Fosta RSF Iugoslavia și Fosta Uniune Sovietică alocă jumătate din cele mai bune 16 echipe ale Europei

În optimile de finală ale EuroBasket 2017 s-au calificat nu mai puțin de opt reprezentante ale baschetului ex-iugoslav și ex-sovietic. Așadar, jumătate din elita baschetului european la ora actuală este alcătuită din țări desprinse din Iugoslavia și Uniunea Sovietică.

Se impune să remarcăm acest lucru în contextul în care între 1969 și 1991, perioadă în care Uniunea Sovietică, respectiv RSF Iugoslavia jucau înglobând întregile zone, la turneul final au participat între 8 și 12 echipe naționale. De la ediția 1993, adică după dispariția Uniunii Sovietice și a RSF Iugoslavia, numărul participantelor a crescut la 16. Începând din 2011, turneul final se joacă cu 24 echipe.

Fosta Iugoslavie este reprezentată de Slovenia, Serbia, Croația și Muntenegru. Cea din urmă se califică în premieră între primele 16 echipe ale Europei. De notat că Bosnia-Herțegovina și Macedonia nu s-au calificat la turneul final. Așadar, o rată de progres de 100% pentru spațiul ex-iugoslav din faza grupelor către optimile de finală ale Campionatului European de baschet masculin – ediția 2017.

Fosta Uniune Sovietică este reprezentată între primele 16 echipe ale Europei de Rusia, Ucraina, Letonia și Lituania. Dacă pentru ultimele două calificarea a fost o formalitate, în cazul Rusiei a existat un mix în ceea ce privește așteptările dacă ținem cont de ultimele două participări (locurile 21 și 17) când a ratat calificarea în optimile de finală. În fine, calificarea Ucrainei este probabil cea mai mare surpriză pozitivă de la acest turneu, fiind realizată în condiții de absenteism important (Len, Fesenko, Gladyr, Jeter), dar și de probleme politico-economice. În plus, Ucraina a eliminat din competiție formații mai bine cotate, cu jucători de NBA și Euroligă, precum Israel (gazdă) și Georgia.

Georgia este singura reprezentantă a spațiului ex-sovietic care nu s-a calificat în optimile de finală la EuroBasket 2017. Aici trebuie subliniat că echipa antrenată de Ilias Zouros este singura dintre formațiile care nu au progresat din grupe cu două victorii obținute. Patru dintre celelalte șapte formații eliminate au avut câte o victorie, iar trei dintre ele au pierdut toate jocurile susținute la acest turneul continental. Așadar, putem să spunem că cea mai bună dintre echipele eliminate (pe baza bilanțului) provine tot din spațiul ex-sovietic.

Celelalte opt echipe calificate în optimile de finală sunt, grupate în funcție de regiunea geografică, următoarele: Turcia și Grecia; Franța, Germania, Italia și Spania; Ungaria; respectiv Finlanda. Cu alte cuvinte, Vestul Europei propune doar patru echipe naționale între primele 16 ale Europei. Nordul vine cu una, iar celelalte 11 provin din Sud-Estul bătrânului continent. Așadar, țara noastră este situată într-o regiune în care baschetul este la cel mai înalt nivel posibil.

De notat că Uniunea Sovietică și RSF Iugoslavia au cucerit 14, respectiv opt titluri europene. Așadar, ele însumează 22 medalii de aur din totalul de 39 ediții desfășurate.

Foto: Alina Cojocaru

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.