Baschetul românesc apreciat în Serbia!

Baschetul românesc este apreciat și lăudat peste hotare. Site-ul www.vice.com.rs prezintă un amplu reportaj despre dezvoltarea baschetului în țara noastră, rostindu-se multe cuvinte de laudă la adresa oamenilor din sportul cu mingea la coș de pe meleagurile noastre.

Reportajul poate fi lecturat în limba sârbă AICI și poartă semnătura lui Milos Jovanovic. În cele ce urmează voi face un scurt rezumat asupra celor relatate în textul amintit.

rou

Acesta începe prin prezentarea deciziei lui Bojan Gnjato de a accepta oferta lui CSU Asesoft Ploiești. Pivotul de 2.08 metri a semnat un acord cu prahovenii, moment în care nimeni nu și-ar fi imaginat că acest jucător se va simți atât de bine în România încât să continue alături de BCM U Pitești, iar apoi să-și încheie activitatea de jucător la CSM Oradea.

În cadrul textului se vorbește despre cariera în NBA a lui Ghiță Mureșan, respectiv triumful lui Titi Popa alături de Maccabi Tel-Aviv în Euroligă.

Totodată autorul textului remarcă un lucru pe care el însuși mărturisește că nu l-ar fi spus în urmă cu 6-7 ani: România este, astăzi, o țară tânără în baschet. Are un baschet sănătos, are cluburi bine organizate și o ligă a cărei reputație este în creștere lentă. Vorbesc despre o țară cu o tradiție modestă în baschet. Elocvent în acest sens esta faptul că din 1987 nu a mai participat la niciun eveniment baschetbalist major cu echipa națională de seniori. Oamenii lucrează, iar sârbii sunt interesați să joace în campionatul României.

Reportajul evidențiază dominația Asesoftului, ascensiunea acestui club, atât în plan intern, unde a ajus să facă uitate numele dominante de dinainte de 1989, dar și performanțele pe plan internațional, precum câștigarea FIBA Europe Cup în 2005, respectiv participarea frecventă în cupele europene și în mod deosebit participarea în EuroCup a unui club care provine dintr-o ligă care nu dispune de statut profesionist.

Desigur se face referire la alți sportivi ex-iugoslavi care au optat să joace în România. Nume devenite legendă pentru Asesoft și Liga Națională, precum Vladimir Kuzmanovic, Ivan Krasic ori Nikola Bulatovic. Nu lipsește bosniacul Mladen Jojic, actualul antrenor al Asesoftului, Vladimir Arnautovic, ori ex-dinamoviștii Stojadin Markovic și Miljan Marjanovic.

Bojan Gnjato menționează că cea mai fastă perioadă a sa în România se leagă de numele lui CSM Oradea. El îl amintește pe Andjelko Mandic și menționează că și acesta a jucat cel mai bun baschet al carierei la formația bihoreană. Gnjato nu omite să îl evidențieze pe antrenorul Cristian Achim, despre care spune că este principalul artizan al ascensiunii extraordinare cunoscute de sportul cu mingea la coș din Oradea.

În continuare, Gnjato prezintă actuala echipă a CSM-ului, vorbind despre asistentul Milan Mitrovic, ca fiind nimeni altcineva decât unul dintre oamenii pe care Dusan Ivkovic îi apreciază foarte mult. De asemenea, se face referire la Mladen Pantic și Vujadin Subotic.

Reportajul prezintă situația actuală a Asesoftului. Prahovenii au învestit foarte mult și sunt remarcați jucători precum Dee Brown, Michalis Pelekanos, Dragan Labovic ori Gerald Lee. De asemenea, este prezentată și o declarație a lui Milan Mitrovic, care vorbește despre Asesoft.

Nu sunt omiși nici jucători precum Zoran Krstanovic, Milos Bojovic, Mirko Kovac, Stevan Milosevic sau Vladimir Tica. Același Mitrovic notează următoarele lucruri despre interesul sârbilor de a juca în România: „Jucătorii sârbi au lăsat o impresie foarte bună în România. Pe lângă acest lucru, ei sunt atrași de liga de aici pentru că din punct de vedere financiar această ligă oferă cea mai bună rețetă financiară din zonă. Banii vin la timp sau cu mici întârzieri (incomparabil mai rapid decât în țări precum Grecia sau Italia), dar se dau toți banii. În fine, contează și faptul că România este foarte aproape de Serbia. România este o destinație populară pe buzele jucătorilor sârbi în acest moment.”

Gnjato îl confirmă pe Mitrovic, amintindu-și de faptul că el și-a primit ultimii bani din România la o întâlnire cu reprezentantul clubului la Vrsac, în condițiile în care viza lui a expirat și Gnjato nu putea să mai intre în România. Așadar, cuvinte de apreciere pentru modul în care cluburile din România își tratează jucătorii, venite din gura unui fost jucător în Liga Națională acordate în presa din Serbia. Uitându-ne asupra modului în care alții ne apreciază liga ar trebui, poate, să ne gândim ce putem să facem pentru a contribui la dezvoltarea fenomentului. Sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră se mândrește cu astfel de texte. De ce să nu oferim presei internaționale mai multe astfel de subiecte pozitive?

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.