Două forțe în finala Euroligii 2016. Ofensiva lui CSKA se lovește de apărarea lui Fenerbahce!

Finala Euroligii 2016 opune pe CSKA Moscova și Fenerbahce Istanbul. Aceasta se dispută duminică (15.05), ora 21:00, la Mercedes Benz Arena din Berlin. Confruntarea poate fi urmărită în transmisiune directă la DigiSport 2.

Se anunță un duel de excepție între două echipe cu valori individuale colosale, antrenate de doi maeștri ai baschetului. Este un meci ce opune două veritabile forțe ale baschetului european actual. Aici vorbim atât despre valoare intrinsecă, cât și de felul în care sunt antrenate. Vorbim despre potențialul extraordinar și de baschetul dezvoltat de ambele formații, cât și de faptul că după mulți ani de așteptare, finala aduce față în față două echipe care au pornit cu prima șansă în semifinale.

Ultima dată când marile favorite s-au duelat în finala Euroligii s-a consemnat în urmă cu șapte ani, tot la Berlin. În 2009, Panathinaikos Atena a învins pe CSKA Moscova, scor 73-71, la capătul unei finale clasice de Euroligă, între două echipe de legendă, între două defensive fabuloase, între cei mai titrați antreori din istoria competiției. Între 2010 și 2015 inclusiv, s-a consemnat cel puțin o surpriză în semifinale, astfel încât nu am mai avut posibilitatea să vedem finala între principalele favorite. În 2016, din nou în capitala Germaniei, în aceeași locație (chiar dacă denumirea sălii s-a modificat din rațiuni de marketing), avem parte de o încleștare între marile favorite la trofeu.

Este adevărat, de această dată nu este vorba neapărat despre două cluburi de legendă. Cel puțin Fenerbahce este la prima finală de Euroligă din istorie. CSKA o dispută pe a 13-a. Însă vorbim despre două veritabile forțe ale prezentului.

CSKA Moscova are, pe hârtie, avantajul unei rotații la solide la perimetru. De fapt, forța ofensivă a rușilor vine din jocul lui Nando De Colo, Milos Teodosic și Cory Higgins. Nu poate fi omis nici shooter-ul Vitaly Fridzon, dar nici potențialul extraordinar pe ambele faze adus de Aaron Jackson.

Fenerbahce Istanbul dispune, tot în teorie, de un avantaj important în spațiul de trei secunde. Turcii dispun de două veritabile forțe ale naturii în Jan Vesely și Ekpe Udoh. Aceștia beneficiază de sprijin din partea experimentatului Pero Antic, respectiv a tandemului atât de diferit, dar și de util, format din Nikola Kalinic și Luigi Datome.

Fără îndoială, Kyle Hines are experiența, combativitatea și valoarea necesare de a face față duelurilor cu Vesely și Udoh. Totuși, e firesc să ne așteptăm la un plus din partea lui Fener la interior datorită plusului de talie. Unul care în trecut nu l-a oprit pe Hines.

În schimb, Fener îi are la dispoziție pe Dixon, Sloukas, Hickman și Bogdanovic la perimetru. Cu Datome extrem de bun în controlul mingii și care este un jucător versatil.

Este o încleștare a stilurilor diferite de joc. CSKA este o forță ofensivă, o mașinărie impresionantă de marcat puncte. În schimb, Fenerbahce este o echipă a cărei defensivă a făcut victime sonore, inclusiv pe încă deținătoarea trofeului.

Circulația mingii și procentajele la aruncări sunt net favorabile lui CSKA. Raportul recuperărilor ofensive, grija la controlul mingii și abilitatea de a stopa adversarul din marcat cu o gamă largă de metode sunt armele lui Fenerbahce.

În pofida diferențelor evidente de stil și de productivitate în cele două faze ale jocului, este un duel ce opune doi antrenori care au colaborat timp de 13 ani. Perioadă în care au dominat Europa baschetbalistică. Dimitris Itoudis va încerca să câștiga Euroliga pentru prima dată fără Zeljko Obradovic. În urmă cu șapte ani, la cârma lui Panathinaikos, cei doi răpuneau un CSKA Moscova pe care acum grecul încearcă să-l readucă în crema Europei. Elevul își înfruntă profesorul pe cea mai importantă scenă a baschetului european. Ce poate fi mai frumos decât atât?

Rămâne de văzut, într-un singur meci, cu o presiune imensă apăsând în măsură egală pe umerii ambelor formații, cine poate să se remarce. Defensiva lui Fener? Ofensiva lui CSKA? Sau vom avea un meci câștigat cu arma oponentului?

Orice este posibil pentru simplul fapt că ritmul de joc al ambelor formații este draconic. Intensitatea, energia investită, efortul total și calitatea individuală excepțională pot să conducă spre orice deznodământ.

Este primul duel direct al celor două echipe în aceste alcătuiri. Ele nu s-au confruntat deloc în acest sezon competițional. Ambele au repurtat câte 23 victorii și 5 înfrângeri, având parcurs similar pe tot parcursul sezonului de Euroligă. Ambele echipe au suferit câte două înfrângeri pe finalul TOP 16, momentul prielnic dintr-o sumedenie de motive pentru a pierde. O dovadă clară că inclusiv la nivel de Euroligă se pot programa eșecuri de pe urma cărora unitatea, forța grupului și concentrarea cresc înaintea jocurilor decisive. Și firește, nu putem să nu ne gândim că discutăm despre doi antrenori care au fost colegi preț de 13 ani. Adică au aceleași obiceiuri și aceeași viziune.

Fenerbahce nu are absențe notabile. CSKA joacă în formulă aproape completă, singura absență fiind cea a lui Joel Freeland, jucător care nu a prins prea multe minute în acest sezon competițional. Ambele echipe au parte de reveniri importante. Jan Vesely a reintrat de curând în programul echipei turcești, același lucru fiind valabil pentru Victor Khryapa în cazul lui CSKA.

Finala este oficiată de un trident alcătuit din Luigi Lamonica (Italia), Robert Lottermoser (Germania) și Damir Javor (Slovenia).

Foto: euroleague.net

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Două forțe în finala Euroligii 2016. Ofensiva lui CSKA se lovește de apărarea lui Fenerbahce!

  • Parere personala: formatul Final Four este o prostie uriasa a acestei competii. Echipa cea mai buna din Europa ar trebui decisa in 5 sau 7 meciuri si nu in unul singur. In toate campionatele lumii asa se intampla dar cei din Euroleague se cred mai destepti decat orice. Chiar mai destepti decat cei din NBA.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.