Final Four-ul FIBA Europe Cup se desfășoară la finele acestei săptămâni în Franța

Final Four-ul FIBA Europe Cup – ediția 2015/16 se desfășoară la finele acestei săptămâni la Coliseum, din localitatea franceză Chalon sur Saone. Evenimentul reunește următoarele echipe: Pallacanestro Varese (Italia), Fraport Skyliners (Germania), Enisey Krasnoyarsk (Rusia) și Elan Chalon (Franța).

Este prima ediție a competiției organizate de FIBA Europe în această denumire. Întrecerea a fost cunoscută până în sezonul precedent drept FIBA EuroChallenge. Interesant este faptul că Franța obține dreptul de organizare al turneului final după ce în urmă cu un an o reprezentantă a acestei țări – Nanterre JSF – a câștigat EuroChallenge la Trabzon. Franța a obținut dreptul de organizare al turneului final în condițiile în care au existat trei cereri pentru acest eveniment. Chalon a câștigat în detrimentul lui Varese și Fraport.

Cele patru echipe calificate pentru turneul final au trecut de două faze ale grupelor, respectiv de două faze eliminatorii desfășurate în sistemul cel mai bun din trei meciuri.

În prima semifinală, Chalon se duelează cu Varese. Francezii au un bilanț de 14-3 la general în actuala ediție a FIBA Europe Cup. Această echipă a eliminat pe Khimik Youzhny în sferturile de finală, ucrainienii avansând după ce au trecut cu 2-1 la general de o suferindă echipă a Energiei Târgu-Jiu. Gazdă a turneului final, Chalon se situează pe locul al 4-lea în LNB Pro A înaintea acestui eveniment.

În schimb, italienii au un bilanț de 12-6. Ei s-au calificat la FInal Four în pofida unui start de stagiune complicat, Varese având 3-3 în prima fază a grupelor. Actualmente această echipă se situează pe locul al 9-lea în Lega Basket Serie A.

Interesant este faptul că la Varese evoluează letonul Rihards Kuksiks, care a început sezonul 2015/16 alături de BCM U Pitești. El are 14 meciuri jucate în FIBA Europe Cup și medii de 8.4 puncte, 3.8 recuperări și 1.4 pase decisive în aproape 27 minute pe partidă. Kuksiks are 42% la trei puncte și 100% la linia de pedeapsă în această întrecere.

În lotul formației italiene se regăsește estonianul Kristjan Kangur, sportiv cu experiență la EuroBasket și în Euroligă. E posibil ca balticul să fie cel mai cunoscut jucător al Final Four-ului din acest an. Chalon nu are asemenea jucători cu experiență în efectiv, dar dispune de o sumedenie de baschetbaliști foarte puternici din punct de vedere fizic.

Cea de-a 2-a semifinală aduce față în față pe Fraport Skyliners și Enisey Krasnoyarsk. Germanii au avut un parcurs aproape perfect până în acest punct al competiției. Gruparea din Frankfurt a câștigat 16 din cele 17 partide disputate. În schimb, Enisey a câștigat 11 meciuri și a pierdut șase în acest sezon de FIBA Europe Cup.

Johannes Voigtmann este fără îndoială principala armă a echipei germane. Alături de acesta, în lotul lui Fraport se regăsesc patru jucători americani, un britanic și un olandez. Formația din Frankfurt este antrenată în continuare de același Gordon Herbert, care a condus-o și la Final Four-ul EuroChallenge se anul trecut, când germanii au pierdut finala mică în fața Energiei Târgu-Jiu. Înaintea Final Four-ului FIBA Europe Cup, formația din Frankfurt se situează pe locul al 4-lea în Bundesliga germană.

Enisey prezintă un mix de jucători americani și ruși. În efectivul echipei din Krasnoyrask se regăsește și germanul Tim Ohlbrecht. Gruparea din Krasnoyarsk are al 7-lea buget din cele nouă reprezentante ale Rusiei angrenate în actuala ediție a Ligii VTB. De notat că pentru Enisey acest turneu din Franța trage cortina peste sezonul 2015/16, echipa situându-se pe locul al 10-lea în Liga VTB, ratând calificarea în playoff.

Semifinalele se dispută vineri (29.04), cu începere de la ora 19:30. Finala și meciul pentru locul 3 se desfășoară duminică (01.05), cu începere de la ora 18:30.

Foto: photos-elan.fr

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.