Aventura orădeană în Europa s-a încheiat. După 30.000 de kilometri, 20 meciuri, 10 victorii și multe amintiri!

CSM CSU Oradea a înregistrat cel mai de durată parcurs din istoria aventurilor românești în cupele europene. Formația bihoreană a disputat 20 de meciuri în arena internațională pe parcursul sezonului competițional 2016/17.

Distanțe parcurse de CSM CSU Oradea numai în aventura europeană, fără a pune la socoteală multiplele deplasări duble (LNBM – Europa) avute de-a lungul ultimelor luni:

– Prievidza (Slovacia) – 808 kilometri
– Sofia (Bulgaria) – 1350 kilometri
– Rishon LeZion (Israel) – 4830 kilometri
– Le Mans (Franța) – 3884 kiometri
– Joensuu (Finlanda) – 4448 kilometri
– Izmir (Turcia) – 3066 kilomtri
– Saratov (Rusia) – 4342 kilometri
– Youzhne (Ucraina) – 1886 kilometri
– Venezia (Italia) – 1946 kilometri
– Usak (Turcia) – 3424 kilometri

Așadar, un total de 29.984 kilometri parcurși.

Amintiri frumoase, experiențe deosebite, săli cochete, meciuri superbe, victorii memorabile și înfrângeri dureroase, fie nemeritate, fie fără drept de apel. Oradea a experimentat de toate. A învățat că e tare greu să te bați cu echipele provenite din ligi senzaționale precum BSL, LNB Pro A, Lega Basket Serie A, Liga VTB și așa mai departe. A experimentat cum e să fii în prim planul competițiilor FIBA, după ce a găzduit meciul săptămânii, unul dintre cele mai frumoase și disputate ale întregului sezon european la nivel de club.

CSM CSU Oradea a fost și continuă să fie un club mic, provenit dintr-o țară deloc interesantă sau atractivă din punct de vedere spotiv într-o disciplină uriașă. Leii Roșii au luptat, făcându-și un nume în cea mai populară și practicată disciplină de pe planetă. Niciun alt sport nu se joacă pe toate meleagurile și nu este atât de competitiv precum se dovedește a fi cel cu mingea portocalie.

După această aventură Oradea rămâne la fel de mică în Europa și pe planetă, dar se poate mândri cu o experiență pe care nu mulți au avut posibilitatea să o trăiască. A parcurs următorul pas în ceea ce privește evoluția unul club sportiv. După ce a câștigat primul trofeu din istorie și a devenit campioană națională, CSM CSU Oradea s-a înscris în cupele europene. A făcut următorul pas. Unul care s-a dovedit a fi extrem de lung. Mai lung decât și-a închipuit oricine, dar care pe parcurs s-a dorit a fi lungit cât de mult se poate. Pentru că știm foarte bine, pofta vine mâncând.

Multe lucruri nu funcționează în jocul lui CSM CSU Oradea. Rezultatele nu au fost strălucite în competiția internă. Însă trebuie subliniat faptul că nimeni în România nu a fost obligat să joace cu cel mult cinci jucători străini în cupele europene în prealabil în epoca modernă a acestei discipline și să dispute atâtea jocuri oficiale. Chiar dacă a avut un nucleu de șapte străini, iar dacă îl adăugăm pe Zarko Comagic, Oradea a rotit opt străini în acest sezon, însă nu a avut permisiunea să utilizeze mai mult de cinci într-un meci. Situație pe care Asesoft, Energia, Gaz Metan, Steaua și alte echipe românești nu au avut-o de gestionat.

Trebuie ținut cont de faptul că Oradea a jucat 20 de meciuri în Europa. Există o echipă în LNBM care a jucat tot atâtea meciuri oficiale până la această oră în sezonul 2016/17. Bihorenii au ajuns la un total de 42 partide disputate.

Dincolo de toate problemele și dificultățile pe care CSM CSU Oradea le-a întâmpinat, echipa a performat. Vorbim despre zece victorii, incluzând succese cu reprezentanta Ligii VTB, cu cel mai mare nume al baschetului est-european care nu provine din spațiul ex-iugoslav sau ex-sovietic, respectiv un succes cu o reprezentantă a țării care se mândrește cu cele mai multe participante în Euroligă.

De asemenea, vorbim despre calificarea în grupele Basketball Champions League, urmată de cea în playoff-ul FIBA Europe Cup. Putem să spunem că Oradea a promovat trei faze în această aventură – turul 1 și turul 2 preliminar din Basketball CL, respectiv calificarea în playoff-ul FIBA Europe Cup. În schimb, a pierdut în două faze – calificarea în playoff-ul Basketball Champions League, respectiv în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup. La începutul aventurii europene nimeni nu se gândea că CSM CSU Oradea va juca în cupele europene la sfârșitul lunii februarie.

Un alt aspect, pe care nu îl cunoaște nimeni, de care nu a avut cunoștință nici măcar staff-ul tehnic și conducerea clubului orădean până la încheierea meciului din manșa a 2-a cu Usak Sportif. Este vorba despre o tragedie în viața unui component al echipei. Care a ales să meargă cu propria echipă în deplasare, fără să spună nimănui prin ce a trecut. Lacrimile l-au trădat după meciul amintit.

E un lucru pe care nu ar fi trebuit să-l scriu. Însă se vorbește atât de mult despre lucruri negative în jurul acestei echipe încât poate așa măcar o parte a oamenilor se vor gândi puțin mai mult înainte de a pune aspectul negativ în prim plan și de a răni, adesea în necunoștință de cauză.

De la 21 iulie 2016, când s-a desfășurat tragerea la sorți, până la 22 februarie 2017, moment în care a ieșit din cupele europene, CSM CSU Oradea a avut un parcurs ce merită respect. Cu greșeli, cu accidentări, cu necazuri, cu probleme, cu înfrângeri. Cu multe amintiri. Pe care componenții echipei poate vor avea timp să le rememoreze la vară, după încheierea celui mai solicitant sezon din carierele lor.

Felicitări lui Cristian Achim, Milan Mitrovic, Marius Marinău, Cristian Dan și Alin Iova. Staff-ul tehnic al CSM-ului. Felicitări lui Șerban Sere, președintele clubului. Felicitări lui Branko Mirkovic, Martin Zeno, Andrei Mandache, Sean Barnette, Cătălin Petrișor, Rareș Pașca, Uros Lucic, Titus Nicoară, Sean Denison, Zarko Comagic, Bogdan Țîbîrnă, Muhamed Pasalic, Bobe Nicolescu, Sergiu Pop, Will Franklin și Dani Tămășdan. Ați adus la Oradea niște echipe care nici măcar nu știau că acest oraș există și cu atât mai puțin că pe Crișul Repede se joacă baschet.

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Aventura orădeană în Europa s-a încheiat. După 30.000 de kilometri, 20 meciuri, 10 victorii și multe amintiri!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.