Giordan Watson a obținut cetățenia română. Va putea juca pentru echipa națională și va fi considerat autohton în LNBM!

Giordan Watson a obținut cetățenia română. Această informație a devenit oficială în cursul săptămânii trecute. Fundașul american va putea fi utilizat de echipa națională a României. De asemenea, el va juca în calitate de baschetbalist autohton pentru U-BT Cluj-Napoca în Liga Națională.

În schimb, Watson va fi considerat jucător străin în cupele europene. Este o situație în care se situează și Andrii Kalnichenko (U-BT Cluj-Napoca), respectiv Iuri Fraseniuc (Steaua CSM EximBank București). FIBA a introdus un set de prevederi în regulamentul specific al competițiilor continentale pentru sezonul competițional 2017/18.

SONY DSC

Una dintre aceste reguli se referă la condiția de jucător autohton. Un baschetbalist este considerat autohton dacă a jucat cel puțin trei sezoane, în perioada în care a avut între 12 și 20 ani, în competițiile organizate de federația națională din țara a cărei cetățenie o deține. Este limpede că Watson (formare baschetbalistică în SUA), Kalnichenko și Fraseniuc (formare baschetbalistică în Ucraina) nu au jucat în România la acele vârste.

O altă regulă se referă la numărul maxim de jucători străini admiși pe foaia de arbitraj. Astfel în Basketball Champions League și FIBA Europe Cup, pe o listă cu 12 jucători este permisă folosirea a cel mult șapte străini, iar pe una cu 10 sau 11 jucători ste permisă folosirea a cel mult șase străini. În schimb, în Liga Națională va fi permisă folosirea a cel mult șase străini cu cel puțin un autohton în permanență pe teren, acesta trebuind să fie un jucător sub 23 ani în primul sfert.

În aceste condiții, U-BT Cluj-Napoca va juca cu Watson și Kalnichenko în calitate de străini în Basketball Champions League, respectiv în calitate de autohtoni în Liga Națională a României. De notat că formația campioană a României are următorii jucători cu statut de străini atât în plan intern, cât și extern: Vaidas Kariniauskas, Justin Gray, Lasan Kromah, Aleks Rasic (în recuperare), Zeljko Sakic, Ousmane Barro.

Așadar, Clujul are șase străini plus doi naturalizați în LNBM, respectiv opt străini în Basketball Champions League. Rasic este în recuperare după ruptura de tendon achilian, astfel încât revenirea lui este preconizată pentru a 2-a parte a sezonului 2017/18.

Foto: www.u-bt.ro

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Giordan Watson a obținut cetățenia română. Va putea juca pentru echipa națională și va fi considerat autohton în LNBM!

  • Clubul pare din nou favorita principala. Poate chiar mai mult decât anul trecut. Insa niciodată nu se știe.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.