Dragan Petricevic este noul antrenor al echipei naționale de baschet feminin a României

Federația Română de Baschet a anunțat că Dragan Petricevic va fi antrenorul echipei naționale de baschet feminin a României. El a fost învestit în funcție luni (02.10) și îi urmează la cârma „acvilelor” lui Miroslav Popov.

Petricevic va forma echipă cu Attila Veres, alături de care a mai colaborat pe relația antrenor-jucător. Fostul baschetbalist orădean va ocupa funcția de antrenor asistent. Miljan Medvedj va completa colectivul de tehnicieni al primei reprezentative feminine.

Cu acest staff tehnic, echipa națională de baschet feminin a României va aborda campania de calificare la EuroBasket Women 2019. Va fi a 2-a provocare pentru Petricevic în calitate de selecționer după Jocurile Francofoniei 2017. România U25 a ocupat locul 6 la concursul amintit.

În paralel, Dragan Petricevic este și antrenorul echipei Universitatea Cluj-Napoca, grupare angrenată în Liga Națională de baschet feminin. De notat că el a ghidat această echipă spre finala LNBF în ultimul sezon.

Originar din Sarajevo, Petricevic activează în baschetul românesc din anii 90. El a avut angajamente alături de Poli Moldrom Iasi, West Petrom Arad, U Cluj-Napoca, CSU Asesoft Ploiesti, Farul Constanta, ELBA Timisoara, BCM Timisoara, BC Timisoara si CSU Sibiu la masculin, respectiv cu BC Livas Târgoviște și U Cluj-Napoca la feminin.

Palmaresul său cuprinde trei titluri de campion și trei cupe naționale ale României la masculin, respectiv un titlu național la feminin.

Petricevic a fost antrenorul echipei naționale de baschet masculin a României în anul 2000, după ce a fost asistentul lui Dan Berceanu între 1996 și 1998. De asemenea, el a ghidat mai multe loturi naționale juvenile.

Totodată, activitatea de antrenor a lui Petricevic a cuprins angajamente în Georgia și Tunisia. El a câștigat campionatul și cupa în Tunisia, respectiv Liga Campionilor Africii.

Într-o declarație acordată site-ului frbaschet.ro, Dragan Petricevic a precizat:

“Multumesc Federatiei Romane de Baschet pentru increderea acordata. Sunt foarte onorat de aceasta numire si voi face tot ce sta in puterile mele pentru a ne indeplini principalul obiectiv, calificarea la Campionatul European din 2019.

Sunt nu doar onorat, ci si fericit pentru aceasta numire, desi sunt constient de riscurile si expunerea pe care postul de selectioner le aduce de la sine in orice sport din Romania zilelor noastre. Din pacate, azi nu exista nici rationament in comentarii, nici toleranta sau obiectivitate, iar de rabdare sau planificarea unui proiect de reconstructie nici nu mai e cazul sa vorbim, dar toti acesti factori negativi nu ajung sa-mi diminueze din optimismul si increderea pe care le am in jucatoarele noastre si din convingerea ca putem sa ne calificam la Women’s EuroBasket 2019. Suntem intr-o grupa dificila, pornim – dupa calculele specialistilor – cu sansa a treia, dar eu sunt convins ca putem sa ajungem la turneul final.

Sunt nerabdator sa ma intalnesc cu jucatoarele, le cunosc valoarea si mentalitatea, si in ziua convocarii le voi spune doar atat: «Hai sa fim maturi, hai sa credem unii in altii si sa fim uniti. Sa intelegem ca orice sportiva are slabiciuni, ca greseste si uneori poate pierde din incredere, dar cand simte ca are alaturi coechipierele, surorile de lupta, care sunt impreuna si la bine si la greu, atunci va fi mai puternica din toate puncte de vedere. Aspecte ale vietii precum unitate, toleranta, maturitate, incurajare, incredere sunt tot mai rare in viata cotidiana, dar voi aveti calitatea umana, intelectuala si sportiva pentru a deveni modele prin aceasta calificare. Hai sa ne bucuram de baschet si de faptul ca suntem impreuna!»

Avem in vizor atat jucatoarele experimentate, cat si tinere talentate. Inainte de a decide lista sportivelor care vor fi convocate, asteptam debutul de campionat in fiecare din tarile in care evolueaza baschetbaliste din Romania. Probabil saptamana viitoare vom decide care sunt fetele care vor fi convocate pentru dubla cu Slovenia si Franta. Le doresc tuturor sportivelor multa sanatate! De asta au nevoie in primul rand.”

Cu o zi înaintea anunțului numirii lui Petricevic la cârma naționalei feminine, Annemarie Godri Pârău a decis să revină în prim reprezentativă la scurt timp după ce hotărâse să se retragă.

Staff-ul complet al echipei naționale feminine:

Dragan Petricevic – antrenor principal
Attila Veres – antrenor secund
Miljan Medved – scout
Mircea Nutescu – kinetoterapeut / preparator fizic
dr. Lucian Chetan – medic
Claudiu Fometescu – antrenor federal
Traian Racu – team manager

Primul meci oficial al echipei naționale feminine a României este programat la 11 noiembrie anul curent. Adversar este Slovenia. Confruntarea se va desfășura la Arena Antonio Alexe din Oradea. Din grupa României mai fac parte Finlanda și Franța. Prima clasată se califică cu certitudine la turneul final, iar cele mai bune șase locuri 2 din totalul de opt grupe se vor alătura învingătoarelor de grupă.

Foto: frbaschet.ro

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.