Club vs națională – Pozițiile lui Jorge Garbajosa, Albert Soler și Euroleague Basketball

Jorge Garbajosa, președintele Federației Spaniole de Baschet (FEB), a declarat că jucătorii iberici legitimați la echipele de club angrenate în Euroliga masculină vor juca pentru prima reprezentativă în jocurile de calificare pentru FIBA Basketball World Cup 2019. Anunțul vine într-un moment delicat și tensionat, care va obliga jucătorii să aleagă între mândria de a reprezenta propria țară și statutul de sportiv profesionist (angajamentul la echipa de club asigurându-i venitul).

Federația Spaniolă se preocupă de acest aspect și a fost unul dintre cele mai active organisme în disputa dintre FIBA și Euroleague Basketball. Cu toate acestea, e limpede că decizia va sta în mâinile fiecărui jucător. Fără îndoială presiunile vin din ambele direcții. Garbajosa a declarat pentru cotidianul As că jucătorii spanioli vor evolua pentru echipa națională în lunile noiembrie și februarie, în campania de calificare pentru următoarea ediție de Campionat Mondial.

Albert Soler, directorul general al FC Barcelona, a participat la o conferință de presă în cadrul căreia a declarat că prioritatea tuturor sportivilor din organizația pe care o conduce este propria echipă de club. Mai mult, Soler a adăugat că jucătorii, indiferent de cetățenie, vor juca pentru echipa de club ori de câte ori un meci al lui FC Barcelona se va suprapune cu unul al echipei naționale, chiar dacă a admis că nimeni nu poate împiedica un jucător să aleagă echipa națională dacă el așa dorește. Totodată, oficialul Barcelonei a invocat legile sportului, care diferă de la o țară la alta și a precizat că nu dorește ca jucătorii să fie supuși presiunii de a alege între club și echipa națională.

Pe de altă parte, Euroleague Basketball a făcut o nouă propunere pe care a adresat-o FIBA cu privire la calendar. Aceasta propunere prevede ca în perioada 1 octombrie – 15 iunie să se desfășoare sezonul competițional pentru echipe de club (campionat național, cupe europene, cupă și supercupă națională etc). A 2-a jumătate a lunii iunie ar fi rezervată pregătirilor/cantonamentului echipei naționale, în luna iulie să se desfășoare campania de calificare pentru echipele naționale, iar în august să se asigure o perioadă de 30 zile de repaos total pentru sportivi. Totodată, luna septembrie ar urma să fie rezervată cluburilor pentru perioada precompetițională.

Este puțin probabil ca FIBA să dea înapoi pentru următorul ciclu. Rămâne de văzut dacă va exista vreun dialog pentru ce va urma dincolo de FIBA Basketball World Cup 2019, însă ținând cont de modul în care forurile abilitate au colaborat până la această oră este greu de crezut că părțile vor alege calea dialogului.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.