EuroBasket 2015 – Scurtă prezentare Grupa C

EuroBasket 2015 demarează la finele acestei săptămâni, în patru țări. Evenimentul reunețte 24 de echipe naționale. În cele ce urmează vom arunca o scurtă privire asupra celor șase formații angrenate în Grupa C.

siglaAcestea sunt Olanda, Grecia, Croația, Slovenia, Macedonia și Georgia. Ele se duelează în sistem fiecare cu fiecare pe parcursul a șase zile (cinci de meciuri și una de pauză). Primele patru clasate se califică pentru optimile de finală.

Meciurile Grupei C se desfășoară la Zagreb, în capitala Croației. Un oraș istoric, dar în același timp o localitate în care baschetul s-a simțit întotdeauna foarte bine, fiind locul în care s-au lansat și jucat câțiva dintre cei mai mari jucători europeni ai tuturor timpurilor. Zagreb Arena are o capacitate de 15.700 locuri.

Croația va beneficia fără îndoială de avantajul faptului că joacă pe teren propriu în această grupă. Ex-iugoslavii sunt antrenați de către Velimir Perasovic. Fostul antrenor al Valenciei îi urmează în funcție lui Jasmin Repesa. Croația nu a reușit să impresioneze la FIBA World Cup, dar la EuroBasket 2013 a avansat până în semifinale. Nu este exclusă repetarea performanței din urmă cu doi ani. Jucători ca Bojan Bogdanovic, Krunoslav Simon, Damjan Rudez ori Mario Hezonja pot să marcheze cu lejeritate. De asemenea, Ante Tomic, Dario Saric ori Luka Zoric au capacitatea și valoarea de a contribui, pentru ca la poziția 1 să existe două variante atractive în Roko Ukic și Dontaye Draper. Este favorita grupei pe hârtie, dar vorbim despre o serie în care cel puțin alte două echipe pot emite pretenția la prima poziție.

Una dintre ele este Grecia. Pregătită de către Fotis Katsikaris, formația elenă aliniază o formulă deosebit de competitivă. Există un mix între jucători experiemntați și consacrați, respectiv tineri și entuziaști. De asemenea, vorbim despre o echipă ce îmbină foarte bine, tot pe hârtie, jucătorii din NBA cu cei din Euroligă. Elenii au potențial ofensiv prin Spanoulis, Perperoglou, Printezis, Bourousis ori Koufos, calitate atletică adusă de Antetokounmpo sau Papanikolaou, respectiv apărare de cel mai înalt nivel în Sloukas, Mantzaris și ceilalți fundași din jurul lui Spanoulis. Elenii au o echipă deosebit de atractivă și pe care merită să o urmărim cu atenție. Ar putea fi momentul Greciei.

Lipsită de Goran Dragic, echipa națională a Sloveniei nu este la fel de redutabilă în această vară. Totuși, echipa antrenată de către Jure Zdovc ar putea fi periculoasă. Firește, va avea nevoie de o altă abordare, însă tehnicianul ex-iugoslav este recunoscut pentru măiestria cu care își poate ghida echipele. Astfel, mizând pe alți jucători, Slovenia poate fi o echipă incomodă și capabilă să pună în dificultate formațiile mai bine cotate. Absentează și alți jucători, precum Bostjan Nachbar. Nu-i va fi ușor, dar echipa națională a Sloveniei păstrează șanse bune de calificare în optimile de finală ale EuroBasket 2015.

Antrenată de unul dintre cei mai interesanți și pregătiți antrenori originari din Europa – Igor Kokoskov, reprezentativa Georgiei se prezintă la EuroBasket 2015 cu cei mai buni jucători în activitate. Pivoții Pachulia și Shermadini, extremele Sanikidze și Shengelia, shooter-ul Markoishvili, respectiv naturalizatul fundaș Pullen, indică faptul că gruzinii au un cuvânt de spus la acest eveniment. Kokoskov este unul dintre cei mai longevivi antrenori la nivelul unei echipe naționale, dar în același timp vorbim despre un tehnician ce înțelege foarte bine atât baschetul nord-american, cât și pe cel european. Georgia este foarte experimentată, ingredient ce o poate ajuta să ajungă departe în acest concurs.

Olanda este una dintre echipele cu șanse minime la EuroBasket. Calificată la turneul final după o absență de aproape trei decenii, formația portocalie prezintă un nucleu de jucători din care se evidențiază în mod evident Henk Norel, jucător cu bogată experiență în Liga ACB. Alți doi jucători au experiență în campionate puternice, însă grupa din care batavii fac parte este foarte dificilă. Șansele Olandeide calificare sunt minime. Cel mai probabil formația antrenată de Toon Van Helfteren va încerca să obțină o victorie în această grupă. Ar fi un rezultat bun pentru o țară ce nu poate fi considerată în forță în baschet la nivel de seniori.

În fine, Macedonia completează Grupa C. Vara a demarat neplăcut pentru surpriza EuroBasket 2011. Ex-iugoalavii s-au despărțit de antrenorul Aleksandar Dzikic și l-au promovat pe Marijan Srbinovski în funcția de principal. Mutarea s-a consemnat în prima săptămână de pregătire a echipei naționale pentru EuroBasket 2015. Pero Antic nu este prezent în această vară, similar altor veterani care au pus umărul la succesul istoric din urmă cu patru ani. De asemenea, lipsește și Bo McCalebb, locul naturalizatului revenindu-i lui Richard Hendrix. Sunt prezenți gemenii Stojanovski, căpitanul Vlado Ilievski și Aleksandar Kostoski. Șansele de calificare ale Macedoniei în această grupă sunt limitate, însă e limpede că similar celorlalte formații ex-iugoslave multe depinde de entuziasm, capacitatea și dorința de efort a acestui grup. Valoric este inferioară față de patru echipe.

Pe hârtie favorite la calificare sunt Croația, Grecia, Georgia și Slovenia. Macedonia poate produce surpriza, în vreme ce Olanda are șanse minime să obțină mai mult decât un succes. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în teren.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.