EuroBasket 2017 – Români de peste hotare: Alex Olah

Alexandru Lucian Olah este unul dintre jucătorii tineri români cu angajament în afara granițelor țării. El și-a început cariera profesionistă în vara anului trecut, atunci când a semnat cu Belfius Mons-Hainaut, în primul eșalon baschetbalistic al Belgiei.

Născut pe 15 octombrie 1993, Olah reprezintă o opțiune de luat în seamă pentru prezentul și viitorul echipei naționale a României. Înalt de 2.13 metri și cântărind 125 kilograme, sportivul originar din Timișoara evoluează sub panou, la poziția 5.

Olah a jucat baschet la nivel de liceu în statul Indiana. El a ajutat pe Traders Point Christian Academy Golden Eagles să câștige campionatul statului amintit, având un bilanț de 27-5 în ultimul sezon. Alex a fost căpitanul acelei echipe.

Între 2012 și 2016, Olah a jucat baschet în NCAA pentru Northwestern Wildcats, grupare angrenată în conferința Big Ten. El a bifat 122 prezențe și a avut medii pe carieră de 9.5 puncte, 5.4 recuperări, 1.5 capace, 1.4 pase decisive și 0.4 intercepții în 26.4 minute pe meci. A avut procentaje de 49% la aruncările din acțiune și 69% la linia de pedeapsă. Timișoreanul a avut procentaj de 27% la aruncările de trei puncte.

Vara trecută, compatriotul nostru a participat la NBA Summer League, alături de New Orleans Pelicans. Olah a avut medii de 6.5 puncte, 2.5 recuperări, 1.3 capace și 0.5 pase decisive în aproximativ 18 minute pe partidă. El a bifat patru prezențe în liga de vară a NBA.

Sezonul 2016/17, primul ca profesionist

Olah a semnat apoi primul angajament în calitate de jucător profesionist. La scurt timp după ce a absolvit studiile universității Northwestern, Alex a fost legitimat de Belfius Mons-Hainaut, în primul eșalon al Belgiei.

Aici, el a avut posibilitatea să debuteze în cupele europene și în același timp să joace într-o ligă recunoscută și apreciată pentru felul în care recrutează tineri jucători proveniți din NCAA. Cele mai elocvente exemple de proaspăt absolvenți legitimați în Belgia sunt JR Holden sau Matt Lojeski.

În FIBA Europe Cup, Alex a avut medii de 5 puncte, 2.8 recuperări, 1.3 pase decisive și 0.5 capace pentru 5.3 la eficiență și 4.5 la +/- în 18.3 minute pe partidă. Românul a avut procentaje de 35% la aruncările din acțiune și 83% la linia de pedeapsă în aventura continentală, unde a bifat patru prezențe.

Compatriotul nostru are 22 meciuri jucate la activ, fiind titularizat de 16 ori, în Scooore League, campionatul Belgiei. Aici are medii de 22 minute cu 10.0 puncte, 4.9 recuperări (1.0 ofensive), 1.4 pase decisive, 0.5 capace și 0.4 intercepții pentru 11.0 la eficiență. Alex are procentaje de 47% la aruncările de două puncte, 30% la trei puncte, respectiv 83% la linia de pedeapsă. Echipa lui Olah are 8-14 la general și se situează pe locul 8 în clasamentul general, ce cuprinde zece poziții.

Echipa națională

Olah a jucat pentru echipele naționale de nivel juvenil ale României. El a putut fi văzut de publicul românesc jucând sub tricolor la Campionatul European U20 masculin din anul 2013, la Pitești, când a demonstrat calități de mânuitor de minge, preluând inclusiv sarcinile poziției 1, lucru pentru care nu se antrenase în mod deosebit. Alex a jucat în prealabil și pentru echipa națională U18 a României.

Similar majorității jucătorilor români tineri de mare perspectivă, Olah este un produs al altei școli de baschet. El a început sportul cu mingea la coș în țara noastră, dar este un produs al unei alte școli de baschet. Alex a jucat baschet atât la nivel de liceu, cât și universitar în Statele Unite ale Americii. Este însă un produs de care echipa națională a României poate să beneficieze.

Dincolo de activitatea de jucător, Olah este implicat într-un proiect prin care dorește amenajarea de terenuri în aer liber, care să fie puse la dispoziție timișorenilor.

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On EuroBasket 2017 – Români de peste hotare: Alex Olah

  • Regretatul antrenor timisorean M.Albu a avut un rol esential in formarea juniorului Olah. Apoi abia au urmat episoadele, benefice desigur, de pe taram american.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.