Colecție de nume mari ale baschetului românesc prezente la Oradea

Oradea se pregătește de startul Campionatului European U20 masculin Divizia B – ediția 2017. Evenimentul se va desfășura în perioada 14-23 iulie anul curent în Arena Antonio Alexe și Sala CE Partenie Cosma.

În teren se va afla generația de mâine, alcătuită din sportivi născuți după 1 ianuarie 1997, iar pe străzile din zona centrală a municipiului amintit ai posibilitatea să vezi grupuri de tineri din 21 de țări ale Europei făcând cunoștință cu orașul.

În același timp, municipiul de pe Crișul Repede a fost invadat de foști jucători, oameni importanți în conducerea sportului cu mingea la coș din țara noastră, care se află de o viață întreagă în acest fenomen. Pasionat de această disciplină sportivă și implicat în organizarea evenimentului din postură de membru al Comitetului Local de Organizare, am avut ocazia să întâlnesc un număr impresionant de oameni implicați în baschetul românesc pe parcursul zilelor premergătoare evenimentului, aflați la Oradea cu scopul de a ajuta la buna desfășurare a evenimentului. Al 5-lea pe care localitatea amintită îl găzduiește în ultimii șapte ani cu titlu de Campionat European.

Este foarte dificil să găsești un început și mai ales să cauți să nu omiți pe cineva. Cert este că am avut oportunitatea să îi întâlnesc pe:

Horia Păun – președintele Federației Române de Baschet, fost jucător la Steaua București. Doar unul dintre cei foarte mulți din lista de mai jos pe care am avut ocazia să-i urmăresc din postura de spectator, la o vârstă la care de abia începusem școala.

Carmen Tocală – fost președinte al FR Baschet, președinte al comisiei feminine de la FIBA Europe, fostă jucătoare de bază a echipei naționale și mama celui mai important jucător român al momentului, Vlad Moldoveanu.

Adrian Voinescu – principala piesă în organizarea evenimentelor internaționale de baschet 5×5 din România pe parcursul ultimilor ani, fost jucător la toate cluburile importante din București, sportiv cu o carieră ce s-a întins peste 20 de ani, fost component al echipei naționale a României.

Claudiu Fometescu – antrenor federal, fost jucător de baschet la Dinamo București, U-Mobitelco Cluj-Napoca și CSM București. A fost component al echipei naționale, a avut o carieră ce s-a întins peste 20 de ani la nivel de seniori și arată de parcă ar fi și acum în activitate, la vârsta de 45 ani.

Dan Berceanu – secretar general al FR Baschet, omul care l-a adus pe Antonio Alexe la Oradea și care a ghidat-o pe Dinamo Oradea spre locul 3, cel mai bun rezultat din istoria defunctului club orădean.

Tiberiu Rist – director de comunicare din cadrul FR Baschet, fost jucător de baschet în primul eșalon al României și care a activat în Israel. Un produs al legendarului Horațiu Giurgiu.

Șerban Sere (localnic) – președinte CSM Oradea și al comitetului local de organizare al Campionatului European U20 masculin – Divizia B de la Oradea, respectiv membru în Biroul Federal. Omul care a cerut și atras toate evenimentele baschetbalistice internaționale de acest nivel din ultimii șapte ani. Fost jucător în echipa națională, campion al României din postura de jucător cu BC Argeș Pitești, respectiv de manager cu CSM CSU Oradea.

Mircea Cristescu – deținătorul recordului absolut de puncte marcate într-un meci din primul eșalon baschetbalistic al României, fost jucător la Steaua și U Cluj-Napoca, omul care stă în spatele U-BT Cluj-Napoca și membru în Biroul Federal.

Florin Nini – președintele Colegiului Central al Antrenorilor de baschet, omul care a inițiat proiectul Phoenix Galați, fost antrenor la nivel de Euroligă feminină, cel care a construit nucleul de bază al Energiei Târgu-Jiu, formație care ulterior a obținut locul 3 în FIBA EuroChallenge.

Tudor Costescu – antrenorul echipei naționale U20 masculin a României, omul care a lansat sistemul de licențiere al antrenorilor de baschet din România, fost antrenor federal și actualul tehnician al BC SCM Timișoara. Fost câștigător al Cupei și SuperCupei României, fost antrenor de nivel juvenil, apreciat pentru pedagogie și modul în care știe să poarte discuții pe subiectul baschet.

Sorin Căprărescu – fost jucător și campion al României alături de BC Argeș Pitești. Fost manager al echipei argeșene, actualmente angrenat în organizarea Campionatului European U20 masculin – Divizia B de la Oradea.

Alte nume importante din baschetul românesc prezente la Oradea în acest moment: Marius Marinescu, Ioan Constantin, Mihai Aldea, Viorel Constantinescu și alții.

Fără îndoială oameni angrenați și implicați în diferite departamente sau sectoare ale baschetului românesc, din toate colțurile țării. Cu o parte a lor am avut de cele mai multe ori experiențe pozitive și colaborări constructive, dar e limpede că nu întotdeauna. Au fost destule momente de-a lungul timpului când au existat diferende de opinie, viziuni diferite sau poziționări opuse în anumite aspecte. Cu toate acestea, oamenii menționați au dedicat o viață sportului cu mingea la coș. Cu plusuri și minusuri, fiecare merită apreciere, iar pentru un pasionat, precum subsemnatul, este cu adevărat un sentiment plăcut ca toți aceștia (și destui alții care nu au fost menționați mai sus) să fie prezenți, împreună, la Oradea.

Desigur, trebuie precizat că o parte a acestor oameni sunt prezenți la Oradea pentru ședința de Birou Federal care va avea loc vineri (14.07). Pe de altă parte, evenimentele sunt de abia la început, iar pe parcursul săptămânii următoare vor veni o serie importantă de antrenori de seniori sau juniori extrem de importanți din baschetul românesc. Cu toții bine veniți într-un oraș extrem de primitor cu baschetul.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.