Concepte diferite în finala Euroligii 2017

Finala Euroligii masculine 2017 opune două echipe construite în mod radical diferit. Una dintre protagoniste mizează pe șase jucători autohtoni în rotația de bază. Cealaltă are un naturalizat în formula cu care a abordat semifinala și meciurile importante echilibrate din acest sezon competițional pe plan continental.

Olympiacos Pireu a rotit zece jucători în semifinala cu CSKA Moscova, adjudecată cu scorul de 82-78. Patru dintre titulari au fost greci. Fiecare dintre autohtoni a bifat între 14 și 33 minute pe parchet. De asemenea, antrenorul este autohton, Ioannis Sfairopoulos.

În schimb, Fenerbahce Istanbul a utilizat doar opt jucători în semifinala cu Real Madrid. Este vorba despre opt străini, cu mențiunea că Bobby Dixon are pașaport turcesc. În lotul înscris pe foaia de arbitraj s-au aflat doar doi autohtoni, însă niciunul nu a intrat pe parchet. Antrenor este Zeljko Obradovic, sârb.

Grecii au avut un singur jucător peste 30 minute în teren, în persoana lui Vangelis Mantzaris. În schimb, turcii au jucat practic tot meciul cu Nikola Kalinic și Ekpe Udoh (ambii câte 39 minute). Al 3-lea jucător suprasolicitat a fost Bogdan Bogdanovic.

Rotația lui Olympiacos
– trei guarzi – Mantzaris, Spanoulis, Green
– trei extreme – Papanikolaou, Papapetrou, Agravanis
– patru pivoți – Milutinov, Printezis, Birch, Young

Rotația lui Fenerbahce
– trei guarzi – Dixon, Sloukas, Bogdanovic
– trei extreme – Kalinic, Nunnally, Datome
– doi pivoți – Udoh, Vesely

Deși are rotație mai lungă, Olympiacos are buget net inferior lui Fenerbahce. Cheia succesului pentru greci constă în jucătorii autohtoni. Aceștia nu doar că sunt foarte buni și sunt practic liderii echipei, dar sunt și mai puțin costisitori decât străinii. De cealaltă prte, turcii bagă mâna adânc în buzunar nu doar pentru că își permit ci mai ales pentru că nu există la fel de multe variante în ceea ce privește jucătorul local.

În altă ordine de idei, remarcăm încă o dată faptul că Zeljko Obradovic lucrează aproape exclusiv cu jucători consacrați. În modul său de lucru, orientat exclusiv asupra rezultatului imediat (forțat și de renumele pe care și l-a creat, acela de antrenor care produce rezultate orice s-ar întâmpla), nu prea există loc de experimente și de forțarea unor jucători autohtoni care se află între speranță și consacrare.

Sfairopoulos este din altă categorie de antrenori. Acesta este un tehnician deosebit de bine pregătit, însă nu are CV-ul și statutul omologului său din finala Euroligii. Traiectoria sa în baschet a fost cu totul alta, una în cadrul căreia nu doar că a fost încurajat ci a fost și constrâns de situație să împingă tinerii jucători chiar dacă nu a avut niciun fel de garanție că aceștia vor confirma încrederea investită în ei. De altfel, Olympiacos nu și-a permis să legitimeze străini de super clasă în acest sezon.

Desigur, cine suntem noi să judecăm? Nu o facem, dar putem să așternem aici ceea ce este evident și ceea ce a făcut fiecare până la urmă de-a lungul acestui sezon și chiar de-a lungul carierei.

Așadar, două echipe construite diferit, cu statut diferit și cu filosofii diferite. Este vorba despre două concepte complet diferite. În pofida faptului că Fenerbahce este echipa cu bugetul mai mare, tradiția este de partea lui Olympiacos. Cert este că ambele au avut succes în propriul stil.

Rămâne de văzut ce va fi duminică (21.05), la Sinan Erdem Dome.

Foto: euroleague.net

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.