Avancronica finalei Euroligii masculine 2015

Real Madrid și Olympiacos Pireu se duelează în finala Euroligii masculine – ediția 2014/15. Confruntarea se desfășoară duminică (17.05), cu începere de la ora 21, fiind transmisă în direct la DigiSport 3.

Se duelează două echipe care au mai jucat recent o finală în această competiție. În urmă cu doi ani, Real a cedat în fața unei versiuni ultra eficiente pe faza ofensivă a lui Olympiacos. Elenii au învins atunci cu scorul de 100-88.

De această dată altele sunt datele problemei. Real rămâne mare favorită și acest lucru este amplificat de faptul că joacă pe teren propriu. Aici trebuie adăugat faptul că ibericii au bugetul mai mare, jucătorii mai scumpi și CV-urile mai impresionante, iar străinii mai bine cotați. Totodată, Pablo Laso și elevii săi au de luat o revanșă, dar mai ales, formația din capitala Spaniei dispută a 3-a finală consecutivă după ce le-a pierdut pe primele două.

Pe de altă parte, presiunea va apăsa în mod evident pe umerii spaniolilor. Desigur, este o finală, iar în acest gen de meciuri presiunea apasă pe umerii tuturor. Te afli în fața unui trofeu, este cel mai important meci al sezonului și un moment pentru care orice jucător se pregătește, pe care îl visează.

Olympiacos are argumentele sale. Experiența este principalul, însă putem adăuga factorul Spanoulis, dublat de cel numit Printezis. Mai mult, vorbim despre o echipă în care nivelul de combativitate nu a atins niciodată o limită. De asemenea, formația antrenată de către Giannis Sfairopoulos are un moral excepțional, demonstrându-și că joacă un baschet extrem de eficient și capabil să producă rezultate pozitive în permanență.

Real Madrid nu va avea nicio scuză, indiferent de modul de desfășurare al finalei, dacă pierde din nou. Ar fi a 3-a finală în succesiune pierdută, iar statutul de echipă învinsă îi va fi atârnat de siglă tot așa cum se întâmplă în aceste momente cu CSKA Moscova. Acest lucru poate reprezenta un factor suplimentar de presiune pentru iberici. Un alt aspect deosebit de interesant este legat de faptul că echipele iberice nu au reușit de-a lungul anilor să facă rezultate pe teren propriu.

La nivel de club, Real Madrid și FC Barcelona au ratat calificarea la turneele finale din 2008 și 2011, desfășurate la Madrid, respectiv Barcelona. În schimb, la nivelul echipelor naționale ne putem aminti de eșecul de la EuroBasket 2007, respectiv cel de la FIBA World Cup 2014, când naționala Spaniei a pierdut în finală, respectiv sferturi de finală.

Din punct de vedere pur bschetbalistic, Real Madrid este o echipă care face foarte multe lucruri corect și extrem de eficient. Vorbim aici despre recuperare ofensivă (10.7), atenție acordată mingii (9.3 posesii pierdute), aruncare de trei puncte (38%), respectiv capacitatea extraordinară de a crea (21.7 pase decisive) atât pe joc pozițional, cât mai ales pe tranziție. Fără îndoială ofensiva extraordinară a ibericilor se hrănește din apărare, iar contraatacul este o armă letală în echipa lui Pablo Laso.

Olympiacos nu se bucură de prea multe avantaje pur baschetbalistice într-o confruntare cu Real Madrid,. Indiscutabil nivelul de combativitate reprezintă o sursă deosebită de a alimenta jocul de apărare. Unitatea și spiritul de colectivitate, încrâncenarea, viteza și componenta atletică sunt la nivel excelent în angrenajul alb-roșilor. În schimb, calitatea individuală este relativ limitată în comparație cu cea a lui Real Madrid. Rămâne de văzut în ce măsură Matt Lojeski va putea să fie mai eficient în finală, însă e limpede că pe lângă problema medicală (entero-viroză), Lojeski este în mod evident vizat de presiune, fiind la prima finală din carieră. Prin urmare, tandemul Spanoulis – Printezis rămâne baza pentru productivitate pe faza ofensivă. Desigur, Sloukas, Mantzaris și Papapetrou aduc plusuri, similar celor doi pivoți undersize.

Real are adâncime și forță pentru a controla spațiul de trei secunde. Rămâne de văzut dacă va putea să controleze lupta la recuperare. Este un detaliu ce poate fi decisiv. Dacă Olympiacos va fi limitată la numărul recuperărilor ofensive, acest meci cu greu poate fi pierdut de Real Madrid.

Finala va fi prefațată de meciul pentru locul 3. Acesta opune pe Fenerbahce Ulker Istanbul lui CSKA Moscova. Este o confruntare între două echipe dezamăgite și rănite care cu greu pot găsi motivație să intre pe teren montate într-un meci practic fără miză, la doar două zile distanță de la cel mai dureros eșec stagional. Confruntarea este transmisă în direct la DigiSport 3, cu începere de la ora 18.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.