„Billy” ucide cea mai scumpă echipă din baschetul european

span

Olympiacos Pireu a învins pe CSKA Moscova, scor 70-68, în semifinalele Euroligii masculine – ediția 2014/15. Vassilis Spanoulis, poreclit „Billy”, a avut un final de partidă excepțional, marcând de trei ori de la mare distanță și o dată de la semidistanță la capătul unui meci în care grecii au fost net inferiori rușilor cu excepția raportului la recuperare. Spanoulis este un monstru al baschetului european, calificându-se pentru a 4-a oară în finala Euroligii și fiind în continuare neînvins în turneul final.

Ambele echipe au început cu câte trei jucători autohtoni. Olympiacos cu Mantzaris, Spanoulis și Printezis, alături de Darden și Dunston. În schimb, CSKA cu Vorontsevich, Kirilenko și Kaun, alături de Teodosic și Weems. Al 4-lea elen folosit de Olympiacos a fost Papapetrou, jucător ce l-a înlocuit pe Darden, care a comis două greșeli personale în primele trei minute de joc.

Olympiacos a avut probleme în ambele faze ale jocului la începutul partidei. Grecii au intrat rapid în penalizare, nereușind să se apere regulamentar. De cealaltă parte, CSKA s-a confruntat cu probleme la finalizare, dar și la creație, pierzând patru posesii în primele cinci minute.

Nando De Colo este trimis în teren în locul lui Weems, rușii evoluând cu doi fundași, iar francezul a înscris din spatele semicercului după care l-a servit pe Kirilenko pentru un slam dunk. Papapetrou și Lafayette marchează de la mare distanță pentru a restabili egalitatea. CSKA termina primul sfert cu Aaron Jackson în locul lui Teodosic. Grecii l-au chemat pe Spanoulis la odihnă, iar la capătul primelor zece minute de joc scorul a fost de 20-17 pentru ruși.

Apărarea individuală a rușilor este cu adevărat impresionantă. Aceasta provoacă greșeala în jocul lui Olympiacos, în vreme ce Aaron Jackson izbutește o acțiune de mare efect, cu procedeu de pivot din spațiul de trei secunde, executat de un fundaș. Sfairopoulos solicită timp de odihnă la scorul de 24-17 în favoarea CSKA-ului.

După reluarea jocului Petway transformă de la mare distanță, iar Papapetrou ajunge în spațiul de trei secunde advers pe pătrundere. Rușii greșesc la finalizare, însă Spanoulis are probleme în fața defensivei rusești. Numărul 7 de la Olympiacos forțează mai multe acțiuni, însă Kaun nu are probleme în mismatch. Grecii trec în avantaj după minute bune de luptă fizică cruntă cu puternica și adânca echipă moscovită. Sonny Weems răspunde atât de la semidistanță, cât și pe pătrundere.

Spanoulis termină repriza cu 0/8 la aruncările din acțiune și cu trei posesii pierdute pentru -4 la eficiență. Cu toate acestea, Olympiacos a jucat în termenii lui CSKA Moscova. Scorul după 20 minute de joc a fost de 36-35 în favoarea rușilor, după libera lui Andrei Kirilenko.

Repriza a 2-a începe cu Jackson în teren, respectiv cu Teodosic și De Colo pe bancă. Rușii marchează pe tranziție primele două coșuri ale secvenței a 3-a, una în care grecii comit mai multe greșeli în faza de atac. Kirilenko iese la rampă cu un dribling printre picioarele adversarului. Spanoulis ratează și în debutul celei de-a 2-a jumătăți de meci, fiind înlocuit. Dunston este sancționat cu a 3-a greșeală personală în minutul 24 al partidei. Spanoulis revine în teren, însă De Colo înscrie din fața lui, după care francezul punctează pe fondul unui joc defensiv excepțional pentru Jackson.

Formația din portul Pireu nu a reușit să marcheze niciun coș din acțiune pe parcursul primelor șase minute ale sfertului 3. CSKA se desprinde pe tabela de marcaj în pofida faptului că și defensiva grecilor a fost la înălțime. Primul coș din acțiune al lui Olympiacos vine pe greșeala defensivă a lui Teodosic. Grecii își revin pe finalul secvenței a 3-a, însă Spanoulis continuă să fie imprecis la finalizare. Toedosic înscrie ultimul coș al secvenței a 3-a, unul de două puncte prin care CSKA conducea cu scorul de 51-47.

Fundașul lui CSKA îngroapă o aruncare de trei puncte în ultima secundă de atac în debutul sfertului decisiv pentru a mări ecartul la opt puncte. Olympiacos nu-și găsește ritmul, doar recuperarea ofensivă ținându-i pe eleni în joc. Spanoulis nu găsește coșul nici pe pătrundere, iar Kaun punctează din spațiul de trei secunde pentru a menține un avantaj consistent pentru ruși cu șase minute înainte de final.

Rușii continuă să aglomereze spațiul de trei secunde și în pofida faptului că au fost dominați sub propriul panou, aceștia au găsit soluții de a provoca aruncări contestate sau din poziții neobișnuite pentru jucătorii lui Olympiacos. Spanoulis înscrie din spatele semicercului pentru primul său coș din acțiune în această partidă. Elenii se apropie la patru puncte cu trei minute înainte de finalul partidei, moment în care Itoudis cere timp de odihnă.

Grecii se apără extrem de eficient și punctează pe tranziție pentru a strânge la două puncte pe tabela de marcaj. Teodosic forțează de la mare distanță cu zece secunde pe timpul de atac. Kaun recuperează ofensiv, dar CSKA pierde posesia mingii. Spanoulis înscrie de la mare distanță și grecii preiau conducerea cu două minute înainte de finalul meciului. Itoudis cere timp de odihnă, după ce rușii au jucat cu Khryapa – Kirilenko – Kaun, cu toții jucători de interior.

Teodosic este trimis pe bancă, la fel și Kirilenko. Spanoulis se încinge și punctează de la semidistanță, din fața lui Vorontsevich. Răspunsul vine de la Hines, cu o liberă, după care Weems pătrunde și restabilește egalitatea după ce Printezis a ratat din spatele semicercului. Grecii cer timp de odihnă cu 31 secunde înainte de final. Spanoulis primește mingea și cu toată opoziția adversarului trimite mingea în coș din spatele semicercului. De Colo este grimis la linia de pedeapsă de unde strânge la un singur punct cu șapte secunde înainte de final. Elenii mai cer o dată timp de odihnă, iar Sloukas împarte două libere. Rușii se încurcă în minge, iar aruncarea lui Kirilenkp de la centrul terenului nu avea cum să mai schimbe soarta meciului.

Remarcați
CSKA – De Colo 18 puncte, 4 pase decisive, 4 recuperări, Kaun 11 puncte, Weems 9 puncte, 4 recuperări, 4 pase decisive
Olympiacos – Printezis 14 puncte, 8 recuperări, 4 pase decisive, Spanoulis 13 puncte,, Sloukas 10 puncte.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.