Despre statutul lui Kalnichenko și Watson (dacă obține pașaport românesc) în cupele europene

Giordan Watson, noul conducător de joc al lui U-BT Cluj-Napoca, a depus actele pentru obținerea unui pașaport românesc. Dacă îl va obține, baschetbalistul în vârstă de 32 ani ar putea reprezenta România la EuroBasket 2017.

Totodată, dacă va obține cetățenia, Watson ar putea fi socotit jucător autohton în Liga Națională. În Basketball Champions League, competiție în care U-BT Cluj-Napoca s-a înscris, sportivul amintit, similar lui Andrii Kalnichenko – jucător legitimat de clujeni și care a obținut deja cetățenia română – vor fi considerați străini.

Vă întrebați, probabil, de ce. Răspunsul îl găsim în Regulamentul Specific al Basketball Champions League – ediția 2017/18, la pagina 4:

Home Grown Player(s) Player(s) – registered with the NF of the Club in question at least three (3) seasons between the age of 12 and 20.

Jucător autohton – înregistrat la Federația Națională a clubului în cauză pe parcursul a cel puțin trei sezoane între vârsta de 12 și 20 ani.

Watson este un jucător format baschetbalistic în SUA. Este țara în care a jucat între 12 și 20 ani.

Kalnichenko este un jucător format baschetbalistic în Ucraina, țară în care a evoluat între 12 și 20 ani.

Așadar, cei doi jucători menționați vor fi considerați străini în cupele europene și autohtoni în competițiile interne (cel puțin dacă nu se modifică Regulamentul Specific al LNBM și Cupa României).

Reamintim că spre deosebire de sezonul 2016/17, în stagiunea 2017/18, FIBA a definit clar regula jucătorilor străini. Dacă în sezonul trecut fiecare echipă de club era obligată să joace în Basketball Champions League și FIBA Europe Cup cu regulamentul din campionatul național (în cazul României cel mult cinci străini pe foaia de arbitraj), în sezonul următor există o regulă general valabilă în competițiile FIBA, indiferent de regulamentul din competiția internă.

Acesta prevede:

a) pe o foaie de arbitraj cu 11 sau 12 jucători, cel puțin cinci trebuie să fie autohtoni
b) pe o foaie de arbitraj cu 10 jucători, cel puțin patru trebuie să fie autohtoni

Dacă sunt 10 sau mai puțini jucători înscriși pe foaia de arbitraj se vor lua măsuri disciplinare, conform Codului Disciplinar al BCL.

Așadar, pe o foaie cu 12 jucători va fi permisă înscrierea a cel mult șapte străini. Pe una cu 11 sau 10 jucători va fi permisă înscrierea a cel mult șase străini. Un aspect de mare ajutor echipelor românești, în condițiile în care majoritatea adversarilor provin din țări ce se mândresc cu școli de baschet net superioare celei românești.

Cu alte cuvinte, în cazul particular U-BT Cluj-Napoca, pentru jocurile din cupele europene în sezonul 2017/18, antrenorul Mihai Silvășan va putea utiliza cinci jucători străini plus Watson (dacă va obține pașaport românesc) și Kalnichenko, conform regulamentului specific adoptat. În schimb, campioana României ar putea juca cu șase străini, plus Watson (indiferent că va obține sau nu pașaport românesc) și Kalnichenko, în Liga Națională, dacă regulamentul specific al acestei competiții va rămâne neschimbat față de edițiile anterioare.

P.S. Dacă Biroul Federal și Federația Română de Baschet chiar doresc să promoveze jucătorul român, născut și/sau format în țara noastră, atunci implementarea prevederilor din regulamentul specific al Basketball Champions League este firească și pentru Liga Națională. Pentru că, trăim cu impresia că se dorește promovarea tânărului jucător autohton. Ceea ce nu e cazul pentru niște naturalizați. Indiferent de clubul care îi legitimează. Desigur, stă în picioare și afirmația că regula U23 e suficientă și nu e necesar să se impună o restricție asupra jucătorului naturalizat. Însă, forțarea tinerilor autohtoni în LNBM pare să fie dorită și dincolo de sfertul 1. Aici e însă o întreagă discuție…

Foto: www.basketballcl.com

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Despre statutul lui Kalnichenko și Watson (dacă obține pașaport românesc) în cupele europene

  • Foarte buna observatia de la finalul articolului. Cred ca oficialii FRB ar avea mari dificultati sa raspunda la o intrebare de genul: De regulile FIBA Europe aplicate in cupele europene protejeaza mai mult jucatorii romani decat regulile stabilite de FRB care se aplica in campionatul intern?

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.