Cupa României – Power Ranking înaintea turneului final

Turneul final de Cupa României la baschet masculin – ediția 2017 se va desfășura între 14-17 februarie la Sibiu. Evenimentul reunește opt echipe din totalul de 11 înscrise în primul eșalon baschetbalistic al țării.

În cele ce urmează propun un Power Ranking bazat pe specificul competiției, forma de moment și statutul fiecărei grupări în actualul peisaj al baschetului masculin românesc.

trofeul cupa romaniei si tricouri all star game sibiu 2017

1. U-BT Cluj-Napoca

Domină Liga Națională, practică un baschet de mare eficiență și joacă extrem de motivat la fiecare meci. Are cel mai bun român și alături de el o serie de autohtoni capabili să contribuie consistent într-un regulament precum cel din cupă și nu numai. Presiunea asupra rezultatului, fiind forța dominantă a baschetului românesc și deținătoarea trofeului, ar putea apăsa pe umerii elevilor lui Mihai Silvășan, dar este o chestiune cu care favoritele trebuie să socotească.

2. Steaua CSM EximBank București

Militarii au mai mulți jucători autohtoni cu bogată experiență. Alături de aceștia activează o serie de jucători străini aflați la prima experiență, dar și un Marius Runkauskas care a demonstrat cât poate să fie de productiv. Greul va apăsa pe umerii săi, dar vorbim despre un jucător capabil să facă absolut orice în faza ofensivă, iar în România nu s-a descoperit încă o defensivă care să-l anihileze. Chiar dacă turneul de cupă vine imediat după cel mai modest meci al sezonului. Bucureștenii au și alte opțiuni, precum Dave Dudzinski, Cam Long sau Nikola Malesevic. De asemenea, au multiple variante la poziția 5, funcție de necesități și specificul adversarului.

3. CSM CSU Oradea

Campioana României a cam rămas datoare în competiția internă. Parcursul palid din LNBM este însă contrabalansat de unul excelent în cupele europene. Bihorenii resimt programul ultraaglomerat, iar un turneu în care să joace trei meciuri în tot atâtea zile pentru a pune mâna pe trofeu pare prea mult pentru o echipă care nu a avut răgaz de la începutul sezonului. Experiența și valoarea intrinsecă ar trebui să se vadă în jocurile decisive, exercițiu în care până și oboseala ar trebui să treacă în plan secundar. În continuare fără cel mai complet jucător din LNBM, formația antrenată de Cristian Achim va încerca să se ridice la nivelul așteptărilor.

4. BC SCM Timișoara

Formația care strălucește pe teren propriu, dar care nu a reușit să facă același lucru în deplasare. Cu toate acestea a obținut calificarea în TOP 6 pe fondul unui joc solid, în creștere lină pe tot parcursul sezonului, în pofida instabilității de la nivelul băncii tehnice. Alb-violeții au piese de mare valoare. Un antrenor extrem de priceput, doi români cu bogată experiență și un tânăr ce ar putea exploda la acest turneu, dar și cel mai bun jucător ofensiv și cel mai bun jucător defensiv din LNBM, așa cum i-a caracterizat Dan Fleșeriu (antrenorul Sibiului) pe Mladen Jeremic și Jonte Flowers.

5. BC Mureș

Nu parcurge cel mai bun moment. A schimbat mai mulți jucători și spre deosebire de alte momente din ultimii ani când modificările din efectiv au avut efecte imediate de natură pozitivă asupra rezultatelor, de această dată lucrurile nu au mers conform celor scontate de management. Cu toate acestea, BC Mureș dispune de un număr de cinci români capabili să joace, care pot fi rotiți fără a se simți absența unuia sau altuia. Se vor limita minutele unor străini, însă există suficiente variante pentru a căuta formula optimă sub forma regulii cu doi români pe parchet.

6. BC CSU Sibiu

Gazda turneului final pare să fie una dintre echipele dezavantajate de regulamentul cu doi autohtoni în permanență pe teren. Antrenorul Fleșeriu va trebui să forțeze cât de mult posibil cu Bogdan Popescu, lucru ce va limita minutele lui Lalovic și Cooper. Totodată, Popescu nu mai are 20 de ani. Pe de altă parte, folosirea lui Paliciuc și Dragoste, jucători care nu au experiența meciurilor cu miză la acest nivel, va pune Sibiul în imposibilitate de a juca cu Mijajlovic, Davis și Hardy în același timp.

7. SCM Universitatea Craiova

Iuri Fraseniuc și Cătălin Burlacu sunt jucători care pot să acopere fără probleme pentru orice străin din lotul Craiovei. Problema este că ei nu pot acoperi 80 de minute. Prin urmare este nevoie de mai mult credit în Baris Aktas, un alt autohton cu experiență în jocuri cu miză de acest nivel. Există și alte opțiuni pentru timp limitat de joc la capitolul autohtoni, dar va fi mare nevoie de găsirea unor soluții de a-i pune pe Hargrove și Abrams în teren. Aceștia au nevoie de minute pentru a avea impact în joc.

8. Phoenix Galați

Are un singur român cu experiență la nivel înalt în baschetul cinci la cinci. Are alți patru jucători pe care i-ar putea folosi cu un astfel de regulament, însă doar unul a mai performat, cu minute limitate, în astfel de meciuri. Străinii au experiență și calitatea necesară de a puncta, lucru absolut necesar în condițiile în care românii Galațiului nu sunt cei mai productivi la finalizare. Cunoscând ambiția antrenorului și disponibilitatea veteranilor de a da totul în astfel de meciuri, ne putem aștepta la o replică dârză din partea moldovenilor.

Tot ce este scris mai sus reprezintă o opinie. Suntem liberi cu toții să avem una. Civilizat și dacă se poate documentat. Realitatea o vom vedea în teren, începând de marți (14.02), la Sala Transilvania din Sibiu.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.