FIBA pune la bătaie 150 milioane euro/sezon pentru a prelua Euroliga?!

Viitorul baschetului european la nivel de club va fi influențat de situația din NBA. În anul 2017 sunt așteptate schimbări majore în liga nord-americană. Acestea vor afecta în mod direct nivelul baschetului de club de pe bătrânul continent.

Așa cum s-a anunțat deja, NBA a semnat un nou contract de cesiune a drepturilor de televizare. Acesta va intra în vigoare după ce actualul expiră. Nu este niciun secret în faptul că plafonul salarial va crește spectaculos și chiar dacă este de așteptat ca sindicatul jucătorilor să opteze pentru o renegociere a contractului colectiv de muncă, viitorul NBA-ului este strălucit.

În plus, liga nord-americană va deveni mult mai profitabilă pentru orice jucător. Absolut toți baschetbaliștii de pe planetă vor fi atrași de NBA în condițiile în care salariile vor crește spectaculos. Europa nu se poate ridica nici măcar la nivelul actual al salariilor, astfel încât prăpastia între NBA și Euroligă va fi cu atât mai mare din anul 2017.

Pe de altă parte, în Europa s-a declanșat „războiul” între FIBA și ULEB. Acesta are ca principal subiect Euroliga, competiția în prezent păstorită de liga formată de cluburi prin ligile profesioniste redutabile ale Europei. FIBA își propune să o recupereze, la distanță de aproximativ 15 ani de la momentul în care a pierdut-o. Desigur această dispută se duce pe alte planuri și sunt aduse în discuție tot felul de alte aspecte ce au legătură directă sau indirectă cu baschetul european.

Știm care au fost propunerile Euroligii, care ar urma să între în efect din sezonul 2016/17, dacă ele vor fi ratificate la ședința din data de 6 mai. Până la această oră nu erau cunoscute propunerile FIBA cu privire la Euroligă. Ei bine, eurohoops.net a oferit o idee pe care forul mondial dorește să o implementeze în baschetul european la nivel de club.

Este vorba despre următoarele lucruri:

1. FIBA va aloca o suma de 150 milioane euro pentru premierea echipelor într-un sezon de Euroligă. Cifra este de cinci ori mai mare decât cea propusă de ULEB.

2. Disputarea meciurilor în serile de miercuri și joi. Chiar dacă seara de vineri a adus satisfacții de natură financiară și asistența la meciuri a crescut, ligile naționale nu sunt interesate să-și programeze competițiile în funcție de Euroligă, motiv pentru care multe cluburi ar fi tentate să se revină la programarea jocurilor în serile de miercuri și joi.

3. Includerea mai multor țări în Euroligă. Acest lucru ar urma să limiteze numărul echipelor dintr-o țară. Ar urma să participe echipele care fac performanță în campionatele interne cu precizarea că sunt anumite cluburi care ar beneficia de invitație permanentă.

Rămâne de văzut dacă aceste lucruri sunt suficient de atractive pentru cluburi. Este cert că cele 150 milioane euro sunt mai mult decât atractive. Totuși, se ridică semne de întrebare cu privire la sursa de proveniență a acestor bani deoarece în Europa este limpede că baschetul nu reprezintă o afacere care să returneze acest bani celor care îi investesc.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.