Adamovic vs Watson

U-BT Cluj-Napoca a efectuat o modificare importantă la poziția 1. Ardelenii au anunțat legitimarea lui Giordan Watson, americanul care încearcă să obțină cetățenia română luându-i locul lui Filip Adamovic.

Bosniacul părăsește Clujul după două sezoane. Exact același interval în care Watson a lipsit din Liga Națională, având experiențe baschetbalistice de excepție în competiții extrem de bine cotate, precum campionatele Turciei și Franței, împreună cu o aventură în Basketball Champions League.

Adamovic are o experiență de patru sezoane în țara noastră. Este vorba despre un sezon la Ploiești, unul la Mureș și două la Cluj. În schimb, Watson a petrecut doi ani la Târgu-Jiu.

Ambii sunt extrem de periculoși. Ei sunt slasheri de excepție cu capacitatea de a întoarce mingea pe semicerc. Adamovic a înregistrat progrese remarcabile la capitolul finalizare pe pătrundere în ultimul sezon competițional. În plus, acesta are o menire specifică de a-și asuma aruncări considerate nebunești în momente importante ale jocurilor, precum o diferență de 3-4 posesii pe tabela de marcaj fie în favoarea sau defavoarea echipei sale. Acest gen de execuție a devenit un fel de etichetă pentru acest jucător în baschetul românesc.

De cealaltă parte, Watson a fost întotdeauna un jucător extrem de cerebral și capabil să-și ducă la bun sfârșit acțiunile asumate în momente cruciale ale jocului. Memorabile sunt coșurile marcate de acesta în aventura Energiei Târgu-Jiu din EuroChallenge. Totodată, americanul este un jucător care domină mingea, dar care nu exagerează la capitolul finalizare.

Filip Adamovic

– 12 meciuri în FEC, 30.0 minute, 12.7 puncte (42% din acțiune, 31% la trei puncte, 81% la linia de pedeapsă, 5.1 pase decisive cu 1.6 intercepții și 3.3 posesii pierdute, 3.4 recuperări, 11.7 la eficiență.
– 34 meciuri în LNBM, 28.7 minute, 12.8 puncte (51% din acțiune, 42% la trei puncte, 86% la linia depedeapsă, 6.0 pase decisive cu 1.8 intercepții și 2.5 posesii pierdute, 2.4 recuperări, 15.8 la eficiență.

Giordan Watson

– 16 meciuri în BCL, 31.0 minute, 10.1 puncte (43% din acțiune, 34% la trei puncte, 79% la linia de pedeapspă), 4.7 pase decisive cu 0.9 intercepții și 1.9 posesii pierdute, 1.6 recuperări, 10.1 la eficiență.
– 34 meciuri în Pro A, 26.8 minute, 9.0 puncte (40% din acțiune, 42% la trei puncte, 84% la linia de pedeapsă), 3.4 pase decisive cu 0.8 intercepții și 1.6 posesii pierdute, 1.6 recuperări, 8.5 la eficiență.

De notat că:

Adamovic a terminat într-un fel sau altul (aruncare, pasă decisivă sau posesie pierdută) în medie peste 18 acțiuni pe meci în LNBM și 20 acțiuni pe meci în FIBA Europe Cup. Bosniacul a avut peste cinci aruncări de trei puncte pe meci în ambele competiții.

În schimb, Watson a consumat puțin sub 14 posesii pe meci în LNB Pro A, respectiv peste 16 acțiuni pe meci în Basketball Champions League. Americanul a avut 3.3 aruncări de trei puncte în BCL, respectiv 2.8 în campionatul Franței.

Acestea sunt doar cifre și reprezintă un mic indicator cu privire la profilul fiecărui jucător în parte. Pe de altă parte, există și alte elemente, cel puțin la fel de importante. Precum ce face și ce reprezintă ambii jucători în atac atunci când mingea se află la alt jucător.

De asemenea, este important cum poate fiecare dintre ei să joace într-o echipă cu mai multe guri de foc, dar și cu mai mulți jucători creativi. Deși comparația e dificil de făcut, cert este că în sezonul 2016/17, atât Adamovic, cât și Watson au jucat foarte multe minute alături de jucători creativi și care au avut nevoie de minge pentru a putea performa conform așteptărilor.

Mai mult, baschetul este un jucător de două faze. Prin urmare este important cât de util și de eficient propriei echipe poate să fie un jucător. Aici există iarăși deosebiri importante între cei doi.

Până la urmă vorbim despre doi dintre cei mai buni conducători de joc care au evoluat pe parcursul ultimilor ani în baschetul românesc. Firește, e o chestiune de preferințe și gust în rândul publicului larg. Pe de altă parte, e o chestiune de viziune, obiective (în principal baschetbalistice, dar și de rezultat), potențial, buget și alte elemente atunci când o echipă și antrenorul acesteia face o alegere între cei doi.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.