EuroBasket 2015 – Scurtă prezentare Grupa D

EuroBasket 2015 este cel mai important și atractiv eveniment baschetbalistic al anului în sportul cu mingea la coș rezervat echipelor naționale de pe bătrânul continent. Cele 24 de echipe calificate au fost repartizate în patru grupe de câte șase formații fiecare.

siglaFiecare grupă se desfășoară într-o țară. Grupa D, cea asupra căreia vom arunca o scurtă privire în cele ce urmează, se desfășoară la Riga, în Letonia. Vorbim despre un oraș cu o istorie de peste 800 ani, cu aproximativ 700.000 locuitori. Istoria baschetului se confundă cu Riga, acest oraș numărându-se între primele în care s-a jucat baschet. În urmă cu aproximativ un secol, studenții din Riga au jucatadesea baschet în timpul liber, pentru ca în zilele noastre infrastructura să permită desfășurarea activității sportive în condiții excelente pentru tinerii letoni. Meciurile vor avea lor la Arena Riga, a cărei capacitate se ridică la 12.500 locuri.

Componența grupe este următoarea: Estonia, Letonia, Lituania, Ucraina, Cehia și Belgia. Constatăm prezența celor trei țări baltice, plus a încă unei foste componente a spațiului ex-sovietic. Mai mult, consemnăm cinci țări provenite din fostul bloc sovietic.

Letonia este gazda acestei grupe. Acest lucru poate reprezenta un avantaj important, dar în același timp și presiunea ar putea fi un factor cu care această echipă nu s-a mai întâlnit în această formă. Cu șase jucători în vârstă de 25 ani sau mai tineri, antrenorul Ainars Bagatskis va miza fără îndoială pe dorința de afirmare a acestora. Prin urmare, cu sprijinul publicului, Letonia se anunță o echipă tânără și care va fi extrem de agresivă, combativă. Latvia este lipsită la ediția din acest an de Davis Bertans, Kristaps Porzingis, respectiv noua achiziție a Piteștiului, Rihards Kuksiks, jucător ce a evoluat în Euroligă pe parcursul sezonului precedent. Vorbim despre trei dintre cei mai buni jucători letoni. Pe de altă parte, Bagatskis are patru jucători de cel puțin 2.07 metri.

Cel mai sonor nume al grupei este indiscutabil Lituania. O forță a baschetului european, o țară cu tradiție în sportul cu mingea la coș și o națiune înnebunită după acest sport. Prezența EuroBasket 2015 și a naționalei Lituaniei la Riga nu va trece neobservată pentru lituanieni, care vor fi din nou la datorie, așa cum o fac de fiecare dată la meciurile echipei naționale, respectiv ale echipelor de club din Kaunas și Vilnius. Fără îndoială absența unor nume importante contează, însă Lituania este o țară cu bogate resurse în baschet. Faptul că forțele Lituaniei la nivel de club nu au mai mult de 2-3 străini în componență ne spune multe despre interesul și potențialul lituanienilor în baschet. Jonas Valanciunas este starul, dar ne putem aștepta la un reviriment al lui Mantas Kalnietis după o perioadă cu multe probleme medicale. Apărarea va fi construită în jurul lui Jonas Maciulis, pentru ca Mindaugas Kuzminskas să aducă un plus prin energie. Va fi interesant de urmărit tânărul Domantas Sabonis, inclus în lotul de 12 în pofida faptului că are doar 19 ani. Antrenorul Jonaz Kazlauskas este recunoscut pentru faptul că știe să construiască echipe competitive. Problemele sale încep în fazele superioare, dar până acolo mai este de jucat. Lituania pornește cu prima șansă în această grupă.

Cehia se prezintă la EuroBasket 2015 cu o echipă deosebit de interesantă. Nu are în componență superstaruri ale baschetului european sau mondial, însă dispune de mulți jucători care și-a demonstrat utilitatea în competiții de top pe bătrânul continent. Antrenorul Ronen Ginzburg se va bucura să-l aibă la dispoziție pe naturalizatul Blake Schilb, un jucător complet și de ambele faze, capabil să creeze, să marcheze, să recupereze și să se apere eficient. Alături de el se află câțiva cehi de urmărit precum Tomas Satoransky, Jan Vesely, sau Jiri Welsch, fiecare dintre aceștia cu experiență în Euroligă sau NBA. Nici Lubos Barton Petr Benda, David Jelinek ori Patrik Auda nu pot fi neglijați. Cehia îmbină experiența unora, cu calitatea fizică a altora pentru a forma o echipă ce se prezintă cu șanse mari de calificare în optimile de finală.

După ce a descoperit că nu poate să găzduiască EuroBasket 2015, Ucraina a mai primit o lovitură. Mike Fratello a decis să renunțe la funcția de antrenor principal, aceasta fiind o nouă dovadă că tensiunile extra-sportive din această țară creează o atmosferă imposibilă. Absentează și câteva dintre cele mai sonore nume ale baschetului ucrainean, precum Oleksiy Pecherov, Slava Kravtsov, Serhiy Lishchuk, Sergii Gladyr respectiv Alex Len. Mai departe, nici Jeter Pooh nu a mai acceptat să joace pentru echipa Ucrainei. În schimb, a acceptat Jerome Randle, un sportiv cu profil asemănător. În lotul Ucrainei se regăsește imensul Kyrylo Fesenko (2.16 metri). Nivelul echipei Ucrainei nu este cel mai bun în condițiile despărțirii de un antrenor emblematic și în absența a șase dintre cei mai buni jucători eligibili pentru această echipă. Singura șansă a Ucrainei este dorința de afirmare a tinerilor, dublată parcă de o grupă mai puțin competitivă, pe hârtie, în raport cu celelalte trei.

Eddy Casteels își continuă aventura începută alături de echipa națională a Belgiei în urmă cu aproximativ un deceniu. Sub comanda acestuia, Leii belgieni au revenit la EuroBasket în anul 2011, după o absență de 18 ani de la turneul final. Ediția 2015 este a 3-a consecutivă la care Belgia participă. Lotul cuprinde jucător cu bogată experiență precum Sam Van Rossom, Jonathan Tabu, Maxime De Zeeuw, Axel Hervelle, dar și un naturalizat cu statut de scorer în Euroliga masculină, în persoana lui Matt Lojeski. Cel din urmă va fi responsabil cu punctele, dar Belgia alcătuiește un grup redutabil, iar priceperea antrenorului și faptul că el cunoaște foarte bine sportivii pe care îi antrenează formează din Belgia un adversar redutabil cel puțin în această grupă.

Estonia este a 6-a favorită a acestei grupe. E prima echipă care și-a obținut dreptul de participare pe parchet, câștigând primul turneu de calificare. Sten Sokk și Reinar Hallik, doi jucători ce au evoluat în România, vor încerca să contrazică calculele hârtiei. În plus, absența lui Kristian Kangur nu are cum să treacă neobservată, întrucât vorbim despre un jucător cu experiență la nivel de Euroligă. Legendarul Tiit Sokk va încerca, firește, să intre în istorie și sub formă de antrenor, dar se află în fața unei dificile misiuni.

Grupa pare să aibă o favorită certă. Ea ar trebui să fie Lituania, însă această națiune pare să nu parcurgă cel mai fericit moment baschetbalistic atât prin prisma absențelor consemnate, cât și a faptului că se află în plin proces de schimbare a generației. Totuși are suficientă calitate pentru a avansa din această grupă fără mari emoții. Cehia și Lituania sunt favoritele grupei, iar Belgia are suficientă calitate pentru a se califica. În fine, Letonia se numără printre echipele capabile să avanseze mai departe. Ucraina și Estonia par, la prima vedere, outsiderii Grupei D.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.