Dezavantajele participării la EuroBasket 2017

EuroBasket 2017 este cel mai important eveniment baschetbalistic și sportiv pe care România îl găzduiește în ultimii cel puțin 27 ani. Acesta se va desfășura în perioada 31 august – 5 septembrie anul viitor, la Sala Polivalentă Cluj-Napoca.

Fără nicio îndoială este o mândrie deosebită pentru România, pentru sportul din această țară și pentru baschetul nostru să avem oportunitatea de a găzdui 15 partide din cadrul celui mai important eveniment baschetbalistic destinat echipelor naționale din Europa. Este al 2-lea eveniment de acest gen găzduit de țara noastră, după ce în vara anului trecut, la Oradea și Timișoara, s-au desfășurat două grupa din cadrul EuroBasket Women 2015.

În orice poveste, indiferent care este subiectul, există și o parte mai puțin plăcută. În cazul EuroBasket 2017 consider că aceasta este legată de jucătorul român și de felul în care acesta influențează întreg baschetul din țara noastră, cu bătaie pe parcursul a trei ani.

Concret. Jucătorii aflați în programul echipei naționale a României ar urma să aibă următoarea pauză în vara anului 2018. Asta după ce în 2016 a petrecut două luni în cantonamentul echipei reprezentative.

Sunt mulți jucători care au evoluat pe întreg parcursul lunii mai a anului 2016, având la dispoziție, unii două-trei, alții ceva mai multe, săptămâni de vacanță. Ei au petrecut două luni la echipa națională, după care s-au alăturat echipei de club.

Fiind vorba despre echipa națională, adică acolo unde evoluează cei mai buni jucători ai unei țări, este firesc să ne așteptăm ca sportivii de la echipele care vor obține cele mai bune rezultate în sezonul 2016/17, exact acelea care vor juca din nou pe tot parcursul lunii mai 2017, să fie convocați la echipa națională. Oricum aria de selecție este extrem de restrânsă, astfel încât sunt puține variantele disponibile pentru staff-ul tehnic.

Ei vor beneficia, probabil, tot de 2-3 săptămâni de vacanță, urmând ca spre sfârșitul lunii iunie să se alăture cantonamentului echipei naționale. Aceasta va efectua perioadă de pregătire fizică și baschetbalistică, urmată de o serie de jocuri de verificare, după care va participa la EuroBasket 2017.

Având în vedere că evenimentul se va desfășura în luna septembrie, chiar dacă România nu va trece de faza grupelor, jucătorii de la lot se vor alătura echipelor de club de care aparțin în jurul datei de 6-8-10 septembrie. Cu câteva zile înaintea începerii noului sezon competițional. După care va urma un nou sezon de nouă luni la echipa de club.

Așadar, din luna august a anului 2015 și până la încheierea sezonului competițional 2017/18, jucătorii aflați în vizorul echipei naționale a României vor avea cel mult 5-6 săptămâni de vacanță.

În plus, pe lângă riscurile la care se supun acești jucători (vom reveni în vara anului 2018 cu un bilanț al accidentărilor suferite de jucătorii aflați în circuitul echipei naționale), formațiile de club sunt la fel de afectate. Chiar dacă niciun jucător nu se accidentează la echipa națională sau din cauza lipsei oricărei forme de repaos, absolut necesar pentru orice sportiv de performanță, echipele de club nu vor putea conta pe jucătorii autohtoni în presezonul 2017.

Așadar, acești jucători se vor alătura echipei de club după o supra solicitare în slujba echipei naționale, fără nicio șansă de repaos și fără a cunoaște în profunzime sistemul de joc al echipei, respectiv pe eventualii noi colegi de la echipa de club. Ca să nu mai vorbim de situația în care se vor afla antrenorii acelor echipe de club, conștienți de faptul că trebuie să-și protejeze jucătorii, dar în același timp au nevoie de ei pentru a-și pregăti planul tactic, pentru a implementa pe toată lumea în sitemul de joc și a nu avea discrepanțe uriașe între nivelul de pregătire fizică și acumulare baschetbalistică între componenții aceleiași echipe de club.

Cu excepția câtorva jucători bosniaci, ucrainieni ori bieloruși, oricum a unui număr extrem de limitat, străinii din Liga Națională vor avea indiscutabil verile mai ferite, perioade în care se vor putea odihni, vor putea petrece timp cu cei dragi și chiar au posibilitatea să lucreze (în funcție de nivelul de profesionalism al fiecăruia) la îmbunătățirea calităților individuale. Lucruri pe care românii din echipa națională nu le vor putea face. Cel puțin până în vara lui 2018.

Totodată, în ceea ce privește inevitabilele comparații cu echipele naționale ale Spaniei, Franței, Serbiei etc, trebuie spus că niciun jucător din aceste echipe naționale nu petrece două luni ale verii în cantonamentul echipei naționale. Niciun jucător din aceste echipe naționale nu joacă 9 meciuri de pregătire în 11 zile calendaristice și nu este supus unui chin precum au fost supuși românii în această vară din punct de vedere al diferențelor de fus orar (Asia, Europa, America de Sud).

Chiar și așa, eu opinez că șansa de a participa la un EuroBasket nu trebuie ratată. Șansa găzduirii unui astfel de eveniment cu atât mai puțin. Rândurile de mai sus se referă însă la faptul că există anumite probleme pe care le va avea întreg baschetul românesc, în folosul echipei naționale și a României.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.