DeMarcus Nelson este cetățean sârb

nelson

DeMarcus Nelson este primul jucător american din istoria baschetului care obține cetățenia sârbească. El va fi primul jucător naturalizat cu șanse de a evolua în prima reprezentativă a Serbiei.

Anunțul a fost făcut de către agentul Misko Rzanatovic, proprietarul BeoBasket și impresarul jucătorului american care în ultimii doi ani a jucat la Steaua Roșie Belgrad. În această vară, Nelson s-a transferat la Panathinaikos Atena, formație alături de care va continua să joace la nivel de Euroligă, după debutul din sezonul 2010/11.

În vârstă de 29 ani, Nelson este un fundaș combo (pozițiile 1-2). A absolvit cursurile universității Duke și a disputat patru sezoane în NCAA sub comanda lui Mike Krzyzewski. El și-a încheiat studiile în anul 2008, dar nu a fost ales în NBA Draft. Totuși a fost legitimat de către Golden State Warriors, club pentru care a bifat 13 prezențe la nivelul ligii profesioniste.

Ulterior a jucat pentru scurte perioade pentru următoarele echipe: Bakersfield Jam (NBDL), KK Zagreb (Croația), Austin Toros (NBDL), Air Avellino (Italia), Cholet Basket (Franța) și BC Donetsk (Ucraina). Între 2012 și 2014 a evoluat pentru Steaua Roșie Belgrad. El are două sezoane la activ în Euroligă, unde a bifat 20 prezențe și medii statistice de 10.2 puncte, 3.6 recuperări și 2.4 pase decisive pentru 9.4 la eficiență în 26 minute pe meci.

Serbia a fost una dintre ultimele țări din Europa care nu a folosit jucători naturalizați. Se pare că acest lucru se va schimba cât de curând. Debutul lui Nelson în naționala Serbiei s-ar putea consemna la FIBA World Cup 2014.

Fără îndoială eventuala folosire a lui Nelson în naționala Serbiei ar marca un moment important în baschetul internațional, școala sârbească fiind mult timp port-drapelul sportului cu mingea la coș din Europa grație unui program bine pus la puct pentru formarea jucătorilor de baschet. Totuși, ritmul de joc impus de fundașii americani (în general de culoare) este foarte greu de contracarat, motiv pentru care majoritatea țărilor europene au apelat la metoda naturalizării jucătorilor crescuți și formați în stil american, principalul obiectiv fiind acela de a acoperi poziția 1 cu un astfel de jucător. Ca și o comparație, la nivel înalt în Europa baschetbalistică, cluburile apelează la cel puțin un jucător atletic pentru a acoperi poziția 1 datorită capacității acestora de a imprima un ritm de joc accelerat. Viteza de joc a devenit una dintre principele aspecte ale jocului de baschet.

Vestea naturalizării este foarte bine venită și pentru Panathianikos Atena, club care îl va putea folosi pe Nelson în calitate de jucător european. Astfel, verzii vor avea posibilitatea să legitimeze un american în plus.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.