Baschetul mureşean de-a lungul anilor (1926-2016) – Lansare de carte

Baschetul mureşean de-a lungul anilor (1926-2016) este cea de-a 11-a carte scrisă de ziaristul mureşean Aurel Raţiu. Ea a apărut la sfârşitul anului trecut, în decembrie, la Editura Vatra Veche, fiind tipărită la Tipografia Apostrof. Un lucru interesant: dintre cele 11 cărţi scrise de Aurel Raţiu, în 5 dintre acestea sunt tratate subiecte din sportul mureşean, semn că autorului nu-i este indiferent ce se-ntâmplă în acest domeniu din acest areal.

Anul 2016 a fost un an rodnic pentru colegul nostru, Aurel Raţiu, dovadă fiind şi o altă lucrare de-a lui, apărută tot în 2016, Fotbalul mureşean de-a lungul anilor(1902-2016)!

Cea mai recentă carte a sa, extrem de bine documentată, ne prezintă istoria baschetului mureşean, de la apariţia lui pe meleagurile mureşene, în 1926, şi până-n 2016, timp de 90 de ani!

În premieră pentru istoria sportului mureşean, Aurel Raţiu ne prezintă versiunea sa, bazată pe documente, privind apariţia baschetului în judeţul Mureş. Figuri emblematice de promotori ai baschetului, majoritatea profesori de educaţie fizică, apar în această carte de colecţie, pentru
prima dată în istoria sportului românesc, cu nume şi prenume. Cu siguranţă, n-a fost uşor să-i identifice în documentele studiate.

Doar răsfoind această lucrare, îţi dai seama de sumedenia de date cuprinse în această carte, semn că autorul a petrecut mulţi ani în sălile de lectură de la diverse biblioteci, în special în cea de documentare de la Biblioteca Judeţeană Mureş.

Pe lângă faptul că, uşor de observat, Aurel Raţiu ne prezintă cronologic, an de an, evoluţia unor echipe şi rezultatele obţinute de acestea, în carte sunt incluse şi principalele asociaţii şi cluburi sportive din judeţul Mureş, care au secţii de baschet.

Aurel Raţiu ne mai răsfaţă cu ceva în această carte: cu o galerie de o sută de portrete(!) de performeri(jucători, antrenori, arbitri, conducători ş.a.) ai baschetului mureşean, cu date interesante din biografia lor, uneori, însoţite de mici istorioare.

Dintr-o carte-document, cum este aceasta, nu putea lipsi o Galerie Foto de excepţie.

Lansarea cărţii va avea loc, marţi 10 ianuarie 2017, la ora 11,00, într-o sală situată la etajul III al Bibliotecii Judeţeane Mureş (vis-a-vis de Prefectură).

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.