Generația 1997 a obținut cel mai bun rezultat din istoria baschetbalistică modernă a României la U20 masculin

Generația 1997 a obținut cel mai bun rezultat din istoria baschetului românesc la U20 masculin. Emi Cațe, Nandor Kuti, Bobe Nicolescu, Bogdan Popa, Radu Vîrnă, Georges Darwiche, Tudor Gheorghe, Anton Diaconescu, Ionuț Berceanu, Sebastian Ionescu, David Engi Rosenfeld, Andrei Iliescu, coordonați de către Tudor Costescu, Alex Ziguli, Ionuț Bâscoveanu și Cosmin Radu, dispută prima finală continentală la nivel de Divizia B la categoria de vârstă amintită.

Îmaintea finalei, România are un bilanț de 6-0 în ediția 2017 a Campionatului European. În prealabil, tricolorii au pierdut cel puțin trei meciuri la fiecare ediție la care au participat.

În întreaga istorie a Campionatului European U20 masculin, România nu a disputat nici măcar o semifinală. Cel mai bun rezultat a fost atins în anul 2008, la evenimentul de la Tîrgu Mureș. Atunci, generația 1988, din care au făcut parte Vlad Moldoveanu, Titus Nicoară, Dani Popescu, Cătălin Baciu și alții (marea majoritate retrași deja din activitatea de jucători) s-a clasat pe locul al 5-lea.

De notat că generația 1988 este cea mai de succes din baschetul masculin modern românesc. Până la generația 1997, echipa lui Vlad, Titus&co a fost unica care a izbutit să promoveze în primul eșalon al Europei. De acum, generația 1997 este la egalitate ca număr de promovări în Divizia A. Dacă generația 1988 a izbutit promovarea la U18, cea 1997 o reușește la U20.

Prima ediție a Campionatului European U20 masculin s-a desfășurat în anul 2000. Până atunci s-a organizat Campionatul European de tineret (U22 sau mai tineri la acea vreme). La evenimentul organizat în 1992, România a participat într-o competiție cu cele mai bune 12 țări din Europa. Tricolorii au avut atunci 3-4 la general și s-au clasat pe locul 9 în clasamentul final. Este cel mai bun rezultat din istoria baschetului românesc la nivel de tineret. În acea echipă s-a regăsit Gheorghe Mureșan. El a fost cel mai bun marcator al întregii competiții, cu o medie de peste 23 puncte pe meci. De notat că în 1990, România s-a clasat pe locul 4 la Campionatul European, respectiv pe locul 5 la Campionatul Mondial.

Trebuie precizat însă că în contextul vremurilor de atunci, baschetul din Europa nu avea un număr atât de mare de țări afiliate la FIBA (Uniunea Sovietică a participat sub denumirea de Comunitatea Statelor Independente, absentând țări de talie continentale ale actualelor vemuri, precum Lituania, Letonia, Ucraina, Rusia etc, iar Iugoslavia era implicată în plin război, niciuna dintre țările actuale, care atunci alcătuiau Iugoslavia nefiind prezente în 1992). Totodată, se cuvine să evidențiem și faptul că de abia după Jocurile Olimpice de la Barcelona, în anul 1992, atunci când o întreagă planetă a rămas fascinată de reprezentația oferită de Dream Team-ul SUA, sportul cu mingea la coș din întreaga lume a cunoscut o ascensiune ce a condus spre un progres permanent, ce a făcut din baschet nu doar cel mai practicat sport de pe planetă, dar a ridicat nivelul de competitivitate la cote nemaipomenite.

De altfel, dacă e să definim ce înseamnă baschet modern, acesta începe cu primele generații inspirate de Dream Team 1992 – o bornă cum nu se poate mai reprezentativă pentru o disciplină sportivă. Iar aici discutăm nu doar despre generații de jucători ci despre antrenori, cultură baschetbalistică și un profesionalism generalizat la nivel european și nu numai.

România nu s-a mai calificat la turneul final al Campionatului European între 1994 și 2004 (interval în care competiția s-a desfășurat la distanță de doi ani). Din anul 2005 a fost implementat sistemul cu două eșaloane valorice și competiția a fost organizată anual, însă România nu a participat la primele două ediții.

Iată rezultatele înregistrate de România în istoria Campionatului European U20 masculin conform sistemului actual, cu două eșaloane valorice:

2016 – 3/4, locul 10 din 21 echipe
2015 – 2/5, locul 17 din 18 echipe
2014 – 4/4, locul 9 din 14 echipe
2013 – 3/5, locul 7 din 12 echipe
2012 – România nu a participat
2011 – 4/5, locul 15 din 22 echipe
2010 – 2/5, locul 14 din 17 echipe
2009 – 0/7, locul 17 din 17 echipe
2008 – 4/3, locul 5 din 19 echipe
2007 – 2/5, locul 17 din 18 echipe
2006 – România nu a participat
2005 – România nu a participat

Performanța generației 1997 se consemnează exact în anul în care FR Baschet implementează regula jucătorului autohton U23 obligatoriu pe parchet în primul sfert al Ligii Naționale. Aici trebuie precizat că in lotul României la Oradea absentează Rareș Uță. Totodată, Emi Cațe și Ionuț Berceanu își desfășoară activitatea în afara României. Prin urmare acești jucători nu intră, cel puțin la momentul prezent, sub incidența noii reguli întrucât ei nu activează în LNBM.

Foto: Alina Cojocaru / Federatia Romana de Baschet

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.