Despre normele de aplicare ale OUG 38 de modificare a Legii 69

Joi (24.08), la București, a avut loc seminarul Probleme curente in aplicarea OUG 38 de modificare a Legii 69. În cadrul acestuia participanții – invitate au fost toate structurile sportive care beneficiază de finanțare publică – au primit o serie de informații utile cu privire la normele de aplicare ale legii sportului.

Între cei prezenți la seminar s-a numărat Ionuț Georgescu, managerul Steaua CSM EximBank București. Acesta a sumarizat cele discutate la seminar. Iată ideile punctate de oficialul militarilor:

– Singurele forme de contract acceptate pentru cluburile sportive sunt noile CAS-uri (Contracte de Activitate Sportiva) si contractele de munca. Acestea sunt valabile pentru SPORTIVI, ANTRENORI, KINETO, PREPARATORI SI CERCETATORI. Managerii, delegatii, magazionerii, contabilii etc. nu se incadreaza pentru CAS. Ei pot avea doar contracte de munca sau de prestari servicii (daca activitatea lor nu este continua).

– Este indicat ca un club sa aiba un delegat per echipa care sa reprezinte sportivii si stafful in relatia cu ANAF-ul (se va face cate un mandat de persoana pentru acest reprezentant, cu raspundere limitata. Sportivul va fi responsabil sa isi plateasca taxele). Dupa ce CAS-ul va fi semnat de parti si va primi un numar UNIC de la Federatia de Specialitate, atunci reprezentantul se poate prezenta la ANAF cu contractele, buletinele, imputernicirile. Fiecare sportiv – european sau non european – va primiun NIF (numar de inregistrare fiscala).

– Europenii au un statut special legat de dubla impozitare -difera de la caz la caz. Non-europenii vor fi tratati in functie de relatia Romaniei cu statul de provenienta. Platile se pot face lunar, trimestrial sau anual – declaratia 070 plus alte acte necesare. Practic, posesorii CAS-urilor vor primi salariile brute!

– Se impoziteaza 32% pana la cuantumul a 5 salarii medii pe economie (brut – undeva la 15.000 mii de lei pe luna / an fiscal). Dupa aceasta suma se taxeaza 16%. Peste 65.000 pe an fiscal (220.000 lei brut) se va plati TVA. Tot sportivul trebuie sa faca acest demers.

– Federatiile trebuie sa trimita o lista cu toti sportivii cu CAS-uri inregistrate Este cazul, si am mentionat acest lucru!, sa o faca si pentru antrenori, kineto, preparatori straini! Pentru ca ei sa poata obtina viza si permisul de sedere. Atentie, cu CAS obtii viza D/AS (alte scopuri), fara aviz de munca sau altceva!

– Agentii (n.r. impresarii jucatorilor) au ramas un pic in aer. Dar s-ar putea ca fiecare club sa aiba libertatea de a incheia contracte de prestari servicii cu acestia pe baza de scouting.

– Contractul cadru al CAS-ului spune clar ca acest contract se supune regulilor forurilor nationale si internationale. Asadar, cum noua la baschet FIBA ne cere contracte garantate pentru jucatori (no cut), clauza BAT si agenti licentiati…nu ar trebui sa mai avem probleme.

– Joi (24.08), SCM Universitatea Craiova a inregistrat primul contract CAS la ANAF. Toate bune si frumoase…. vedem si cu ale noastre caci suntem obisnuiti ca legea sa fie diferita de la un oras la altul.

Proiectul este încă în lucru.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.