Dan Fleșeriu vorbește despre victoria de la Oradea, noul RS al LNBM, interpretările din arbitraj și obiectivul Sibiului

Dan Fleșeriu, antrenorul principal al BC CSU Sibiu, a participat la conferința de presă ce a urmat victoriei repurtate la Arena Antonio Alexe din Oradea, în fața lui CSM CSU din localitate, în cadrul primei etape din sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2017/18. Rezultatul final al partidei a fost de 73-72.

După prima victorie obținută din postura de antrenor al lui CSU Sibiu pe terenul formației bihorene, tehnicianul sibian cu origini orădene a vorbit despre succesul repurtat în re-editarea finalei mici din sezonul anterior, după care a răspuns întrebărilor legate de noile prevederi ale Regulamentului Specific al LNBM și interpretările legate de arbitraj – adoptate la nivel global, iar apoi a discutat despre obiectivul echipei pe care o antrenează în noua ediție de campionat.

„Este o victorie norocoasă, obținută în ultimele secunde de joc. O victorie care vine în contra partidă cu ultimul meci din sezonul precedent, care mă bântuie și azi. Așadar, putem să spunem că cel de sus le împarte. Mi-a fost teamă în acest meci, mai mult decât de Oradea – care are o echipă foarte bună, așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, de jucătorii mei. Ei nu sunt, deocamdată, la parametrii la care îmi doresc eu să fie. De asemenea, jocul nostru de echipă nu este ceea ce ne dorim, însă avem multe individualități. Desigur este primul meci al sezonului, astfel încât e firesc ca jocul de echipă să nu fie cel mai bun.

Oradea ne-a dominat la recuperări. În prima parte mi s-a părut că au marcat mai bine de la distanță decât noi, însă statistica a indicat egalitate (n.r. Kevin Capers a marcat trei coșuri de trei puncte pe posesii succesive în primul sfert). Având o structură cu ceva mai mulți jucători din sezonul trecut, eu cred că Oradea va intra mai repede în formă decât noi. De asemenea, sunt de părere că va fi una dintre pretendentele la titlu și în acest sezon competițional.”

În sezonul precedent v-am întrebat ce părere aveți despre regula autohtonului U23, implementată de la startul acestui sezon. Vă întreb din nou, după primul astfel de meci.

„Am spus și atunci că sunt de acord. Nu am niciun fel de probleme. În ceea ce ne privește, Mirel (n.r. Dragoste) a jucat destul de mult și în sezonul precedent. A făcut-o și în acest meci, chiar și în momente importante de joc, fiind un jucător foarte important de apărare pentru noi. Willy Brosser cu siguranță va fi unul dintre importanții jucători români de viitor. În momentul în care va înțelege că apărarea joacă un rol esențial în baschet, atunci cu siguranță va fi un jucător cu minute multe. De asemenea, eu am alți cinci jucători sub 23 ani, care la antrenament fac o treabă bună și așteaptă momentul în care vor intra în teren.

Eu cred că regula în sine este bună. Sunt de părere că un meci nu se poate câștiga sau pierde în primele zece minute. Sper ca jucătorii să nu aibă impresia că sunt favorizați și sub protecția acestei reguli să nu se pregătească și să nu muncească. Din contră, îmi doresc ca ei să privească această regulă ca pe o provocare și ca pe o șansă, pe care mulți înaintea lor nu au avut-o. De altfel, în anii anteriori mulți tineri români au renunțat la baschet invocând faptul că nu au loc pe teren de străini. Ei bine acum li s-a facilitat ocazia de a arăta că merită să fie în teren și să o facă în fața unor străini. Deocamdată sub protecția regulii, dar pe viitor poate pentru că sunt pur și simplu mai buni.”

Ce părere aveți despre noile interpretări de regulament în ceea ce privește arbitrajul?

„Vă referiți la antisportiv și abaterea de pași.

La antisportiv, dacă ar fi fost implementată această interpretare în sezonul precedent cred că am fi jucat finala. Noi l-am avut pe Kevin Hardy, pe care nu aveai cum să-l oprești cu mijloace regulamentare în contraatac. E adevărat, el rata multe libere și adversarii noștri nu s-au sfiit să-l faulteze. A fost o tactică lașă, dar toți o făceau împotriva lui. Îmi pare rău că nu îl mai avem pe Hardy în acest sezon.

Crește viteza jocului prin această interpretare a antisportivului. Va trebui să ne adaptăm la ea, dar e un lucru general valabil pentru toată lumea. Depinde de jucători cât de mult vor înțelege că un joc rapid le poate facilita multe oportunități.

În ceea ce privește abaterea de pași, eu nu o văd o schimbare atât de importantă. Eu nu am pus o presiune deosebită pe jucătorii americani nici în trecut, chiar dacă este o idee general acceptată că vechile interpretări în ceea ce privește abaterea de pași îi dezavantaja. Am preferat viteza jocului în locul concentrării asupra altor aspecte care ne-ar fi încetinit jocul. Eu puteam să trăiesc cu 4-5 posesii pierdute pentru abatere de pași. Pot să accept asta și acum, mai ușor decât să incetinim ritmul jocului.”

Înaintea meciului de la Oradea ați declarat că vă doriți un trofeu. Este acesta obiectivul trasat de club sau este o dorință firească a unui antrenor de la o echipă care în ultimii ani a făcut progrese vizibile în ceea ce privește poziționarea în clasament și statutul în Liga Națională?

„Obiectivul declarat al clubului este să egalăm, cel puțin, rezultatele obținute în sezonul precedent. Adică să jucăm semifinale. Nu batem foarte mult monedă pe obiectivul anunțat deoarece știm care este nivelul campionatului. Sunt multe echipe mai bune decât în sezonul precedent, ceea ce face misiunea noastră mai dificilă. Consider că, în pofida tuturor problemelor încă persistente, chiar și Tîrgu Mureș se va ridica față de modul în care a prestat în sezonul precedent. Craiova a progresat în mod evident. Prin urmare, repet, va fi mult mai greu în acest sezon să ajungi în primele patru.

Pe de altă parte, prin prisma campaniei de transferuri, a legitimării mai multor jucători străini experimentați și CV mai bune, nu se putea să lăsăm ștacheta mai jos și consider că e mersul firesc al lucrurilor să ne dorim să repetăm, cel puțin, rezultatul din sezonul precedent. Chiar dacă e o presiune suplimentară pe toată lumea, jucători, antrenori, staff, conducere, întreg clubul, o acceptăm cu drag. Eu mi-am dorit să câștigăm și în sezonul trecut și în urmă cu doi ani…consider că e normal să-mi doresc să câștig, indiferent ce echipă antrenez.”

Foto: Roby Boros

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.