U-BT Cluj-Napoca este noua campioană a României

Noua campioană a României la baschet masculin este U-Banca Transilvania Cluj-Napoca. Echipa antrenată de Mihai Silvășan a depășit Steaua CSM EximBank București, scor 75-61, în Meciul 3 al finalei Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17. Scorul general al finalei a fost de 3-0.

Clujul a intrat pe parchet cu Nandor Kuti. În schimb, formația miliară a avut un cvintet de start convențional, cu Baciu la poziția 5 în calitate de unic jucător autohton. Formația oaspete a deschis foarte bine partida, marcând primele șapte puncte ale partidei. Moldoveanu a înscris de două ori din acțiune și a cules alte două recuperări. Elevii lui Mihai Silvășan au găsit soluții de a menține un avantaj de 1-2-3 posesii pe tot parcursul secvenței inaugurale. Steaua CSM EximBank a avut inclusiv ratări de sub coș. Scorul la prima pauză a fost de 19-13 în favoarea lui U-BT, stabilit fiind de Rolland Torok.

Ambele protagoniste au marcat câte un coș în primele patru minute ale sfertului al 2-lea. Bucureștenii au înscris de pe semicerc, iar ardelenii au replicat din interiorul acestuia. Ambele formații au avut dificultăți în atac, atât la finalizare (procentaje extrem de modeste), cât și în controlul mingii. Runkauskas a comis cea de-a 3-a greșeală personală în minutul 17 al partidei. Pustozvonov a mărit ecartul la zece puncte printr-o aruncare de trei puncte. De asemenea, Clujul a dominat la recuperare ofensivă pentru a se menține în control pe tabela de marcaj. Repriza s-a încheiat cu un parțial de 7-2 în favoarea Stelei, scorul la pauză fiind de 32-27 pentru Cluj.

Repriza secundă a început favorabil echipei de pe Someș. Aceasta a înscris 12 din primele 14 puncte ale sfertului al 3-lea, pentru a mări avantajul la un nou maxim, de 15 lungimi. În plus, Runkauskas a comis a 4-a greșeală personală, iar Steaua a intrat în penalizare după patru minute. Avantajul formației vizitatoare a continuat să crească, motiv pentru care antrenorul gazdelor a solicitat al 2-lea timp de odihnă în primele șapte minute de joc ale reprizei a 2-a. În pofida unui procentaj modest de pe semicerc, formația din Cluj-Napoca a reușit să mențină un avantaj consistent pe fondul impreciziei jucătorilor echipei gazdă. Scorul la intrarea în secvența decisivă era de 52-39.

Secvența decisivă a demarat cu un fault tehnic împotriva lui Runkauskas, lituanianul fiind descalificat pentru acumularea a cinci greșeli personale. Bucureștenii au continuat să lupte în pofida absenței jucătorului amintit, ecartul coborând sub zece puncte de mai multe ori pe la jumătatea secvenței a 4-a. Ardelenii au replicat, reușind să mențină un avantaj liniștitor până la finalul partidei. Rolland Torok a izbutit o prestație de excepție, având mai multe reușite în faza ofensivă, incluzând de pe semicerc. Finalul partidei a fost controlat de oaspeți, aceștia impunându-se categoric.

Ousmane Barro a totalizat 16 puncte, 9 recuperări, Vlad Moldoveanu a adăugat 14 puncte, 8 recuperări, iar Rolland Torok a încheiat cu 13 puncte, 8 recuperări pentru învingători. În replică, Dave Dudzinski a totalizat câte 13 puncte, Morris Curry a avut 12, iar Iuri Fraseniuc a terminat cu 10 puncte pentru bucureșteni.

U-BT Cluj-Napoca a învins Steaua CSM EximBank București de opt ori din tot atâtea confruntări directe în sezonul 2016/17. Cele două au disputat finala mică în sezonul precedent, aceasta fiind adjudecate de militari.

Primul angajament, onorific, al partidei a fost dat de către Henrik Dettman. Acesta este considerat cel mai bun antrenor finlandez din baschet, fiind mentorul lui Jukka Toijala, antrenorul principal al Stelei CSM EximBank București. De notat că Dettman a fost antrenorul echipei naționale a Germaniei la Campionatul Mondial de baschet din anul 2002, când a obținut locul 4.

La meci a asistat și Aleksandar Rasic. Sârbul s-a accidentat în Meciul 4 al semifinalelor LNBM și a fost supus unei intervenții chirurgicale de tendon achilian.

U-BT Cluj-Napoca completează un sezon perfect. Echipa ardeleană a câștigat SuperCupa României la Oradea, Cupa României la Sibiu și a triumfat în Liga Națională la București, după ce a câștigat și sezonul regulat din campionat.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.