Cinci explicații pentru superioritatea Clujului în LNBM

U-BT Cluj-Napoca este lider incontestabil al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17. Este o situație firească, ținând cont de nivelul investiei, de valoarea intrinsecă a echipei, dar mai ales prin prisma modului în care această formație se exprimă.

Gruparea antrenată de Mihai Silvășan, care merită felicitat pentru felul în care conduce o echipă cu atâtea valori individuale, prestează un baschet nu doar eficient, dar și atractiv și spectaculos. Cu o defensivă foarte agresivă și mobilă, care pune sub presiune adversarul și care alimenează cea mai productivă ofensivă din LNBM nu doar în acest sezon ci în ultimii mulți ani.

Cinci motive pentru care Clujul este lider incontestabil al LNBM în opinia subsemnatului:

1. Lider la toate capitolele pe faza ofensivă

U-BT Cluj-Napoca are cele mai multe puncte marcate, cele mai multe pase decisive, cel mai bun procentaj la aruncările din acțiune, cel mai bun indice pase decisive/posesii pierdute, cel mai mare indice de eficiență pe echipă. Este foarte rar ca o echipă să aibă o asemenea superioritate în fața restului competiției la toate capitolele statistice importante din faza ofensivă. Cifrele nu spun întotdeauna realitatea, dar când sunt atâtea, atunci e limpede că vorbim despre o ofensivă cum rar ne este dat să vedem.

2. Aruncare de trei puncte devastatoare

Liderul campionatului este imbatabil la aruncările de trei puncte. Clujul are cele mai multe reușite de la mare distanță și în același timp are cel mai bun procentaj la acest procedeu. Are cu 14 reușite mai mult decât principala urmăritoare, respectiv patru procente peste a 2-a clasată la capitolul precizie.

Silvășan are șase jucători cu medii de peste un coș de trei puncte pe meci. Fiecare dintre aceștia are peste 37% la acest procedeu. Al 7-lea jucător din echipă are 31% cu o medie de 0.5 reușite pe meci. Vorbim despre un jucător în vârstă de 19 ani. Nu știu dacă există alte echipă în Europa cu șapte aruncători de trei puncte atât de periculoși.

3. Pick and roll între fundaș și poziția 5

Clujul are un pick and roll devastator. Așa cum celebrul antrenor Andrea Trinchieri a declarat, acțiunea blocaj-ieșire se execută între doi jucători, dar o astfel de schemă implică cinci oameni. De obicei, atunci când Filip Adamovic sau Aleks Rasic joacă o astfel de acțiune cu Ousmane Barro se creează o mulțime de avantaje pentru întreaga echipa. Pivotul african execută acest tip de acțiune în manieră impresionantă. Amintește de felul în care Branko Cuic, actualul team manager al Clujului, juca pick and roll cu Barro la Mureș.

4. Piese de talie europeană

Formația de pe Someș a dat lovitura în vară, atunci când l-a legitimat pe cel mai bun jucător român al vremurilor pe care le trăim. Vlad Moldoveanu a venit direct din Euroligă. Vorbim despre un jucător nu doar venit de la cel mai înalt nivel ci și despre unul care a demonstrat pe deplin că își merită statutul. Ulterior, antrenorul Mihai Silvășan a legitimat un jucător ce a evoluat la Jocurile Olimpice. Este vorba despre un lituanian. Despre un jucător care a evolut la Olimpiadă în 2016. Adică vorbim despre un jucător al prezentului.

5. Pofta de joc și de victorie

U-BT Cluj-Napoca este o echipă extrem de motivată în actuala ediție de campionat. Nu am urmărit foarte atent jocurile acestei formații în arena internațională, dar în Liga Națională a jucat extrem de agresiv și mi-a lăsat impresia că este o echipă aflată în misiune. Nu cred că am văzut o altă echipă, atât de valoroasă, cu o asemenea ambiție în joc.

Aș mai adăuga faptul că formația din Cluj-Napoca a fost ferită de accidentări grave. E adevărat, Vlad Moldoveanu a absentat șase săptămâni, o perioadă lungă și care poate avea efecte, dar nu a avut asupra sa. De asemenea, Filip Adamovic și Max Pustozvonov au avut anumite probleme medicale, dar nu la fel de grave. Singura absență de foartr lungă durată a fost cea a lui Nandor Kuti, foarte bine înlocuit de Tudor Gheorghe. Cert este că U-BT a jucat 36 meciuri oficiale, dar cu excepția lui Moldoveanu nu s-au consemnat absențe de durată din rotația de bază.

Avem experiența anilor anteriori care ne-au arătat că degeaba joci foarte bine nu știu câte luni dacă nu o confirmi în playoff. Așa că haideți să nu ne grăbim cu concluziile. Deocamdată să apreciem jocul echipei și să apreciem ceea ce este evident. Desigur, dacă Clujul continuă în această manieră, atunci e limpede că nimic nu poate să-i stea în cale.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.