FC Barcelona a ratat primul sezon al noii ere în baschetul european la nivel de club

FC Barcelona este foarte probabil dezamăgirea sezonului competițional 2016/17 la nivel de Euroligă. Echipa catalană a ratat calificarea în playoff-ul competiției. Acest eșec vine tocmai la primul sezon în care întrecerea de top a Europei se desfășoară sub formă de ligă, adică toate echipele se duelează între cele de cel puțin două ori.

După o vară agitată, în cadrul căreia s-a schimbat managementul secției de baschet, staff-ul tehnic, dar și o parte însemnată a lotului de jucători, formația din Barcelona a avut un sezon de coșmar, marcat de probleme de efectiv, cauzate de accidentări, conflicte interne, însă și elemente baschetbalistice care nu s-au potrivit. FC Barcelona nu s-a calificat între primele opt echipe ale Europei pentru prima dată după 12 sezoane.

Lotul de jucători al FC Barcelona Baloncesto la startul sezonului 2016/17

Ultima dată când gruparea blaugrana nu s-a calificat în sferturile de finală ale Euroligii s-a consemnat în sezonul competițional 2004/05. Atunci, FC Barcelona a ratat calificarea între primele opt echipe ale Europei în dauna italienilor de la Scavolini Pesaro.

Clubul condus de către Josep Maria Bartomeu a decis să renunțe la tandemul Joan Creus – Xavi Pascual, care a condus secția de baschet spre trofeul de Euroligă în 2010, dar și spre patru titluri naționale, multiple cupe și supercupe naționale, respectiv alte cinci calificări la Final Four-ul Euroligii. Fatal le-a fost, celor doi, parcursul modest din sezonul 2015/16, ce a cuprins eliminarea în sferturile de finală ale Euroligii și Cupei Spaniei.

La ultimul sezon cu Xavi Pascual în funcția de antrenor principal, FC Barcelona a câștigat sezonul regulat în Liga ACB, însă a fost depășită de marea rivală, Real Madrid, în finala competiției. Asftel, după două sezoane consecutive în care nu a obținut niciun trofeu, conducerea clubului a cerut o schimbare.

Managerul Joan Creus, omul care a jucat cele mai multe meciuri în uniforma lui FC Barcelona, a refuzat să îl concedieze pe Pascual. Tehnicianul mai avea un an de contract, însă președintele a dorit schimbare cu efect imediat. Acest lucru l-a determinat pe Creus să demisioneze, astfel încât s-a ajuns la concedierea lui Pascual.

Vara anului 2016 a fost una zbuciumată, pe parcursul căreia informațiile au venit cu întârziere dinspre Barcelona. Rodrigo De la Fuente, fost jucător al Barcelonei, născut la Madrid, a preluat cârma secției de baschet. După îndelungi încercări de aducere a lui Sarunas Jasikevicius, fostul său coleg de pe vremea când juca – din motive de incompatibilitate cu prevederile regulamentului care permite legitimarea de antrenori cu experiență de cel puțin două sezoane la nivel de seniori – Barcelona l-a numit în funcție pe Giorgos Bartzokas.

Acesta a făcut un sezon de excepție cu Maroussi în Europa, respectiv mai multe stagiuni fructuoase în Grecia, la conducerea diferitelor echipe. Bartzokas a preluat-o pe Olympiacos Pireu imediat după ce aceasta a câștigat Euroliga sub bagheta lui Dusan Ivkovic. La primul sezon în noua funcție Bartzokas a câștigat Euroliga. Ulterior, după o despărțire nu foarte elegantă de Olympiacos, Bartzokas a trecut la cârma lui Lokomotiv Kuban, formație pe care a calificat-o în premieră la Final Four-ul Euroligii.

Numirea lui Bartzokas la cârma lui Barcelona a venit târziu. Mutările la nivelul lotului de jucători au venit, la rândul lor, întârziat. De asemenea, catalanii au început sezonul în genunchi. Ei au primit vestea că Shane Lawal s-a accidentat grav la Jocurile Olimpice și necesită operație, urmată de recuperare de cel puțin 7-8 luni.

Pe rând au căzut Petteri Koponen, Pau Ribas, Justin Doellman, Stratos Perperoglou, Victor Claver, Juan Carlos Navarro, Alex Renfroe și așa mai departe. Toți cu accidentări. Pe urmă s-au consemnat problemele cu Joey Dorsey. Americanul a acuzat clubul catalan pe o rețea de socializare că nu l-a tratat corespunzător în urma unei accidentări. Decizia firească a fost să se încheie colaborarea.

FC Barcelona a avut mari probleme în Euroligă. Gruparea blaugrana nu a avut nicio șansă de a pătrunde în playoff, astfel încheindu-se o serie de 11 sezoane consecutive cu prezență între primele opt echipe ale Europei. În plus, roș-albaștrii s-au oprit în semifinalele Cupei Spaniei. Parcursul din campionat nu este strălucitor. Cert nu va câștiga sezonul regulat, chiar dacă nu este foarte departe de locul 1 în ierarhia generală, însă e playoff-ul ar putea salva aparențele unui sezon complet ratat.

Se tot vorbește că FC Barcelona urmează să-l înlocuiască pe Bartzokas. În realitate, clubul catalan este cunoscut că merge pe niște proiecte de durată. De la Fuente și-a asumat un angajament pe termen lung, Bartzokas având contract până în vara lui 2019. E posibil ca acest sezon să fie compromis, iar Barcelona să dea credit antrenorului cel puțin pentru sezonul 2017/18. E limpede că ne putem aștepta la schimbări masive în lotul de jucători, dacă Bartzokas va rămâne în funcție.

___

Text publicat în revista CSU Fans Magazin, tipărită pentru primul tur al playoff-ului LNBM

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On FC Barcelona a ratat primul sezon al noii ere în baschetul european la nivel de club

  • Kósa-Ráksi Géza

    În momentul în care oferi și posibilitatea eșecului, multe echipe MARI din toate sporturile ar putea furniza asemenea surprize.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.