Continuitatea, un cuvânt aproape inexistent în LNBM

BC SCM Timișoara este singura echipă din Liga Națională care a păstrat mai mult de jumătate dintre componenții lotului de jucători din sezonul 2016/17 pentru stagiunea 2017/18. Nicio echipă nu a păstrat mai mult de trei jucători străini. De asemenea, nicio echipă nu a păstrat mai mult de trei jucători autohtoni cu experiență în primul eșalon al țării.

13 jucători străini care au jucat în ediția 2016/17 a Ligii Naționale de baschet masculin au rămas la aceeași echipă și în stagiunea 2017/18. În schimb, 15 români născuți înaintea datei de 1 ianuarie 1995 au rămas la clubul pe care l-au reprezentat și în sezonul anterior.

Mladen Jeremic și Martin Zeno sunt singurii jucători străini care au evoluat la actuala echipă și în sezonul 2015/16. Amândoi s-au alăturat actualei echipe în cea de-a 2-a jumătate a amintitei stagiuni. În rest, toți jucătorii străini au cel mult un sezon petrecut la actuala echipă în LNBM.

Rolland Torok, Andrei Mandache, Vlad Negoițescu și câțiva jucători tineri sunt singurii auohtoni care se află în prezent la cel de-al 3-lea sezon consecutiv la aceeași echipă de club. Vlad Corpodean, respectiv mureșenii Szabolcs Santa și Alin Borșa, sunt jucătorii care se află la cea de-a 2-a aventură alături de actualul club.

U-BT Cluj-Napoca
– 5 jucători (trei străini – unul accidentat, un român peste 23 ani): Vaidas Kariniauskas, Aleks Rasic, Nandor Kuti, Rolland Torok, Ousmane Barro

CSM Steaua București
– 6 jucători (un străin, trei români peste 23 ani): Georges Darwiche, Marius Runkauskas, Iuri Fraseniuc, Vlad Negoițescu, Bogdan Popa, Cătălin Baciu

CSM CSU Oradea
– 6 jucători (doi străini – unul accidentat, trei români peste 23 ani): Andrei Mandache, Muhamed Pasalic, Martin Zeno, Bobe Nicolescu, Sergiu Pop, Bogdan Țîbîrnă

BC CSU Sibiu
– 5 jucători (un străin, un român peste 23 ani): Mirel Dragoste, Radu Paliciuc, Chris Cooper, Daniel Banciu, Daniel Gheorghe

BC SCM Timișoara
– 8 jucători (trei străini, trei români peste 23 ani): Mladen Jeremic, Lucas Tohătan, Octavian Popa Calotă, Cristian Mocrițchi, Georgian Păun, Milos Komatina, Adrian Diaz, Ionuț Drăgușin

BCM U Pitești
– 4 jucători (un străin, un român peste 23 ani): Aco Kostoski, Vlad Corpodean, Mihai Căprărescu, Lucian Chirof

BC Mureș
– 3 jucători (niciun străin, doi români peste 23 ani): Alin Borșa, Szabolcs Santa, Tudor Bichiș

SCM U Craiova
– 2 jucători (niciun străin, un român peste 23 ani): Iulian Corneanu, Vladislav Solopa

Phoenix Galați
– 4 jucători (trei străini, niciun român peste 23 ani): Mihai Grecu, Philip Miller, Tony Gugino, Marko Pavlovic

Dinamo București
– un jucător: Cezar Stănescu

Timba Timișoara și Politehnica Iași sunt nou promovate. În Liga 1 este permisă folosirea a cel mult doi străini, față de șase cât e permis în LNBM. Prin urmare e limpede că întreaga structură a loturilor de jucători s-a schimbat la cele două cluburi.

Această situație ridică două probleme în primă fază:

  • Dacă în permanență se schimbă nucleul de bază al echipelor e limpede că nu se poate construi un sistem pur baschetbalistic. Din moment ce jucătorii nici măcar nu se cunosc între ei, e aproape imposibil ca cineva să aibă pretenția ca aceștia să ajungă să aprofundeze un plan de joc elaborat de antrenor.
  • Identitatea cluburilor din România este aproape inexistentă. Nici antrenorii nu prind prea multe sezoane la același club, chiar dacă de aproximativ un an și jumătate mai multe echipe au optat să-și angajeze antrenor localnic. Fără jucători – actorii principali în orice disciplină sportivă – e practic imposibil să creezi o identitate în comunitatea locală.

Foto: sebatataru.ro

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Continuitatea, un cuvânt aproape inexistent în LNBM

  • Parca la Steaua se incearca ceva in acest sens, au facut contracte pe o perioada de 2 ani unora din jucatori. ?

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.