Fenerbahce Istanbul a câștigat Euroliga – ediția 2016/17

Fenerbahce Istanbul a câștigat ediția 2016/17 a Euroligii masculine. Turcii au învins, chiar la Sinan Erdem Dome din Istanbul, pe Olympiacos Pireu. Rezultatul final a fost de 80-64. Meciul a fost transmis în direct la DigiSport 4.

Fenerbahce a început meciul cu Dixon, Bogdanovic, Kalinic, Vesely și Udoh. În chimb, Olympiacos a intrat pe parchet cu Mantzaris, Spanoulis, Papanikolaou, Printezis și Birch. Turcii s-au instalat la conducere cu trei reșite de pe semicerc transformate după ce dublajul la omul mare al grecilor a fost speculat de Udoh și Vesely cu servicii impecabile pentru Kalinic și Dixon. Aceștia au mrcat de la distanță cu aruncări complet deschise. Replica a venit de la Birch și Spanoulis, însă grecii au irosit câteva situații favorabile, lucru ce a permis gzdelor de la Final Four să se desprindă la 16-8 în minutul 5. Kalinic s-a remarcat și în defensivă. De altfel, apărarea în mismatch a turcilor a fost mai productivă în contextul în care mingea a staționat foarte mult în posesia lui Spanoulis. Același Kalinic s-a remarcat de la mare distanță pentru a mări avantajul lui Fener, însă Papanikolaou a replicat, însă Bogdanovic a stabilit scorul primului sfert, 26-18 în favoarea gazdelor.
În debutul secvenței a 2-a apărarea lui Olympiacos a funcționat mai eficient. Sfairopoulos a optat pentru o alcătuite cu Waters și Green la perimetru, respectiv cu Milutinov la interior. Aceștia au avut contribuții și în atac pentru a strânge la 29-25 în minutul 13 al partidei. Grecii au rotit 11 jucători în primele 15 minute de joc ale finale, în vreme ce Obradovic a rămas fidel rotației cu opt oameni. Olympiacos nu a mai avut inspirația din urmă cu două zile la aruncările de la distanță, însă e limpede că și defensiva turcilor s-a concentrat asupra acestui aspect. Udoh a contribuit în toate modurile posibil, în ambele faze ale jocului, acesta mărind avantajul galben-albaștrilor la zece puncte. Pe final de repriză, Bogdanovic  comis a 3-a greșeală personală, fiind în dificultate în mismatchul cu Birch. Printezis și Mantzaris au transformat de la distanță pentru a strânge la 37-32. Ambele formații au mai punctat cu câte un floater pentru a duce scorul la 39-34 în favoarea lui Fenerbahce.

 

Sfertul al 3-lea a demarat sub semnul echilibrului. Mantzaris a strâns la patru puncte cu o aruncare de pe semicerc, însă reacția turcilor a fost excelentă. Aceștia au intrat mai adânc în rotație, apelând pentru câteva momente la serviciile lui Pero Antic. Olympiacos a beneficiat de contribuția lui Nikola Milutinov, însă turcii au avut mai multe opțiuni. Luigi Datome și Jan Vesely au punctat, iar Nikola Kalinic a avut un aport consistent la construcție. De asemene,a Ekpe Udoh s-a evidențiat în defensivă cu două capace de senzație la Spanoulis și Papanikolaou pentru a ține pe Fenerbahce în control, scor 60-48, după 30 minute de joc.

Datome a izbutit un coș de trei puncte în debutul secvenței decisive, pentru a menține formația gazdă în control. Ofensiva lui Olympiacos nu a găsit soluții, apărarea în pozițional a elevilor lui Obradovic fiind de senzație. Diferența a crescut la 18 lungimi după reușita lui Antic de pe semicerc. Elenii nu au mai putut reacționa, finalul partidei fiind controlat cu autoritate de formația din Istanbul.

Fenerbahce a avut 13 reușite de pe semicerc pentru un procentaj de peste 50% la acest procedeu. De asemenea, turcii au dominat la recuperare, inclusiv la cea ofensivă, chiar dacă au avut procentaje mai bune atât la aruncările din acțiune, cât și la linia de pedeapsă.

Este primul trofeu de Euroligă din istoria lui Fenerbahce. Formația amintită a reușit a 3-a calificare consecutivă la Final Four, toate sub comanda lui Zeljko Obradovic. Dacă la prima participare a cedat în semifinale, iar la cea de-a 2-a a pierdut după prelungiri, de această dată a obținut trofeul. Este primul trofeu de Euroligă cucerit de o echipă din Turcia!

Zeljko Obradovic obține a 9-a Euroligă din cariera de antrenor. Fenerbahce este a 5-a echipă, din totalul de șase pe care le-a antrenat, cu care cucerește trofeul. Sârbul adaugă o nouă bornă între el și orice urmăritor, fiind greu de crezut că în viitorul apropiat va izbuti cineva să se apropie de performanțele tehnicianului amintit.

Ekpe Udoh a fost desemnat MVP al turneului final. Americanului i-au lipsit două pase decisive pentru un triple-double în semifinale, pentru ca în finală să aibă 10 puncte, 9 recuperări, 5 capace și 4 pase decisive pentru 29 la eficiență.

De notat că în urmă cu doi ani aceleași echipe au participat la Final Four. El a fost găzduit la Madrid, iar în finală Real a depășit pe Olympiacos. De această dată, la Istanbul, Fenerbahce a dispus de campioana Greciei.

Finala mică a fost adjudecată de CSKA Moscova. Fosta campioană a Europei a dispus de Real Madrid în finala mică, scor 94-70.

Foto: Euroleague.net

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Fenerbahce Istanbul a câștigat Euroliga – ediția 2016/17

  • De data asta Spanoulis nu a mai facut minuni, chiar exagerind uneori cu posesia prelungita sau patrunderile pe cos soldate cu ratari. Fener si-a confirmat statutul de favorita, beneficiind si de toate avantajele terenului propriu, insa diferenta de scor nu prea lasa loc de multe comentarii.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.