Despre DigiSport și transmisiunile TV

DigiSport este deținătorul drepturilor de transmisie pentru meciurile din Liga Națională de baschet masculin. În cele ce urmează voi încerca să aduc câteva informații care e posibil să nu fie la îndemâna tuturor celor care urmăresc sportul cu mingea la coș din țara noastră prin intermediul postului TV care ne încântă de ani de zile cu evenimente baschetbalitice din România și Europa.

Carele DigiSport

DigiSport mizează pe cinci care de transmisie:

– Unul este în Oradea și acoperă tot ce înseamnă partea de Vest a României.
– Un alt car este stabilit la Brașov. Acesta produce transmisiuni în întreaga țară, acoperind zona de Vest atunci când se suprapun două transmisiuni ale DigiSport din această parte a țării.
– Trei care de transmisie sunt la București.

Aici mai trebuie adăugat faptul că pentru anumite evenimente, atunci când toate carele DigiSport sunt ocupate cu producția unor evenimente, se apelează la un car al DigiSport Ungaria, care vine de la Budapesta.

Așadar, pentru a lămuri pe toată luma, care de transmisie proprii DigiSport sunt cinci!

Evenimente produse și transmise de DigiSport

Posturile DigiSport oferă o gamă largă de evenimente sportive. Ele sunt produse și transmise pe cele patru canale. Vorbim despre fotbal, baschet, handbal, volei, polo, tenis și așa mai departe.

Fără îndoială, atunci când se stabilește programul transmisiunilor, adică se întocmește grila, DigiSport ține cont de accesibilitatea carelor. Acesta este motivul pentru care în anumite situații ora de disputare a, să spunem, unui meci de baschet din LNBM nu este foarte inspirată. Deoarece producția transmisiunii acelui meci este legată de o altă producție, a unul alt eveniment sportiv, realizată cu același car.

Astfel, uneori se ajunge ca un anumit meci, general acceptat ca fiind de interes mai sporit decât meciul ales spre de fi transmis, să nu fie produs de DigiSport. Desigur, trebuie ținut cont și de alte aspecte, precum transmisia unor evenimente sportive pentru care se plătesc sume colosale (turneele de tenis de anvergură, marile campionate de fotbal din Europa, Formula 1, în trecut Liga Campionilor sau Moto GP etc.

O altă competiție de interes pentru consumatorul de baschet este Euroliga. O întrecere fabuloasă pentru omul care trăiește cu gândul la mingea portocalie, transmisă de ani de zile la DigiSport, cu un număr record de meciuri oferite.

Transmisiuni baschetbalistice produse de Digisport

Până la redactarea acestui text, în ediția 2016/17 a Ligii Naționale de baschet masculin s-au disputat 98 meciuri. Nu mai puțin de 70 dintre ele au fost transmise în direct la DigiSport. Nu mai puțin de 12 din totalul de 14 partide disputate în Cupa României au fost transmise în direct.

SuperCupa României, All Star Game-ul baschetului masculin românesc, cele 10 meciuri disputate pe teren propriu de CSM CSU Oradea în cupele europene, respectiv bună parte a meciurilor susținute de U-BT Cluj-Napoca, Steaua CSM EximBank București și BC Mureș în arena internațională, au fost oferite și produse de DigiSport.

În playoff-ul sezonului precedent s-au disputat 30 de meciuri. Nu mai puțin de 26 dintre ele au fost transmise în direct la DigiSport. Un număr total de 115 meciuri au fost oferite în transmisiune directă la DigiSport din ediția 2015/16 a Ligii Naționale de baschet masculin. La care se adaugă Cupa României și participarea Energiei Târgu-Jiu în FIBA Europe Cup.

Un asemenea număr de transmisiuni baschetbalistice din competiția internă nu s-a mai pomenit în istoria României. De la apariția DigiSport, iubitorul de baschet din România este tratat regește din punct de vedere al numărului de meciuri transmise.

Oamenii aceștia parcurg săptămânal zeci de mii de kilometri. Azi la București, mâine la Pitești, poimâine la Sibiu, peste 3 zile la Oradea sau Timișoara. Aș vrea să înțelegem că în timp ce noi suntem acasă în fotolii și ne bucurăm de spectacolul oferit de sportivi, un grup de oameni, angajați ai DigiSport, muncesc pentru a ne face posibilă vizionarea acestui spectacol din cel mai confortabil loc posibil. Să nu uităm faptul că înaintea meciului și după terminarea lui, carul parcurge sute de kilometri, oamenii trag zilnic sute de cabluri și muncesc în așa fel încât noi să ne putem bucura de show-ul oferit de sportivi.

În acest sezon competițional au fost transmisiuni în direct la DigiSport de la București, Galați, Pitești, Craiova, Sibiu, Tîrgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara și Oradea. Adică din toate orașele în care se (mai) joacă baschet în LNBM.

Pe lângă efortul depus de angajați, trebuie să ținem cont și de costurile pe care le implică producția unei transmisiuni. Acestea se adaugă la sumele pe care compania RCS&RDS le plătește pentru a-și asigura dreptul de transmisie al respectivei competiții. Adică eforturi de toate felurile.

Precizări

Acest text este menit să ofere câteva clarificări și poate câteva informații pe care mare parte a publicului larg, consumator de baschet românesc în special și sport în general, nu le cunoaște. Subsemnatul nu are absolut niciun contact sau vreo relație cordială cu cineva din conducerea companiei RCS&RDS. Textul este menit să ne ajute să înțelegem că sunt anumite lucruri pe care e posibil să nu le înțelegem, dar este greșit să îi bănuim pe oameni de intenții rele.

Am o relație de respect reciproc, parțial de colegialitate și de colaborare, cu o parte a jurnaliștilor care reprezintă această televiziune, la rândul lor simpli angajați ai companiei amintite. Sunt conștient de faptul că există imperfecțiuni și probleme în anumite situații. Nimic mai adevărat. Aș vrea însă să înțelegem că este firesc să existe probleme. Nu există lucru care să funcționeze fără cusur.

Am avut destule momente când am fost deranjat sau chiar enervat de anumite probleme ce țin de transmisia unor evenimente sportive pe care mi-am dorit să le savurez. Asta însă nu mă împiedică să văd partea pozitivă a tot ce înseamnă existența DigiSport în viețile noastre, de incurabili consumatori de sport.

Nu caut să fiu avocat sau să inventez explicații. Nu am niciun astfel de interes. Altceva este însă mai important: scopul nostru este comun. Acela de a promova baschetul românesc.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.