Euroliga masculină – Power Ranking înaintea începerii sezonului regulat

Sezonul competițional 2016/17 demarează în Euroliga masculină pe data de 12 octombrie. Aruncăm o privire asupra principalelor favorite și încercăm să stabilim un Power Ranking la startul noului sezon competițional.

1. CSKA Moscova

Este principala favorită la câștigarea unui nou trofeu. Cu siguranță este foarte greu să ajungi sus și cu atât mai greu să te menții acolo, însă echipei cu cel mai mare buget din baschetul european îi este la îndemână un astfel de rezultat. CSKA și-a păstrat staff-ul și nucleu de bază, astfel încât există premise pentru un nou trofeu la Moscova.

TAE_ver_pos2. Real Madrid

L-a pierdut pe Sergio Rodriguez, însă a înregimentat trei americani cu bogată experiență în Europa. Real are un nucleu de jucători impresionant și potențial deosebit. Formația pregătită de Pablo Laso este pregătită să performeze chiar dacă i se accidentează unul sau doi dintre jucătorii de bază.

3. Fenerbahce Istanbul

Și-a păstrat piesele de bază. Final Four-ul este indiscutabil un obiectiv pentru principala forță a baschetului turcesc. Acesta se va desfășura la Istanbul, astfel încât Fener ar putea să joace turneul final pe teren propriu, chiar dacă nu în propria sală.

4. Panathinaikos Atena

Elenii au înregimentat o serie impresionantă de jucători cu experiență. Retragerea lui Dimitris Diamantidis este o pierdere imensă, dar lotul construit de Argiris Pedoulakis pare să fie în stare să confirme faptul că nimeni nu este de neînlocuit. Verzii au un avantaj enorm în propriul public, iar la OAKA poate fi extremd e greu să învingi.

5. FC Barcelona

Catalanii încep un nou proiect. Antrenor nou, o serie de jucători recent transferați. Barcelona începe sezonul cu probleme medicale majore, motiv pentru care îi va fi greu să se ridice la nivelul cel mai înalt al propriului potențial, însă este o aventură de durată, iar gruparea blaugrana trebuie să performeze în partea a 2-a a stagiunii.

6. Darussafaka Dogus

Venirea lui David Blatt este deja o recomandare importantă pentru turci. Bugetul de 30 milioane dolari este menit să confirme acest lucru. Cu siguranță vorbim despre o echipă capabilă să producă rezultate notabile, chiar dacă vorbim despre o grupare lipsită de experiență și tradiție în Europa.

7. Olympiacos Pireu

Experiența și jocul colectiv sunt principalele argumente. Spanoulis va avea 35 ani la finalul acestui sezon, însă el rămâne cel mai important jucător din Europa la final de meci echilibrat. Giannis Sfairopoulos este un antrenor cu potențial, iar confirmarea sa în funcție pare să fie cel mai bun lucru pe care putea să-l facă managementul clubului alb-roșu.

8. Maccabi Tel-Aviv

Unul dintre cele mai mari nume ale baschetului european. Galbenii vin după două sezoane de coșmar, însă așa cum stă bine unui club de asemenea notorietate, după două insuccese este indicat să bagi mâna în buzunar. Dacă este un loc în care există bani, în Israel sigur merită să cauți. Mai ales la un nume atât de mare precum Maccabi Tel-Aviv. Sunt probleme mari de efectiv la începutul sezonului, dar israelienii sunt în stare de performanță. Mai ales că trofeele se împart la final de sezon.

9. Anadolu Efes Istanbul

Multe modificări în efectiv, inclusiv la capitolul bancă tehnică. Echipa din Istanbul are tradiție, dar nefiind un club de fotbal îi lipsește propriul public. Are un buget important și împreună cu el un lot de jucători remarcabil. Motivația Final Four-ului la Istanbul trebuie să existe și poate să aducă un plus acestei echipe.

10. Baskonia Vitoria

Bascii au pierdut aproape întreg nucleul de bază din sezonul precedent. Participantă la Final Four-ul Euroligii din sezonul precedent, echipei din Vitoria i-ar fi fost oricum foarte greu să păstreze numele importante. Acest lucru a fost cu atât mai dificil cu cât are în continuare datorii față de jucătorii din sezonul anterior. Tradiția existentă la acest club, respectiv ambiția noului antrenor, Sito Alonso, fac din Baskonia o echipă redutabilă inclusiv la nivel de Euroligă.

11. Unics Kazan
12. EA7 Milano
13. Galatasaray Istanbul
14. Brose Baskets Bamberg
15. Steaua Roșie Belgrad
16. Zalgiris Kaunas

Fără îndoială, Unics are potențial să producă surprize, dar îi va fi greu să pătrundă în playoff. Milano și Bamberg sunt echipe extrem de valoroase și chiar dacă diferă ca stil, au capacitatea de a furniza rezultate impresionante, însă playoff-ul pare inaccesibil pentru aceste cluburi.

Galatasaray participă din postură de câștigătoare a EuroCup, adică are oarecum un statut de nou promovată în Euroligă. Echipa lui Ergin Ataman se confruntă deja cu probleme medicale și financiare, având datorii la jucătorii din sezonul trecut.

Steaua Roșie Belgrad este o echipă care din punct de vedere financiar nu are ce să caute în Euroligă. Este însă reprezentanta baschetului ex-iugoslav, are un public excepțional și va fi o echipă capabilă să obțină rezultate pe teren propriu, dar și în deplasare, lipsită fiind de presiune asupra rezultatului.

În fine, Zalgiris Kaunas este reprezentanta baschetului baltic, o zonă a Europei în care jocul cu mingea portocalie este extrem de apreciat. Lotul echipei antrenate de Sarunas Jasikevicius are experiență, dar va avea dificultăți să facă față preț de 30 de etape cu asemenea competiție.

Playoff-ul pare să fie un vis pentru sârbi și lituanieni.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.