Dusan Ivkovic a spus adio baschetului

Dusan Ivkovic și-a anunțat retragerea din baschet. În vârstă de 72 ani, legendarul antrenor spune adio disciplinei în care a activat în ultimii aproape 40 de ani, după ce în prealabil a jucat la nivel juvenil și de seniori.

„Să fii antrenor înseamnă că ești nevoit să aduci decizii importante și dificile extrem de des. O astfel de decizie trebuie luată și atunci când te retragi. Eu am luat-o acum. Baschetul și antrenoratul nu au fost o parte importantă a vieții mele. Aceste elemente au fost întreaga mea viață. O relație cu beneficii, cred eu, de ambele părți”, a precizat Ivkovic cu ocazia retragerii din activitate.

Astfel, se încheie o poveste extraordinară. Cea a unuia dintre cei mai apreciați antrenori din istoria baschetului european. A câștigat Euroliga de două ori, însă cel mai mare succes realizat de cel poreclit „Duda” a fost fără îndoială titlul mondial cucerit în anul 1990, precum și contribuția avută de acesta la construirea echipei de aur a Iugoslaviei, de la sfârșitul anilor 80.

A antrenat reprezentativa Iugoslaviei între 1987 și 1995, respectiv pe cea a Serbiei între 2008 și 2013.

Pe lângă cele două titluri de Euroligă și cel de campion mondial, Ivkovic a câștigat trei titluri europene cu echipa naționale, respectiv un argint olimpic. Dincolo de trofee, contribuția lui Ivkovic nu poate fi evaluată la adevărata valoare, însă e limpede că a fost un veritabil șlefuitor de talente, un om în urma căruia în fiecare loc în care a lucrat baschetul a prosperat mult timp după ce domnia sa a plecat.

Dusan Ivkovic este fratele regretatului Slobodan „Piva” Ivkovic, un alt nume uriaș al baschetului cu mingea la coș din spațiul ex-iugoslav. De altfel, familia lui Ivkovic este strâns legată de cea a lui Nikola Tesla, celebrul inginer electric, mecanic și fizician, unul dintre marii inventatori din lumea modernă.

După retragerea din baschet, Dusan Ivkovic își va dezvolta cealaltă mare pasiune care i-a însoțit întreaga viață. El este cunoscut ca fiind proprietarul celei mai mari colecții de porumbei din spațiul ex-iugoslav.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.