Cupele europene – Ungaria s-a calificat cu toate echipele din prima fază. România cu niciuna!

După ce Ungaria a învins România la Sala Polivalentă Cluj-Napoca în cadrul fazei grupelor de la EuroBasket 2017, maghiarii reușind să depășească și Cehia pentru a se califica între primele 16 echipe naționale din Europa, un nou exemplu cu privire la faptul că vecinii de la Vest au un baschet mai productiv a venit în ultima săptămână. Care a fost, de fapt, prima săptămână a noului sezon competițional.

Alba Fehervar – campioana în exercițiu a Ungariei, a depășit pe Kalev Cramo pentru a se califica în cel de-al 3-lea tur preliminar din Basketball Champions League. Maghiarii au călătorit cu un avion charter pentru prima manșă, desfășurată în Estonia. Acolo au pierdut la diferență de șapte puncte. Ei conduceau cu un punct la pauza manșei a 2-a, adică aveau un deficit de șase puncte la general, însă un parțial de 24-10, consemnat în sfertul al 3-lea, atunci când odihna suplimentară e posibil să-și fi spus cuvântul (nu vorbim doar despre orele de zbor ci și despre timpul petrecut de echipele care apelează la curse de linie în așteptarea legăturilor), i-a dus pe elevii lui Branislav Dzunic în cel de-al 3-lea tur, acolo unde îi așteaptă o provocare serioasă – Pinar Karsiyaka Izmir.

Egis Kormend a trecut de Boras Basket în FIBA Europe Cup. Elevii lui Gasper Potocnik au obținut o dublă victorie în compania reprezentantei Suediei. Diferența la scor general a fost de 30 puncte în favoarea maghiarilor și asta în condițiile în care amintitul antrenor sloven s-a concentrat în a doza efortul oamenilor de bază.

La capătul primului tur eliminatoriu în cadrul cărora au luat startul echipele maghiare de club cel mai notabil rezultat a fost obținut de principala forță a acestei țări în ultimii ani la nivelul baschetului masculin de club. Este vorba despre Szolnok Olaj KK. Această echipă a izbutit să elimine pe Trabzonspor, formație angrenată în primul eșalon baschetbalistic al Turciei și care a disputat finala FIBA Europe Cup (la acea vreme denumirea ra FIBA EuroChallenge) în sezonul 2014/15.

Szolnok a învins la zece puncte în prima manșă, marcând 108 puncte, pentru ca în cea de-a 2-a să piardă la nouă lungimi. Aici trebuie remarcat faptul căla intrarea în sfertul 4 al manșei a 2-a Trabzonspor conducea cu scorul de 64-45. Kendrick Perry a împărțit două libere cu cinci secunde înainte de final pentru a stabili scorul final al partidei, 77-68. Turcii au mai avut o ultimă aruncare, însă mingea nu a intrat în coș, astfel încât Szolnok s-a calificat la finalul unei duble deosebit de echilibrate.

CSM CSU Oradea și BC CSU Sibiu au fost eliminate în primul tur al FIBA Europe Cup. Nu este o tragedie, deoarece subliniez încă o dată, finalista competiției din anul 2015, o echipă care reprezintă campionatul Turciei (la concurență cu cel al Spaniei este cel mai puternic din Europa) a fost eliminată tot din primul tur. Însă atunci când din trei echipe niciuna nu reușește să se califice mai departe e limpede că nu prea avem motive să fim încrezători.

U-BT Cluj-Napoca va continua aventura continentală în grupele FIBA Europe Cup. Acolo unde, potrivit declarațiilor, are obiective îndrăznețe. Adică o calificare în playoff (să treacă de ambele faze ale grupelor).

Săptămâna viitoare, în turul al 2-lea din FIBA Europe Cup, își vor face intrarea vicecampioanele Ungariei și României, Falco Szombathely și CSM Steaua București. Maghiarii se duelează cu Balkan Botevgrad, iar românii cu Egis Kormend.

Eliminarea lui CSM CSU Oradea ne privează de o dublă româno-maghiră în cel de-al 2-lea tur preliminar din FIBA Europe Cup. În aceste condiții, singurul duel rămâne cel dintre a 4-a clasată în ultima ediție din Ungaria și vicecampioana României. CSM Steaua este considerată cap de serie (seeded team) și va susține manșa a 2-a pe teren propriu.

Firește valoarea intrinsecă a unei discipline într-o țară este probată pe un termen mai lung. Până la urmă în cazul Basketball Champions League este evident că U-BT Cluj-Napoca a întâlnit un advesar mult mai dificil și valoros decât a avut campioana Ungariei. Pe de altă parte, evidențiez încă o dată faptul că o reprezentantă a Ungariei, probabil cea mai de seamă, a învins o reprezentantă a redutabilului baschet (dpdv sportiv și financiar) turcesc. E limpede că ne aflăm la început de sezon și este posibil ca anumite echipe să se lege mai greu, însă exemplele de mai sus sunt un indicator nu doar cu privire la performanța sportivă proprii zisă, dar și la anumite aspecte ce conduc spre ea.

Probabil nu este tocmai întâmplător faptul că în anul 2016, Ungaria s-a numărat între primele 15 țări de pe planetă. Spun asta prin prisma rezultatelor și medaliilor aduse de sportivii acestei țări de la Jocurile Olimpice de la Rio. Acolo unde România a suferit cumplit la capitolul rezultate notabile și medalii. Așadar, tot mai mulți indicatori cu privire la faptul că vecinii noștri fac ceva ce noi nu reușim.

Foto: FIBA.basketball

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Cupele europene – Ungaria s-a calificat cu toate echipele din prima fază. România cu niciuna!

  • Nu putem sa ne comparam cu Ungaria din punct de vedere al investitiilor facute in sportul de masa, deci este normal ca si rezultatele sportive ale echipelor noastre nationale si ale sportivilor din sporturile individuale sa fie mult sub cele ale lor.
    In plus investitiile care se fac pentru echipele nationale trebuie sa fie pe termen mediu si lung. Nu merge ca la o echipa de club, sa aduci jucatori buni si sa obtii un rezultat mai mult sau mai putin rapid.
    Pina la urma vorbim degeaba, caci cei care cheltuie banii prevazuti in bugete nu se gindesc deloc la interesul national.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.