la Pitești ci la majoritatea echipelor. Ritm pe care ar trebui să îl susțină și echipele din 7-12, dacă nu ar fi fost retragerile a două echipe.

Sunt de părere că o pauză mai mare între meciuri ar fi fost bine venită. Spun asta și dintr-un alt aspect. Care pentru noi a contat foarte mult la meciul de la Oradea. Fiecare echipă are 2-3 deplasări extrem de lungi. Pentru orice echipă sunt deplasări lungi, pe care majoritatea echipelor le fac cu autocarul.

De exemplu, pentru Kostoski a fost o mare problemă simpla deplasare. Când ai o accidentare la gleznă și stai în autocar zece ore este limpede că aceasta se umflă. E normal.

Aceste deplasări obosesc foarte mult echipele. De fapt asta e problema principală, nu neapărat succesiunea meciurilor. Desigur, echipele cu bancă mai scurtă au o problemă deoarece jucătorii de bază sunt obosiți de drum, nu au timp pentru recuperare, dar sunt folosiți foarte multe minute. Cred că ar fi bine venite pauze mai mari între meciuri în TOP 6. În special pentru calitatea jocului și pentru mai multă atractivitate.”

Campionatul este grăbit de participarea echipei naționale a României la EuroBasket. Reunirea lotului este programată pentru 15 iunie, iar încheierea sezonului în LNBM are loc cel târziu pe 31 mai. Evident, echipa națională participă la EuroBasket 2017, însă baschetul românesc înseamnă LNBM timp de 9-10 luni pe an. Din aceste considerente, consideri că ar trebui schimbat calendarul? Ar trebui consultați antrenorii, cluburile și așa mai departe pentru un calendar care să vină în sprijinul acestei calități și atractivități?

„Eu cred că progresăm. Încet. Nu cu pași foarte repezi, dar mergem în direcția potrivită. Am progresat pentru că în playoff se joacă cu zi de pauză între meciuri. Acest lucru este extrem de benefic și de util absolut tuturor echipelor, jucătorilor, antrenorilor, spectacolului. În urmă cu 2-3 ani așa ceva nu exista. Am progresat prin faptul că nu mai jucăm primul tur din Cupa României în deschiderea absolută a sezonului competițional.

Așadar sunt două exemple de progres. Cred că și aici, la calendarul fazei a 2-a din sezonul regulat, ar trebui să se facă un progres. Pentru că este un ritm care prezintă multe pericole. Știm foarte bine că în TOP 6 nu se mai pot face extra transferuri. Așadar, orice accidentare în TOP 6 nu mai are soluție de rezolvare. Și atunci trebuie să avem grijă la acest aspect. Sunt de părere că federația trebuie neapărat să ia în considerare problema calendarului fazei a 2-a din sezonul regulat.”

Matematic există șanse ca Piteștiul să urce pe locul al 5-lea la încheierea sezonului regulat. Crezi că e realizabil acest lucru?

„Vom juca meciul cu Timișoara cu scopul de a-l câștiga. Nu vom face prea multe calcule. Evident știu că este o diferența foarte mare de surmontat. Mai ales din punctul nostru de vedere, pentru că avem jucători cu probleme, mai ales Kostoski. Sunt alți jucători de care eu trebuie să am grijă deoarece este inuman ca mereu aceiași jucători să fie folosiți 33-34-35 minute în succesiunea despre care am discutat deja. Cert este că vom încerca să obținem tot ce se poate din acest meci.

Dacă vom reuși e foarte bine, dar dacă nu vom urca în clasament nu va fi o tragedie. În prezent, pentru noi, mai importantă este prospețimea și menținerea jucătorilor în anumite limite.”

Ținând cont de matchup-uri, de eventualele probleme medicale, experiență și așa mai departe, ai avea o preferință cu privire la numele adversarului din primul tur al playoff-ului?

„Eu prefer să joc. Sunt de părere că trebuie să ne bucurăm de acest lucru. Activăm într-un domeniu în care ne face plăcere să fim și sunt de părere că fiecare jucător trebuie să se bucure că este în acest TOP 6. De asemenea, fiecare trebuie să se bucure că va juca în playoff. Contează mai puțin cu cine ne împerechem.

Există, desigur, aspecte pozitive și negative indiferent cu cine ne vom întâlni. Eu vreau să mă gândesc doar la echipa mea, să ajungem la o starede sănătate bună și să abordăm primul tur al playoff-ului la capacitate fizică bună, indiferent cine ne va ieși în cale.”

Ați întâlnit Sibiu și Oradea în ultimele două meciuri. Care dintre ele consideri că ar fi mai potrivită pentru voi?

„Cu fiecare dintre cele două am câștigat o singură dată și am pierdut de trei ori în acest sezon. Se știe, Oradea are o bancă mult mai lungă, este campioana României. Sibiul este echipa pe val în acest moment, cu o chimie foarte bună, cu o sală care îi ajută enorm. Sunt, cum spuneam, aspecte pozitive și negative în oricare dintre situații. Probabil va fi o adevărată finală în ultima etapă între aceste două echipe, ceea ce cred că este foarte frumos și aduce un plus de spectaculozitate chiar înaintea playoff-ului. Nu aș putea să spun că prefer una în detrimentul alteia.

Oradea merită felicitări pentru parcursul european pe care l-a avut. E normal ca acum să-și revină puțin. Vom vedea. Începe playoff-ul, iar acolo e un cu totul alt campionat.”

Ce părere ai despre regula jucătorului român U23 în primul sfert al meciurilor din următoarea ediție a Ligii Naționale de baschet masculin?

„Din punct de vedere al jocului vor fi foarte multe anomalii. Care sunt convins că se vor întâmpla pe teren. Îmi e teamă că acești jucători vor juca doar zece minute și cred că adevărata soluție nu stă în aceste reguli. Eu cred în implementarea unui sistem în care fiecare echipă din Liga Națională să aibă datoria de a ține o echipă U16 și una U18 în campionatul național juvenil. Unde să se lucreze serios. Acesta este sistemul folosit la alt nivel și el funcționează. Din punctul meu de vedere acesta este singurul pas spre progres pe care putem să îl facem.

Ulterior, ceea ce se face la nivel de seniori, este ceva tardiv. Mai ales că un jucător la 23 ani, ar trebui să fie un jucător cu baze foarte bine puse la punct. Nu spun că la 23 ani trebuie să fie la maxim din potențialul lui, dar la această vârstă trebuie să ai niște baze foarte bune.”

Foto: Roby Boros

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.