U-BT Cluj-Napoca (1) vs SCM U Craiova (8)

U-Banca Ttransilvania Cluj-Napoca se duelează cu SCM Universitatea Craiova în primul tur al playoff-ului Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17. Este un duel ce opune ocupantele locurilor 1 și 8 în sezonul regulat al actualei ediții de campionat.

Se joacă pe sistemul cel mai bun din cinci meciuri. Pe hârtie absolut toate avantajele sunt de partea formației ardelene.

Bilanțul confruntărilor directe în acest sezon: 2-0 pentru Cluj.

U-BT pe teren propriu în acest sezon: 12-2.
SCM U în deplasare pe parcursul acestui sezon: 2-10.

Se duelează cea mai bună ofensivă cu cea mai modestă defensivă între echipele calificate în playoff.

U-BT Cluj-Napoca dispune de un efectiv complet. Ardelenii au șase străini în lot, toți fiind sănătoși. Astfel, antrenorul Mihai Silvășan are posibilitatea să-și aleagă cvintetul de străini.

De notat că Nandor Kuti a rămas la Cluj pentru a se antrena alături de echipa de seniori. Astfel, formația U20 a participat la turneul final al CN al României pentru generația 1997 fără cel mai bun jucător al său.

SCM Universitatea Craiova este lipsită de serviciile lui Darius Hargrove. Acesta a fost operat de menisc și este indisponibil pentru seria cu fosta sa echipă. În absența americanului, oltenii vor avea doar patru străini la dispoziție.

Absența lui Hargrove creează dificultăți grupării antrenate de către Vladimir Vuksanovic. Craiova are doar doi străini la perimetru în această situație (Taylor și Abrams). Este posibil ca Travis Bureau să bifeze minute la poziția 3, însă e limpede că o astfel de structură poate crea mari dezavantaje, cu precădere în faza defensivă pentru olteni.

De notat că U-BT Cluj-Napoca este echipa cu cele mai multe opțiuni la perimetru în ceea ce privește jucătorii străini. Acest lucru se explică prin faptul că ardelenii au un singur străin la pozițiile 4-5, în persoana lui Ousmane Barro. Un roller de senzație, o prezență permanent importantă în spațiul de trei secunde. În plus, ardelenii au cel mai valoros și eficient tandem de jucători autohtoni din campionat. Este vorba despre Vlad Moldoveanu și Rolland Torok, care acoperă la pozițiile 4-5.

Astfel, Mihai Silvășan are posibilitatea să-și aleagă ceilalți patru străini pentru pozițiile 1-2-3. Au fost momente în acest sezon (când a absentat unul dintre cei trei enumerați), ca Max Pustozvonov să fie utilizat la poziția 4, însă această variantă ar putea fi folosită numai în cazuri speciale.

U-BT Cluj-Napoca este echipa cu cea mai bogată tradiție în epoca modernă a baschetului românesc între echipele active. De cealaltă parte, SCM Universitatea Craiova a participat de trei ori în playoff, dar a fost învinsă de fiecare dată la zero. Este vorba despre duelurile cu Gaz Metan Mediaș, CSM CSU Oradea, respectiv BC Mureș. Așadar, doljenii sunt în căutarea primului meci câștigat în playoff.

Ambele echipe și-au câștigat patru din ultimele cinci meciuri disputate. Aici trebuie precizat că formația din Cluj-Napoca a evoluat în TOP 6, iar cea din Craiova a evoluat în grupa locurilor 7-10.

Rotația de bază a Clujului va cuprinde, în playoff, cinci străini, Vlad Moldoveanu, Rolland Torok și Nandor Kuti. Este de așteptat, ținând cont de succesiunea jocurilor și de faptul că există ziua de mâine, ca staff-ul tehnic al Clujului să apeleze și la serviciile lui Tudor Jucan și Tudor Gheorghe, în timp limitat de joc.

Rotația de bază a Craiovei cuprinde jucători cu experiență, însă lungimea ei ar putea fi subțiată într-o serie de playoff, dacă oltenii reușesc să fie competitivi. Alb-albaștrii au patru străini, alături de Cătălin Burlacu, Florin Popa, Baris Aktas și Vlad Solopa. Ar putea intra Iulian Corneanu și Mihai Gavrilă. Cert este că străinii și Burlacu au șanse să ajungă la 30+ minute pe meci.

De urmărit duelul dintre Vlad Moldoveanu și Cătălin Burlacu. Primul este cel mai bun jucător autohton în activitate. Cel din urmă a purtat această titulatură preț de cel puțin un deceniu. Ei evoluează la aceeași poziție, au un stil de joc asemănător, astfel încât ne putem aștepta la destule acțiuni unu la unu. Mai ales că ne putem aștepta de la amândoi să aibă ceva de demonstrat în acest duel.

U-BT Cluj are o infinitate de opțiuni pe semicerc. În plus, toate acțiunile de pick and roll cu Barro, sunt devastatoare. Senegalezul se simte perfect fiind înconjurat de niște baschetbaliști atât de periculoși în relația unu la unu. În plus, prezența lui Aleksandar Rasic în teren aduce un plus de inteligență. De altfel, tandemul Rasic – Barro poate să candideze fără niciun fel de problemă la statutul de cel mai eficient tandem interesat exclusiv de rezultatul de pe tabela de marcaj.

Este puțin probabil ca formația din Craiova să poată obține vreo victorie în primele două jocuri ale seriei. Totuși, oltenii sunt cu obiectivul îndeplinit, iar de aici încolo orice ar obține este un bonus. Mai ales dacă ținem cont de calibrul adversarului. Rămâne de văzut cum vor reacționa oltenii în astfel de condiții. Clujul pare să aibă armele și atuurile necesare pentru a se impune. Ardelenii sunt la nouă victorii de îndeplinirea obiectivului și mai ales de completarea unei stagiuni interne perfecte (a câștigat deja SuperCupa și Cupa României).

Programul primelor două meciuri

Meciul 1 – Luni (10.04), ora 19:00
Meciul 2 – Miercuri (12.04), ora 20:00

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.