Dimitris Itoudis a cerut fault la ultima fază de apărare a lui CSKA din timpul regulamentar al meciului cu Fenerbahce

Poate cei mai importanți antrenori din baschetul european la ora actuală s-au confruntat vineri (23.12) la MegaSport Arena din capitala Rusiei. Fenerbahce, condusă de Zeljko Obradovic, s-a impus pe terenul lui CSKA, antrenată de Dimitris Itoudis, după prelungiri. Cel din urmă a primit titlul de antrenorul sezonului 2015/16 din partea lui Jordi Bertomeu, CEO al Euroleague Basketball, înaintea confruntării, în cadrul unei ceremonii la care a participat și Obradovic, omul cu care tehnicianul elen a lucrat preț de 13 sezoane la Panathinaikos Atena.

Rezultatul final a fost de 95-79, după ce la capătul primelor 40 minute de joc egalitatea a persistat, scor 75-75. Similar finalei Euroligii din sezonul precedent, Fenerbahce și CSKA nu au putut fi despărțite de nimic la capătul timpului regulamentar de joc. Deosebirea între cele două meciuri este că finala a fost câștigată de ruși, iar ultima întâlnire a aparținut lui Fenerbahce.

La conferința de presă cei doi antrenori au comentat faza care e posibil să fi decis soarta partidei din etapa a 14-a a actualei ediții a Euroligii. Este vorba despre coșul cu fault izbutit de către Bobby Dixon, fundașul turcilor. Acesta a ales să pătrundă la minus trei puncte pe tabela de marcaj, reușind să profite în mismatch de avantajul vitezei și a atras contactul din partea lui James Augustine, pentru a egala situația la 75.

Zeljko Obradovic a fost primul la conferința de presă, fiind antrenorul echipei oaspete. El a precizat următoarele:

„Sunt sigur că Dimitris (Itoudis) a cerut fault pentru a evita egalarea din moment ce echipa lui conducea cu trei puncte. Totuși, jucătorii sunt cei care decid în cele din urmă ce se întâmplă. Așa cum pentru noi a decis Dixon, care a optat să pătrundă în detrimentul unei aruncări de pe semicerc. A citit situația corect și îl felicit pentru inspirația avută în acele momente.”

Dimitris Itoudis l-a urmat pe mentorul său la conferința de presă. Grecul a admis că urăște să vorbească despre astfel de lucruri în public, dar este conștient de faptul că cei care urmăresc Euroliga sunt curioși să afle cum au judecat antrenorii situația. Acesta a precizat:

„Urăsc să vorbesc despre aceste lucruri. Pot să vă spun că am cerut cât se poate de clar să facem fault. De obicei optez pentru fault chiar și la plus două puncte pe tabela de marcaj la ultima fază de apărare cu timp suficient pentru o ultimă ofensivă a propriei mele echipe. Augustine a avut trei oportunități să comită faultul asupra lui Dixon înainte de a o face pe finalizare. Nu a reușit și în cele din urmă jucătorul lui Fenerbahce a obținut ceea ce și-a dorit. Nu îl judec pe Augustine și nu îl blamez pentru acest eșec. Până la urmă am avut ultima posesie din timpul regulamentar și prelungirile în care să câștigăm, dar nu am făcut-o. Însă pot să spun că îmi doresc ca Augustine să fi învățat o lecție în acest meci și va fi mai înțelept după această experiență.

Am avut 23 de posesii pierdute, spacingul nostru a lăsat mult de dorit în multe situații și am comis mai multe erori în faza ofensivă. Ne-am apărat bine, chiar dacă rezultatul final indică 95 puncte încasate. Așadar, e limpede că nu Augustine a pierdut acest meci. Niciodată un jucător nu este responsabil pentru tot ce se întâmplă într-un meci.”

Declarația lui Itoudis spune multe despre poziția antrenorului față de proprii jucători. Nu a ezitat să sublinieze că jucătorul său a greșit, dar tot el este primul care îl susține. Spre deosebire de stilul cu care publicul românesc este educat la TV, în sportul de înaltă performanță antrenorul își sprijină jucătorii și le oferă credit întrucât nu-și poate permite să le piardă încrederea. Lipsa de încredere a antrenorului în proprii jucători este primul pas spre colaps în acea echipă.

Așadar, așa cum Itoudis a declarat că spera ca Augustine să-și fi învățat lecția, tot așa noi, pasionații de sport, am putea să tragem niște învățăminte și anume să înțelegem că antrenorul oferă încredere propriilor jucători deoarece este dependent de ei. Nu poți să fii antrenor de succes dacă tai în carne vie.

Foto: euroleague.net

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.