Aleksandar Nikolic, România și Hala Pionir

Baschetul masculin românesc a avut de-a lungul timpului câteva rezultate notabile. Unul dintre ele datează de aproape 70 ani și s-a consemnat la București și are legătură cu Aleksandar Nikolic, poate cea mai influentă persoană asupra baschetului din spațiul ex-iugoslav.

Este vorba despre meciul câștigat de reprezentativa României în cadrul Campionatului Balcanic la baschet masculin. Adversar a fost Iugoslavia. Întâlnirea s-a desfășurat pe data de 22 septembrie 1946 și a conemnat victoria tricolorilor cu scorul de 30-27.

La vremea respectivă baschetul în spațiul iugoslav nu era atât de performant precum a fost ulterior în anii 70-80-90 ori în zilele noastre. Valoarea acelui rezultat este dată însă de un alt aspect foarte important.

Este vorba despre faptul că la acel meci în echipa națională a Iugoslaviei a jucat Aleksandar Nikolic. Adesea acesta este numit drept părintele baschetului iugoslav.

aleksandar-nikolic

Ulterior, Nikolic a devenit antrenor și a realizat câteva performanțe deosebit de importante. Este vorba despre un titlu mondial (1878) și unul european (1977). La nivel de club a câștigt Euroliga de trei ori, Cupa Intercontinentală de două ori și Cupa Cupelor o dată.

Dincolo de rezultatele obținute, Aleksandar Nikolic a activat în calitate de profesor la Universitatea din Belgrad, în cadrul Facultății de Sport și Educație Fizică. Aici a activat la catedra de baschet, unde printre elevii săi s-au numărat Božidar Maljković, Dušan Ivković, Bogdan Tanjević, Želimir Obradović. De altfel, faptul că ei s-au intersectat cu Nikolic a fost probabil picătura care i-a determinat să se dedice total meseriei de antrenor.

În urmă cu câteva zile, printr-o decizie luată de autorități, s-a aprobat ca numele legendarei săli Pionir să se schimbe în Arena Aleksandar Nikolic. Astfel, templul baschetului sârbesc va purta numele părintelui acestei discipline.

Vladimir Stankovic, o altă legendă a baschetului ex-iugoslav și european, a scris pentru site-ul Euroligii despre principele idei ale lui Aleksandar Nikolic. Acestea sunt (în limba engleză):

– To score a basket you must first steal the ball.
– The win is a merit to the players, the loss is to be blamed on the coach.
– There are no players for offense or defense only.
– You must not build a team, but players.
– Early specialization of players is fatal because it provokes mistakes which are almost impossible to fix later on.
– The winner is not the team scoring the most points, but the team receiving the least.
– If possible, you have to win by 50 or more points, but you must never humiliate the opponent.
– The young player must have his chance in a close game, not when you lead by 20.
– The coach learns from his players.
– The basketball technique was invented by players, not coaches.
– When I stop correcting your mistakes, it means that I no longer believe in you.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.