CSM CSU Oradea la finalul aventurii numite Basketball Champions League

CSM CSU Oradea a încheiat participarea în Basketball Champions League. Roș-albaștrii au disputat 18 partide și au câștigat jumătate dintre ele, fiind echipa cu cele mai multe meciuri jucate în această competiție până la ora actuală. A fost o aventură pe cinste pentru o echipă lipsită aproape în totalitate de experiență internațională.

Statistica

Ne spune că CSM CSU Oradea a avut o medie de 69.2 puncte marcate pe meci. A 36-a medie din totalul de 40 poziții posibile. Interesant este că Leii Roșii au avut o medie de 18.3 pase decisive, cu care se situează în topul primelor zece echipe ale competiției.

Aceste cifre ne spun faptul că deși nu are cel mai talentat lot din competiție, adică nu are o ușurință ieșită din comun în a găsit soluții de a pune puncte pe tabela de marcaj, CSM CSU Oradea a izbutit să fie competitivă cu un joc colectiv eficient pe faza ofensivă.

Probleme medicale

CSM CSU Oradea nu a avut la dispoziție întreg efectivul de jucători la 17 din cele 18 partide disputate în această competiție. Singurul meci pe care l-a început în alcătuire completă este cel disputat la Le Mans. Sean Denison s-a accidentat în primul sfert al acelei partide și nu a putut continua jocul. În rest, la toate meciurile CSM-ul a avut cel puțin o absență, însă au fost cazuri când au lipsit chiar și patru oameni de bază.

Pe rând, au absentat: Titus Nicoară, Martin Zeno, Sean Barnette, Andrei Mandache, Muhamed Pasalic, Rareș Pașca și Uros Lucic. În total s-au consemnat nouă accidentări ce au implicat ratarea cel puțin a unui meci (fără a-l pune la socoteală pe cel în care jucătorul respectiv s-a accidentat). De notat că Denison, Barnette și Zeno au suferit accidentări în primul sfert ale unor meciuri și ei nu au putut să le continue.

Barnette nu a mai revenit, el accidentându-se înaintea etapei a 7-a. Absența americanului a fost extrem de importantă nu doar prin prisma faptului că vorbim despre MVP-ul LNBM în sezonul precedent, adică cea mai strălucitoare individualitate existentă în baschetul românesc, cât mai ales prin prisma componentei atletice, fără de care pur și simplu nu poți să exiști baschetul serios, practicat în mileniul 3.

Oradea are doar patru jucători care au evoluat în toate meciurile echipei din Champions League. Ei sunt cei doi fundași – Branko Mirkovic și Cătălin Petrișor, respectiv cei doi pivoți – Sean Denison și Bogdan Țîbîrnă. Muhamed Pasalic a jucat 17 meciuri, Bobe Nicolescu a bifat 16 prezențe, iar Martin Zeno și Andrei Mandache au disputat câte 15.

Călătorii

Bihorenii au însumat 28 zboruri internaționale în această aventură. Ei au fost pe drumuri, preț de 40 zile. Perioadă în care este cât se poate de evident că fiind plecat, călătorind și aflându-te în deplasare, nu ai cum să-ți faci rutina obișnuită. Nu ai cum să te antrenezi ca echipă, iar jucătorii nu pot lucra individual, fie că vorbim despre pregătire specifică, ori despre cea fizică. Nici la capitolul recuperare situația nu este alta.

Campioana României a jucat în următoarele țări: Slovacia, Bulgaria, Israel, Franța, Finlanda, Turcia, Rusia, Ucraina, respectiv Italia. Așadar, în nouă țări. Șase dintre aceste deplasări au fost duble, deoarece ele au fost însoțite de câte un meci disputat în deplasare la nivelul Ligii Naționale de baschet masculin.

Municipiul Oradea nu are zboruri internaționale. Prin urmare, majoritatea deplasărilor au început cu o călătorie cu autocarul și s-au încheiat în același mod. Cele mai frecventate aeroporturi au fost București (care asigură zbor intern spre Oradea) și Budapesta. Așadar, fie o legătură, adică un zbor suplimentar cu ore bune de așteptare, fie o călătorie cu autocarul, de 250 kilometri suplimentari. De altfel, singura deplasare care a cuprins un singur zbor, adică nu a fost necesar un zbor dublu este cea din Italia (care a cuprins ore bune în autocar), iar cea din Slovacia a fost făcută în întregime cu autocarul.

Multe meciuri

Formația pregătită de Cristian Achim a jucat mai multe meciuri în cupele europene decât a disputat în campionat până la această oră în sezonul 2016/17. De altfel, Oradea a jucat mai multe meciuri în Europa decât a jucat orice echipă românească în actuala ediție a Ligii Naționale de baschet masculin. Roș-albaștrii au un total de 35 meciuri oficiale disputate până la această oră în sezonul 2016/17.

CSM-ul are mai multe meciuri jucate în cupele europene decât numărul total de meciuri oficiale disputate de Craiova, Pitești, Dinamo (câte 17) și Galați (16). Timișoara, Sibiu și Baia Mare au disputat câte 18 jocuri oficiale în acest sezon competițional, tot atâtea câte a jucat Oradea în Europa! Steaua are 21 meciuri oficiale, Mureșul va avea 25, iar Clujul va ajunge la 32.

Concluzie

Accidentările, călătoriile, numărul substanțial mai mare de meciuri disputate decât oricine altcineva în România au avut un impact. Este evident că atunci când te înscrii într-o competiție îți dorești cel puțin să mergi cât mai departe, iar dacă statutul și finanțele îți permit, poți chiar să speri la trofee și supremație. De asemenea, e logic să socotești cu faptul că vei avea probleme medicale. Face parte din acest domeniu de activitate. Tot așa cum e firesc ca o echipă care participă în cupele europene să aibă un număr mai mare de meciuri decât cele care nu au parte de aventuri internaționale. Însă toate aceste elemente puse cap la cap, cunoscute și prezentate, evidențiază și mai mult rezultatul obținut de formația orădeană.

Toate aspectele mai sus menționate au influențat într-un fel sau altul parcursul echipei din Oradea. Cel mai lung, prin prisma numărului de meciuri disputate, din istoria participărilor românești în cupele europene.

Actorii

Jucători: Branko Mirkovic, Martin Zeno, Andrei Mandache, Sean Barnette, Cătălin Petrișor, Rareș Pașca, Uros Lucic, Titus Nicoară, Sean Denison, Zarko Comagic, Bogdan Țîbîrnă, Muhamed Pasalic, Bobe Nicolescu, Sergiu Pop. Will Franklin și Dani Tămășdan fac parte din lotul de jucători însă nu au bifat nicio secundă de joc în Champions League.

Antrenor: Cristian Achim.
Asistent: Milan Mitrovic.
Preparator fizic: Marius Marinău.
Fizioterapeut: Cristian Dan.
Medic: Alin Iova.
Președinte: Șerban Sere.

Oricât de solicitantă este această provocare, ea vine cu o mulțime de satisfacții și cu o sumedenie de întâmplări și experiențe deosebite. Esența în sine a existenței tale ca entitate sportivă este să te dezvolți și să atingi sau să depășești borne. Participarea în cupele europene trebuie să fie un deziderat pentru orice echipă care își câștigă dreptul pe plan sportiv de a-și reprezenta țara.

Foto: Roby Boros

Articole din aceeași categorie

2 comentarii On CSM CSU Oradea la finalul aventurii numite Basketball Champions League

  • Ultimul aliniat ar trebui citit si de Cornel Lungu, presedintele BC Mures. Sa aiba tema de reflectie.

  • Ultimul aliniat ar trebui citit de TOATA conducerea BC Mures, dar nu acesta este subiectul, doar atit: FELICITARI ORADEA, la mai mare !!!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.