Greg Gibson, antrenor Kataja Basket: „La Oradea și la Kataja caracterul jucătorilor e mai important decât talentul”

Greg Gibson, antrenorul lui Kataja Basket, a participat la conferința de presă ce a urmat meciului pierdut la Arena Antonio Alexe, în compania lui CSM CSU Oradea, scor 91-101, după prelungiri. Tehnicianul american a vorbit despre acest meci, dar și despre situația în clasament.

„Încep prin a felicita Oradea pentru această victorie. Dacă ar fi să rezum totul într-o propoziție aș spune doar că a fost prea mult Zeno în această seară. Am avut parte de așa ceva timp de trei ani, întrucât l-am antrenat în Finlanda înainte ca el să vină în România. Am beneficiat la rândul meu de jocul său formidabil, câștigând două titluri naționale și am fost la o posesie de un al 3-lea.

Îmi place să spun despre jucătorii foarte buni că au piele de aligator. Este de-a dreptul imposibil de oprit atunci când e nevoie să iasă în evidență. Pot să spun că își găsește momentele de a străluci exact atunci când echipa are nevoie, în meciuri foarte importante. A arătat pe deplin în acest meci că este un jucător de excepție și în opinia mea este unul dintre cei mai buni jucători din întreaga Europă, nu doar din această competiție, atunci când este sănătos și are motivație.

Vreau să îmi felicit jucătorii pentru că deși nu am fost prea grozavi în prima repriză, am terminat-o la cinci puncte în urma celor de la Oradea. Lucru care ne-a ajutat să stăm în permanență aproape de adversar, chiar dacă nu am jucat prea bine în primle 20 minute. Din punct de vedere defensiv am fost mai mereu cu un pas în urmă. În sfertul al 3-lea, deși am fost mai mereu la 7-8-9 puncte în urmă, nu am cedat și chiar am revenit. Am forțat intrarea în prelungiri cu o acțiune excelent realizată de Rannikko și Bristol, iar Brown a marcat de la distanță foarte mare de coș. În repriza de prelungiri cred că am rămas fără energie.

Sunt mândru de băieții meci. Evident că sunt dezamăgit de înfrângere. Am spus-o și după meciul tur, am socotit cu victorii în meciurile cu Oradea, dar nu le-am obținut. Cu toate acestea nu pot să fim prea aspru cu băieții deoarece am pierdut în fieful unei echipe foarte bune.”

Ați avut probleme cu greșelile personale în ideea în care Daniel Mullings a comis a 3-a greșeală personală în prima repriză, iar Joey King a fost descalificat în sfertul 4. Sunt doi jucători importanți în echipa dumneavoastră. Cât de mult au contat problemele lor cu greșelile personale?

„Jerakious Bradley a avut o prestație excelentă pentru noi. El a acoperit în mare măsură pentru problemele celor doi enumerați de dumneavoastră. Mullings nu a reușit să-și intre în ritm, probabil și datorită problemelor cu greșelile personale. E posibil să fi greșit și îmi asum acest lucru în cazul lui King. Poate nu ar fi trebuit să îl țin în teren cu patru greșeli personale, chiar dacă era sfertul 4 și noi eram în urmă, adică aveam nevoie de cei mai importanți jucători ai noștri.

Cu toate acestea am trimis meciul în prelungiri. Eu cred că asta deja spune multe despre forța grupului nostru. Alcătuim o echipă solidă, nu depindem de unul sau altul dintre băieți, chiar dacă în anumite situații e limpede că avem nevoie de calitățile unuia sau altuia dintre ei. Aș remarca aportul lui Bradley și Makalainen în această partidă.”

Ați obținut niște victorii remarcabile, pentru oricine, nu doar pentru o echipă cotată cu șanse minime în această grupă. Mă refer la victoriile din Turcia, Rusia și Israel. Cum vedeți situația actuală a echipei dumneavoastră, ținând cont de statutul ei la startul competiției?

„Suntem echipa cu cel mai mic buget din competiție. Cu asta cred că am spus totul cu privire la ce trebuie să facem noi în fiecare meci pentru a avea vreo șansă. Este un merit al întregii organizații. Cu siguranță aș fi semnat dacă cineva îmi punea în față o hârtie în care scria că vom avea 6-7 la general și că vom avea șanse reale de calificare în fazele eliminatorii înaintea ultimei etape. Nici nu m-ar fi deranjat că am fi avut o serie de trei înfrângeri consecutive, așa cum este cazul nostru în prezent.

Cu siguranță nimeni nu s-a gândit măcar că vom fi aici cu o etapă rămasă înainte de final. Nimeni nu ne-a creditat cu orice fel de șansă în această grupă. Suntem aici și cred că avem o șansă mare de a ne califica. Jucăm pe teren propriu în ultima etapă, împotriva lui Pinar Karsiyaka, un adversar foarte puternic, dar pe care putem să îl învingem încă o dată.”

Ce părere aveți despre echipa din Oradea și baschetul românesc în general?

„Nu sunt foarte familiarizat cu baschetul românesc, dar evident am urmărit cu atenție jocul și parcursul echipei din Oradea. Cred că acest club face o treabă excelentă. Să fie în cursă pentru calificarea în playoff în condițiile unor probleme de efectiv majore. Să joace de două luni fără cel mai bun jucător al ei (Sean Barnette) și al campionatului din România este cu adevărat remarcabil și spune multe despre munca pe care oamenii de la acest club o depun pentru a trece peste probleme fără ca ele să se simtă așa cum ar trebuie ele de fapt să afecteze o echipă mică în raport cu ce adversari întâlnim noi în această competiție și să mai rămână și competitivi în campionatul intern.

Cred că ne asemănăm foarte mult noi (Kataja) și Oradea. A fost nevoie de două tururi preliminare ca echipa din Oradea să ajungă în grupe, un lucru care inevitabil te afectează pe termen lung. Mai ales că celelalte echipe erau deja în grupe. În pofida statutului celor două echipe și țări în raport cu adversarii din această grupă, cred că atât Kataja, cât și Oradea au arătat că își merită locul în această competiție și mai ales că pot să joace cu băieții puternici din această disciplină. În opinia mea, atât la Kataja, cât și la Oradea, caracterul jucătorilor se ridică cu mult deasupra talentului individual. Cred că acest lucru a ridicat ambele echipe peste nivelul lor real.”

Ați fost antrenor al echipei Bisons Loimaa în trecut. Este practic marea rivală a lui Kataja din ultimii ani în baschetul finlandez. Cum e să fiți acum în această tabără?

„Managerul echipei Kataja poate să confirme faptul că de ani de zile vorbim, însă niciodată nu s-a ivit situația de a începe o colaborare. Aceasta a apărut în vara anului trecut. Însă cu siguranță este locul cel mai potrivit pentru mine în prezent. Mă simt excelent alături de această organizație, de acești oameni și sunt încântat să putem lucra împreună. Am fost rivali mai mulți ani, am jucat unii împotriva altora mai multe finale, cu final fericit de o parte și de cealaltă, dar pot să spun că mă simt fericit să fiu aici.

Alături de Bisons, acolo unde am lucrat atât de bine cu Zeno, am câștigat niște trofee în Finlanda, dar am și avut experiențe extraordinare în Liga VTB și EuroCup. Însă ceea ce se întâmplă la Kataja mă face cu adevărat fericit. Am cel mai bun loc de muncă posibil. Este foarte distractiv pentru mine să vin la lucru în fiecare zi alături de acești oameni.”

Subsemnatul poate să confirme că în cele patru zile (două în Finlanda, două la Oradea), atmosfera destinsă, voia bună, glumele și relaxarea domnește în sânul grupării finlandeze. Firește, meciurile sunt tratate cu seriozitate maximă, probabil cum sunt și antrenamentele (la care nu am avut acces), însă tot ce se întâmplă în jurul echipei și la care am avut acces evidențiază un climat foarte relaxat și pozitiv. O lecție de mentalitate, educație și cultură.

Foto: Roby Boros

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.