BCMU FC Argeș Pitești – O echipă cu multe arme

BCMU FC Argeș Pitești are în sezonul 2017/18 foarte probabil cea mai lungă rotație din ultimii ani. Cel de-al 4-lea sezon început de Hristu Șapera la cârma formației alb-violete, al 5-lea pentru tehnicianul bucureștean alături de această grupare, se anunță unul cu mari speranțe pentru toți cei din jurul echipei.

Rotația de bază cuprinde nouă jucători. Este vorba despre cinci jucători străini și patru autohtoni. Lotul are un român sub 23 ani de bază, respectiv trei sportivi cu bogată experiență în Liga Națională.

Șapera a păstrat doi jucători din rotația de bază a echipei cu care a evoluat în sezonul 2016/17. Este vorba despre conducătorul de joc, Aco Kostoski, respectiv despre unul dintre românii cu cele mai mari medii de minute în stagiunea amintită, Vlad Corpodean.

Ceilalți șapte jucători au fost legitimați în aceată vară. Ei sunt:

Străini – Nick Russell, Porter Troupe, Matti Nuutinen, Andriy Agafonov.
Români – Marius Ciotlăuș (U23), Titus Nicoară, Laci Lazar.

De notat că trei dintre străini se află la prima experiență în România. Rămâne de văzut cum se vor adapta aceștia în această competiție, însă cel puțin doi dintre ei dispun de arme ofensive și calitate individuală, elemente care îi ajută pe sportivi să se adapteze mai rapid într-o ligă atât de atipică pentru cea din țara noastră.

Lotul este completat cu Lucian Chirof, Adrian Oprea și Dragoș Onea. Cei din urmă sunt jucători sub 23 ani, ce pot avea apariții în cazul în care Ciotlăuș are probleme cu greșelile personale, are momente de joc dificile ori este accidentat în primul sfert.

Este de așteptat ca rolul autohtonului în ultimele 30 minute de joc să fie împărțit între Corpodean, Nicoară și Lazar. Desigur, nu este exclus să existe momente de joc cu mai mulți autohtoni în același timp pe parchet.

Trebuie remarcată inspirația avută de antrenorul Șapera și colaboratorii săi în construirea acestei echipe. Vorbim despre o grupare care va juca un meci pe săptămână, adică se va puta antrena corespunzător. Într-o ligă în care este cu adevărat o performanță să ai nouă jucători de bază, în așa fel încât să ai 2-3 oameni utili pentru antrenament, pare să fie o situație mult mai fericită pentru Hristu Șapera decât în oricare alt sezon la cârma Piteștiului.

Totodată, legitimarea a cinci străini – posibil datorată și limitărilor de buget, cu precizarea că cel puțin doi dintre autohtonii acestei formații consumă o parte importantă a bugetului – pare inspirată prin prisma programului cu un meci pe săptămână. În aceste condiții, cu o rotație de nouă jucători, există suficient timp pentru a-i menține fericiți pe toți jucătorii. În așa fel încât nimeni să nu fie suprasolicitat și în același timp o eventuală descalificare ori accidentare să poată fi acoperită cu succes.

Rotația de bază a lui BCMU FC Argeș Pitești în acest sezon:

Perimetru (pozițiile 1-2-3) – Kostoski, Troupe, Russell, Corpodean, Nuutinen, Ciotlăuș
Interior (pozițiile 4-5) – Nicoară, Lazar, Agafonov

Așa cum s-a întâmplat în primul meci oficial, nu este exclus ca Piteștiul să aibă câteva minute pe partidă cu patru oameni mici în același timp pe parchet. Potențialul străinilor de pe semicerc va face din BCM U Pitești un matchup extrem de complicat în acest sezon pentru majoritatea defensivelor din LNBM, un campionat oricum recunoscut pentru faptul că nu strălucește la capitolul defensivă.

E limpede că Piteștiul are trei shooteri în Kostoski, Troupe și Nuutinen. Cu excepția lui Lazar și Nicoară, toți jucătorii arună de trei puncte. Rămâne să descoperim dacă Agafonov este un jucător care poate să marcheze de la depărtare de coș. Este nevoie de un astfel de om mare pentru argeșeni în condițiile în care Lazar este un 5 clasic, iar Nicoară nu este un pericol la aruncările de la distanță precum alte poziții 4 din LNBM.

Piteștiul dispune de foarte multe arme ofensive. Lotul pare construit în așa fel încât un jucător cu IQ-ul baschetbalistic al lui Nicoară poate să aducă multe avantaje echipei. În plus, echipa are în componență jucători precum Corpodean și Lazar, adevărați soldați. Adică sportivi care vor avea aceeași atitudine și abordare față de joc indiferent de numărul de minute, de rolul oferit în faza ofensivă și așa mai departe.

În măsura în care se va avansa în sezon, cu omogenizarea lotului de jucători și cu reglarea acțiunilor, cu stbilizarea planului de joc și în măsura în care jucătorii se vor obișnui să joace împreună, iar antrenorul va înțelege tot mai bine plusurile și minusurile fiecărui component al echipei, BCMU FC Argeș Pitești are toate premisele să devină o echipă tot mai bună de la un meci la altul. Calitatea, rotația și opțiunile existente recomandă echipa alb-violetă drept o nucă tare în LNBM.

Foto: Gabriel Pintilei / BCM U Pitesti (facebook)

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.