Cinci titluri NBA ca jucător, cel mai precis shooter din istorie și (de acum) dublu campion ca antrenor

Steve Kerr a câștigat cel de-al 7-lea titlu de campion NBA. El a obținut cel mai recent trofeu la cârma lui Golden State Warriors, după 4-1 în seria cu Cleveland Cavaliers, în finala ligii profesioniste – ediția 2016/17.

În vârstă de 52 ani, Kerr are o poveste pe cât de dureroasă, într-atât de fructuoasă în plan sportiv. El și-a pierdut tatăl, un profesor universitar, născut, educat și ucis la Beirut, Liban. Steve avea 19 ani în momentul în care și-a pierdut tatăl.

A jucat baschet la nivel universitar pentru Arizona. El a fost ales în NBA Draft de Phoenix Suns, în anul 1988. Cariera sa profesionistă de jucător a cuprins următoarele echipe: Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers, Orlando Magic, Chicago Bulls, San Antonio Spurs și Portland Trail Blazers.

A câștigat cinci titluri NBA ca jucător: trei cu Bulls și două cu Spurs. Kerr a marcat coșul decisiv al Meciului 6 din finala NBA 1997, reușită cu care Chicago și-a asigurat cel de-al 5-lea titlu din istorie. Acesta ste cel mai memorabil moment al carierei sale de jucător, după cum însuși Kerr a declarat.

Retragerea din cariera de jucător s-a consemnat în anul 2003, imediat după câștigarea celui de-al 5-lea titlu de campion. La momentul în care a spus adio carierei de jucător, Steve Kerr a deținut cel mai bun procentaj la aruncările de trei puncte în întreaga istorie a ligii. El este, în continuare, singurul jucător din NBA cu un procentaj de 45% la aruncările de trei puncte pe întreaga carieră.

Kerr a lucrat apoi ca analist TV, după care a activat ca membru în conducerea lui Phoenix Suns. De altfel, Steve a fost și acționar al grupării din Arizona, care l-a draftat în NBA.

În vara anului 2014, Steve Kerr a devenit antrenor principal la Golden State Warriors. Mutarea a fost surprinzătoare la acea vreme, chiar dacă în acele momente el a fost ofertat și de Phil Jackson, pentru a prelua funcția de antrenor la New York Knicks. În prealabil, acesta nu activase la niciun nivel ca antrenor.

Kerr a devenit campion NBA pentru a 6-a oară, dar în premieră din postura de antrenor, la capătul primului sezon în această meserie. El a ghidat-o pe Golden State spre victorie în finala NBA 2015, disputată în compania lui Cleveland Cavaliers.

Sezonul 2015/16 a consemnat o absență îndelungată pentru Kerr. El a fost operat la spate, iar recuperarea a decurs extrem de lent. A revenit la cârma echipei spre jumătatea sezonului, însă în pofida parcursului senzațional din sezonul regulat – a dărâmat recordul absolut de victorii într-un sezon, pe care l-a stabilit ca jucător, alături de Chicago Bulls – echipa sa a pierdut finala NBA, irosind un avantaj de 3-1 la general, în compania aceleiași echipe, Cleveland Cavaliers.

Stagiunea 2016/17 l-a adus pe Kevin Durant la echipa lui Kerr. Accidentarea acestui jucător, precum și noile probleme de sănătate ale tehnicianului au dat bătăi de cap mai mari celor de la Warriors decât au putut să o facă adversarii din teren. Chiar și așa, Kerr a revenit la cârma echipei în finala NBA, una câștigată cu 4-1 la general, oponent fiind tot Cavaliers. Astfel s-a scris istoria celui de-al 7-lea titlu NBA din carieră.

Foto: Kyle Terada-USA TODAY Sports

Steve este căsătorit cu Margot, iubita lui încă din perioada studenției. Ei sunt căsătoriți din anul 1990 și au trei copii.

Pe lângă trofeele câștigate, atât ca jucător, cât și ca antrenor, Steve Kerr este unul dintre puținii oameni din NBA care îmbină extrem de bine simțul umorului cu modestia, având abilitatea de a rămâne echilibrat în tot ceea ce spune și face. De la afirmația „l-am salvat pe Michael Jordan” (prin care a stârnit hohote de râs suporterilor lui Bulls, lui Phil Jackson și Michael Jordan), la declarația că „am fost extrem de limitați din punct de vedere al talentului în câștigarea titlului în 2017”, Kerr a știut întotdeaună să rămână cu picioarele pe pământ.

Și-a înțeles întotdeauna rolul, de jucător de sistem și de faptul că oricât de important ar fi în realitate, antrenorul în NBA nu are niciodată gloria jucătorului cu statut de superstar. Kerr a fost, este și rămâne un personaj aparte, care merită să-i fie recunoscute realizările și contribuția. Tocmai pentru că este profilul tot mai rar întâlnit în lumea sportului de performanță. Acolo unde modestia, echilibrul și preocuparea de a pune în prim plan meritele colaboratorilor sunt considerate slăbiciuni.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.