Asociația jucătorilor de baschet din Franța se opune calendarului FIBA

Asociația jucătorilor de baschet din Franța a întocmit o statistică deosebit de interesantă, pe care a transformat-o într-un comunicat oficial cu care a anunțat că se opune noului calendar FIBA pentru echipele naționale.

Iată statisticile:

– 49% dintre jucătorii care au evoluat la EuroBasket 2017 nu vor fi disponibili în ferestrele destinatr echipelor naționale din noiembrie și februarie. Aici sunt incluși 13% din jucătorii cu angajament în EuroCup.

– 62% din timpul total de joc de la EuroBasket 2017 a fost destinat sportivilor care nu vor putea evolua în calificările pentru FIBA Basketball Wold Cup 2019.

– 68% din totalul punctelor marcate la EuroBasket 2017 aparțin jucătorilor care nu vor putea evolua în ferestrele din lunile noiembrie și februarie.

– Spania și Rusia au avut la EuroBasket 2017 câte 12 jucători are nu vor juca în ferestrele amintite. Grecia a avut 92%, Serbia și Franța au avut 83% fiecare, Germania a avut 75%, iar Italia a avut 72%. Slovenia, noua campioană a Europei, nu va miza pe 42% din lotul de jucători cu care a cucerit trofeul EuroBasket 2017.

– Lotul a 11 din cele 16 echipe calificate pentru optimile de finală ale EuroBasket 2017 conține peste 67% jucători indisponibili pentru calificările FIBA Basketball World Cup 2019.

În cadrul comunicatului, Asociația jucătorilor de baschet din Franța îl citeaz pe Patrick Baumann, secretarul FIBA: „Din punct de vedere etic este greșit să lași jucătorilor decizia dacă doresc să participe sau nu în meciurile echipelor naționale de proveniență. Nu avem niciun drept să punem jucătorii în situația în care ei să aibă de ales între echipa de club și cea națională.”

Comunicatul asociației amintite se încheie cu următoarea precizare: „Prin faptul că a forțat disputarea jocurilor de calificare în lunile noiembrie și februarie, adică în timpul sezonului competițional la nivel de club, FIBA a făcut exact acest lucru: a pus jucătorii în situația în care ei trebuie să aleagă între echipa de club și cea națională, deoarece nu a ajuns la un acord comun cu toate forurile decizionale din lumea baschetului cu privire la un calendar unitar. Aici trebuie incluși jucătorii, dar și asociațiile de jucători.”

Comunicatul amintit poate fi lecturat AICI.

De notat că prin vocea președintelui federației de specialitate a Franței, Jean-Pierre Siutat, acest for a criticat decizia FIBA cu privire la noul calendar din calificări și forțarea acestuia fără a avea un consens cu toate organismele din lumea baschetului.

FIBA are sprijinul unor federații puternice

În schimb, președinții a șase federații naționale de baschet s-au întâlnit la sediul FIBA și au anunțat că vor solicita jucătorilor cu angajamente la grupări din Euroligă să se alăture echipelor naționale în campania de calificare pentru FIBA Basketball World Cup 2019. Între cele șase se află Spania și Rusia, care s-ar putea să nu aibă niciun jucător din lotul de la EuroBasket 2017 în meciurile din noiembrie și februarie.

Cei șase președinți de federații sunt:

Ingo Weiss – Germania
Andrei Kirilenko – Rusia
George Vassilakopoulos – Grecia
Giovanni Petrucci – Italia
Jorge Garbajosa – Spania
Hidayet Turkoglu – Turcia

De notat că cei șase au cerut în mod public jucătorilor să răspundă convocărilor la echipa națională. În plus, aceștia au cerut Euroleague Commercial Assets să repregrameze cele două etape din sezonul regulat care se suprapun cu calendarul echipelor naționale. În fine, ei s-au adresat Comisiei Europene invocând faptul că Euroleague Commercial Assets încalcă deliberat un angajament pe care și l-a luat în prealabil, acela de a permite jucătorilor să se alătura echipei naționale.

Cele șase țări menționate au la ora actuală jucători legitimați la 13 din cele 16 echipe angrenate în ediția 2017/18 a Euroligii masculine.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.