Aspectul pozitiv al regulii românului U23

Săptămâna trecută, Federația Română de Baschet a anunțat implementarea regulii ce obligă echipele din Liga Națională de baschet masculin să folosească un jucător român U23 în primul sfert al meciurilor din următoarea ediție de campionat. Voi exprima o opinie cu privire la un aspect pozitiv pe care l-am identificat.

Pe parcursul ultimelor zile m-am gândit mult la acestă regulă și am încercat să o privesc din cât mai multe perspective posibil. Evident mi-am format o părere, însă o voi prezenta aici cu altă ocazie.

De această dată, ca să nu fiu bănuit că aș fi un negativist, voi scrie o primă impresie în notă pozitivă. Mărturisesc că e foarte probabil să existe mai multe aspecte pozitive. Depinde cine și cum privește această regulă.

Așadar, aspectul pozitiv pe care subsemnatul l-a identificat este următorul: mesajul! Mesajul pe care această regulă îl transmite miilor de copii care participă anual la festivalul de baby și mini baschet, care joacă din toată inima și cu toată implicarea la nivel U10, U12, U13, U14 și cam atât. Deoarece de pe la 15-16 ani naivitatea începe să se dilueze și să ies la iveală alte elemente ale naturii umane.

Concret mă refer la faptul că este un mesaj prin care tinerilor practicanți ai baschetului li se transmite că există cerere, dar nu avem ofertă. Am mai rostit această expresie în trecut. Una care mărturisesc că nu îmi aparține, ci îi aparține unui antrenor român.

În prezent, baschetul românesc, la nivelul Ligii Naționale, este un produs de mare preț. Cei direct implicați, adică jucătorii, câștigă sume frumoase de bani.

Când spun asta mă refer la faptul că eu nu cunosc prea multe domenii în care în România un tânăr între 25-35 ani câștigă câteva mii de euro pe lună. Consider că nu are rost să intrăm în detalii. Cei familiarizați cu baschetul cunosc sumele care se învârt în LNBM.

În Liga Națională este la mare căutare jucătorul român. Din păcate nu prea îl găsim. Nivelul valoric al campiontului este foarte ridicat. Cota lui este dată, fie că ne place sau nu, de către jucătorul străin. Mai bine instruit, mai educat baschetbalistic, mai bine pregătit fizic, cu un psihic mai solid. Când spun asta nu vreau să fiu înțeles ca și cum i-aș ataca pe jucătorii români. Din contră, arăt cu degetul către toți cei care au contribuit la starea actuală a baschetului (și sportului) juvenil pur românesc. Iar aici sigur nu jucătorii actuali sunt vinovați.

Așadar, nu avem suficienți jucători români de certă valoare în Liga Națională. Noua regulă nu va rezolva problema. Dacă cineva care a votat-o își închipuie că va rezolva măcar în proporție de 10% această situație cu o astfel de regulă, atunci îmi permit să îi transmit de aici și de acum că în opinia mea se înșeală amarnic. Timpul o va demonstra cu siguranță.

Însă noua regulă poate fi percepută ca un mesaj important. Asta dacă ea este percepută în cel mai sănătos mod cu putință. Care e acesta?

Simplu: tinerii să vadă această regula ca pe un mesaj că este nevoie de ei. Și să se pună pe treabă. Să se decidă dacă vor să facă baschet de performanță, iar prin devotament, seriozitate, conștiinciozitate și dorința de a deveni ca Vlad, Andrei, Titus, Roli sau alții, își vor convinge părinții că șansa lor la o viață mai bună și mai înstărită constă într-o carieră în baschet.

Cum să nu fie percepută această regulă?

Simplu: să nu-și imagineze că dacă au buletin de România li se cuvine să fie în teren. Să fie clar: în teren trebuie să fie cine merită!

Voi reveni zilele următoare cu o altă perspectivă asupra regulii recent adoptate.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.