FIBA preia controlul. Oare?

FIBA a anunțat că modificările aprobate în luna noiembrie a anului 2013 vor fi puse în aplicare. La finele săptămânii trecute a avut loc Congresul FIBA, desfășuat la Istanbul.

În cadrul acestuia s-a aprobat cu 198 voturi în favoare și o abținere ca noul statut să intre în vigoare. Ce înseamnă acest lucru mai exact?

fibaFIBA primește puteri depline și poate să impună forurilor regionalre/continentale măsurile pe care le consideră necesare. Prin urmare se vor evita diferendele de opinie precum cel existent în prezent între forul mondial (FIBA) și FIBA Europe cu privire organizarea EuroBasket.

Principala modificare constă în faptul că FIBA World Cup se va organiza din patru în patru ani, dar în ani impari. Așadar, după ediția 2014 a Campionatului Mondial va urma o pauză de cinci ani până la următoarea ediție. Aceasta se va desfășura în 2019, după care se va reveni la organizarea evenimentului din patru în patru ani. Se dorește ca FIBA World Cup să nu se desfășoare în același an cu FIFA World Cup.

Această decizie va afecta modul de organizare al EuroBasket. Dacă până în prezent Campionatul European se organiza la fiecare doi ani, după 2019 se va organiza din patru în patru ani, în anii impari opuși celor în care se desfășoară FIBA World Cup.

Iată un exemplu a modului în care se va aplica noul calendar:

– 2019 – FIBA World Cup
– 2020 – Jocurile Olimpice
– 2021 – EuroBasket, FIBA Americas, FIBA Africa, FIBA Asia…
– 2022 – niciun eveniment de amploare
– 2023 – FIBA World Cup
– 2024 – Jocurile Olimpice
– 2025 – EuroBasket, FIBA Americas, FIBA Africa, FIBA Asia…
– 2026 – niciun eveniment de amploare
etc

Un alt aspect important legat de noul calendar competițional implică modul de desfășurare al meciurilor din campania de calificare la FIBA World Cup. În afara jocurilor internaționale disputate cu regularitate pe timp de vară (așa cum se întâmplă în prezent), aceste meciuri vor fi programate atât iarna, cât și în primăvară. Cu alte cuvinte, FIBA va implementa o sistem de calificare pentru turneul final al Campionatului Mondial asemănător celui existent în fotbal.

NBA și Euroleague Basketball au anunțat de la bun început că se opun acestei idei, însă FIBA a rămas insensibilă și va pune în aplicare acest program. Rămâne de văzut în ce măsură li se va permite jucătorilor, plătiți cu sume importante de bani la nivel de club, să răspundă afirmativ convocării la echipa națională în cursul sezonului. Desigur va fi interesant de urmărit cât de departe se va ajunge în cazul în care cei mai importanți jucători nu vor avea posibilitatea de a se prezenta la echipa națională.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.