Argumentele lui Olympiacos Pireu în victoria cu CSKA Moscova

Abilitatea de a recupera ofensiv a ținut Olympiacos Pireu în joc pe parcursul meciului de deschidere la turneul final al Euroligii masculine – ediția 2014/15. Într-o perioadă în care jocul ofensiv ale grecilor nu a funcționat sub nicio formî, aceștia au găsit soluții de a limita șansele adversarului de a se desprinde.

Olympiacos a cules 16 recuperări ofensive în confruntarea cu CSKA Moscova, încheiată cu scorul de 70-68. Gruparea din portul Pireu a cules 15 recuperări ofensive pe parcursul primelor 30 minute de joc. În schimb, CSKA Moscova a cules doar șapte recuperări ofensive pe parcursul primelor trei secvențe.

Raportul s-a schimbat în secvența decisivă însă era firesc să se întâmple acest lucru întrucât grecii și-au intrat în ritm pe faza de finalizare. Olympiacos a înscris 23 puncte în ultimele zece minute de joc, fiind cea mai consistentă perioadă a întregului meci. Niciuna dintre protagoniste nu a reușit să înscrie mai mult de 20 puncte în orice alt interval de zece minute în această confruntare.

Astfel, în secvența decisivă, CSKA a cules cinci recuperări ofensive, iar Olympiacos a avut doar una. Grecii nu au mai avut nevoie de recuperări ofensive după ce Vassilis Spanoulis și-a intrat în ritm. El a avut 4/4 pe parcursul ultimelor 3 minute și jumătate, după ce a început meciul cu 0/11 din acțiune.

Spanoulis a înscris 11 din ultimele 16 puncte ale lui Olympiacos. Celelalte cinci au venit din mâna lui Kostas Sloukas.

Interesant este faptul că CSKA Moscova a fost net superioară la general. Raportul eficienței a fost de 88-71. Acesta s-a echilibrat semnificativ în sfertul decisiv. După 30 minute de joc acest raport a fost de 77-38 în favoarea rușilor!

Raportul eficienței a fost o consecință firească a faptului că CSKA a fost mai bună la aruncările de două puncte, la numărul de libere marcate, la pase decisive, intercepții, posesii pierdute, capace, faulturi comise și obținute. Olympiacos a fost mai bună doar la recuperare și la aruncările de trei puncte.

Iată cheile succesului pentru Olympiacos Pireu, în acest meci și în general:

1. Nivelul de combativitate al întregii echipe.

2. Abilitatea de a recupera ofensiv.

Oricât de modest joacă echipa pe faza ofensivă, Olympiacos are întotdeauna forță la recuperare și disponibilitate de a se lupta până în ultima clipă.

3. Geniul lui Vassilis Spanoulis.

4. Capacitatea lui Georgios Printezis de a-și ajuta echipa în orice condiții.

5. Kostas Sloukas este un locotenent de nădejde pentru Spanoulis.

Acest jucător este mereu lucid pe finalurile tensionate de meci pentru Olympiacos.

Desigur, sunt și alte argumente. Spre exemplu, ajutorul oferit de tânărul Ioannis Papapetrou. Grecia găsește soluții pe bandă rulantă. Aduce mereu noi jucători. Ei se remarcă în primul rând prin voință, dar ea este mereu dublată de valoare intrinsecă. Poate nu sunt la fel de estetici pentru americanii, spaniolii sau rușii, însă grecii găsesc mereu soluții. Cam ce înseamnă să te identifici cu echipa pentru care joci și să ai uneltele necesare pentru a putea face față.

De asemenea, ținând cont de acest lucru, Olympiacos Pireu a avut multe momente în semifinala cu CSKA Moscova, similar întregului sezon, când a avut cel puțin trei, dar de foarte multe ori a avut chiar patru jucători autohtoni în teren. De altfel, Giannis Sfairopoulos a terminat meciulc cu Mantzaris, Spanoulis, Sloukas și Printezis pe parchet. De asemenea, în ultimele minute ale partidei a fost folosit și tânărul Papapetrou.

Olympiacos a rotit toți cei șase jucători eleni înscriși pe foaia oficială a semifinalei. Ei au însumat 135 minute pe parchet și au contribuit cu 53 puncte, 18 recuperări, 14 (din totalul echipei de 15) pase decisive și 50 puncte de eficiență.

În schimb, CSKA a folosit patru jucători autohtoni. Al 5-lea, Vitaly Fridzon nu a fost folosit, el nefiind refăcut după o accidentare ce l-a ținut departe de teren și în playoff-ul Euroligii. Cei patru folosiți au fost Vorontsevich, Khryapa, Kirilenko și Kaun. Ei au însumat 84 minute în teren și au contribuit cu 23 puncte, 16 recuperări și 46 puncte de eficiență.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.