Cupa României – Poziții dublate în echipele de la Final 8

Echipele care dispun de doi jucători autohtoni pe aceeași poziție par să fie avantajate, teoretic, din rațiuni baschetbalistice la turneul final al Cupei României la baschet masculin – ediția 2017. Evenimentul se va desfășura la Sala Transilvania din Sibiu, în perioada 14-17 februarie anul curent.

De ce?

Pentru că antrenorii acestor echipe nu vor fi obligați să efectueze schimbări duble pentru a se asigura că au în permanență cel puțin doi jucători autohtoni pe parchet. Spre exemplu, dacă vrei să îl înlocuiești pe jucătorul român de poziția 5 și în același moment mai ai doar un alt român pe parchet, e limpede că pivotul trebuie înlocuit fie cu un pivot român (schimbare post pe post, fără alte implicații), fie cu un alt jucător român.

Pentru a păstra un echilibru și a rămâne cât mai aproape de regulile convenționale ale jocului de baschet, în cazul în care echipa în cauză nu dispune de un al 2-lea pivot român, va trebui să efectueze o schimbare dublă. Cu alte cuvinte, pivotul român va fi înlocuit de unul străin, moment în care un alt străin trebuie să iasă din teren pentru a face loc unui jucător autohton.

Concret, avem următoarele situații de jucători autohtoni dublați pe posturi la echipele calificare pentru turneul final de Cupa României:

U-BT Cluj-Napoca

– poziția 4: Vlad Moldoveanu și Rolland Torok
– pozițiile 1-2: Tudor Gheorghe și Nandor Kuti

În cazul Clujului nu putem exclude nici alte variante. Mă refer la: Moldoveanu și Jucan la poziția 4, Torok și Toth la poziția 5. Desigur, o astfel de abordare ar afecta prezența lui Ousmane Barro pe parchet, dar pe de altă parte ar oferi lui Mihai Silvășan flexibilitate la perimetru, acolo unde i-ar putea roti cu încredere pe Adamovic, Rasic, Dykes și un al 4-lea străin (Pustovzonov sau Kariniauskas).

Alte exemple asemănătoare:

Steaua CSM EximBank București

– perimetru: Mihai Paul și Levi Szijarto (în foto)

CSM CSU Oradea

– poziția 4: Titus Nicoară și Rareș Pașca
– pozițiile 2-3: Andrei Mandache și Bobe Nicolescu

BC Mureș

– poziția 5: Laci Lazar și Szabolcs Santa
– pozițiile 1-2: Dani Popescu și Dragoș Andrei

Phoenix Galați

– poziția 3: Adrian Guțoaia, Andrei Petică și Iosif Pîrlog
– poziția 4: Cătălin Vlaicu și Andrei Vizitiu

SCM Universitatea Craiova

– pozițiile 4-5: Cătălin Burlacu și Iuri Fraseniuc, posibil și Vlad Solopa
– pozițiile 2-3: Florin Popa și Iulian Corneanu, posibil și Andrei Damian

O eventuală schimbare între Paul și Szijarto sau Mandache și Nicolescu, e posibil să fie dublată și de o schimbare între străini. Totuși, cel puțin Oradea a avut destule momente în care a jucat cu Pasalic și Mandache în același timp, fără o poziție 3 clasică. La Steaua e chiar foarte probabil ca Paul și Szijarto să se schimbe unul pe celălalt, cum e de așteptat să fie și destule momente împreună pe parchet. Acestea sunt doar două exemple, însă putem remarca situații asemănătoare și în alte echipe.

Desigur există și alte posibile combinații și variante de jucători români dublați pe posturi. În rândurile de mai sus au fost prezentate cele mai plauzibile.

Cert este că dincolo de baschet, staff-urile tehnice trebuie să se orienteze și asupra găsirii unor formule pe care, probabil, nici măcar la antrenament nu le-au folosit în prealabil de la startul acestui sezon. Aici nu e vorba despre faptul că ești sau nu de acord cu regula autohtonilor ci despre nevoia de a exista un regulament general valabil atât pentru Liga Națională, cât și pentru Cupa României. Nu este normal să lucrezi un sezon întreg într-un fel, iar apoi pentru trei meciuri și o săptămână să te antrenezi, pregătești și într-un final să joci în alt mod.

Foto: Cătălin Soare / www.sportaction.ro

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.