Achim vs Costescu în playoff-ul LNBM 2017. Doi oameni ai baschetului!

Seria dintre CSM CSU Oradea și BC SCM Timișoara, contând pentru primul tur al playoff-ului LNBM opune doi dintre antrenorii de seamă ai baschetului românesc. Este vorba despre Cristian Achim și Tudor Costescu.

Membri ai aceleiași generații, ambii au jucat baschet în tinerețe, dar a fost evident pentru toți cei care i-au cunoscut încă din anii 90 că amândoi sunt meniți să-și facă un nume important în această disciplină din postura de antrenori. Mereu interesanți de „X și O” cei doi au îmbrățișat o cariera care practic le este sortită.

Mereu judecați și întotdeauna analizați cu asprime de o parte a publicului care la un eventual test în ceea ce privește elementele de bază ale acestei discipline sportive ar fi repetenți cu brio, cei doi antrenori despre care vorbim au ales adesea să fie discreți și să răspundă doar când au fost întrebați.

Atât Achim, cât și Costescu au lucrat în sectorul juvenil. Ei au evoluat, urcând la seniori, acolo unde au condus echipe în cel de-al 2-lea eșalon baschetbalistic. Firescul lucrurilor i-a adus pe ambii în primul eșalon. Achim în 2006, iar Costescu un an mai târziu. Ei au avut diferite angajamente și așa cum era de așteptat, unul mai devreme, celălalt mai târziu, ambii au obținut trofee. Performanțe care au venit să le completeze carierele.

În paralel, atât Achim, cât și Costescu, au lucrat la nivelul echipelor naționale juvenile. Achim a fost membru în Biroul Federal, iar Tudor Costescu a fost antrenor federal și unul dintre pilonii de bază ai actualului proiect de licențiere al antrenorilor de baschet din România. Așadar, uitându-ne succint asupra carierelor celor doi, este limpede că ambii sunt fini cunoscători ai întreg sistemului baschetbalistic din România. Mai mult, sunt doi oameni extrem de experimentați, care au lucrat în toate sectoarele sportului cu mingea la coș din postură de antrenori și specialiști în domeniul mingii portocalii.

Cristian Achim

Traiectorie la seniori

– BC Râmnicu-Vâlcea, în perioada 2005/08 (un sezon în Divizia B, două în primul eșalon).
– CSM CSU Oradea, din noiembrie 2009.

Palmares
– Liga Națională 2016, cu CSM CSU Oradea.

Tudor Costescu

Traiectorie la seniori

– Sportul Studențesc în Divizia B (Liga 1).
– BC Târgoviște, în perioada 2007/09.
– CSM București, în turul ediției de campionat 2009/10.
– BCM U Pitești, din returul stagiunii 2009/10 până la încheierea sezonului 2012/13.
– BC Timișoara, în perioada iulie – noiembrie 2013.
– BC SCM Timișoara, din ianuarie 2017.

Palmares
– Cupa României 2012, cu BCM U Pitești.
– SuperCupa României 2012, cu BCM U Pitești.

Achim și Costescu au fost protagoniști ai unor încleștări memorabile de-a lungul timpului în baschetul românesc. Cu siguranață mai vechii susținători ai CSM Oradea și BCM U Pitești își amintesc de ele. Tot așa cum sunt convins că își amintesc și suporterii baschetului din Râmnicu-Vâlcea și Târgoviște, în singurul sezon când echipele masculine ale acestor orașe s-au intersectat în Liga Națională.

Dueluri directe
Sezon Meci Scor
2007/08 Târgoviște vs Vâlcea 82-81
Vâlcea vs Târgoviște 90-89 dp
2009/10 Pitești vs Oradea 69-74
Oradea vs Pitești 81-87
2010/11 Pitești vs Oradea 74-77
Oradea vs Pitești 68-66
2011/12 Oradea vs Pitești 78-81
Pitești vs Oradea 59-62
2012/13 Oradea vs Pitești 69-66
Pitești vs Oradea 74-81
2013/14 Timișoara vs Oradea 79-87
2016/17 Timișoara vs Oradea 85-84 dp
Oradea vs Timișoara 92-72
Timișoara vs Oradea 73-92
Oradea vs Timișoara 82-72
Oradea vs Timișoara 74-66

Scorul general este de 12-4 în favoarea lui Achim.

Opt confruntări directe s-au terminat la diferență de o singură posesie.

Memorabil este meciul din sezonul 2009/10, desfășurat la Oradea, atunci când Piteștiul a năruit șansele bihorenilor de a se califica în playoff-ul LNBM. Argeșenii au învins la Arena Antonio Alexe cu scorul de 87-81. Este eșecul care a eliminat CSM-ul cursa pentru calificarea în playoff. A fost primul sezon al lui Achim la cârma bihorenilor. Vâlceanul preluase echipa la mijlocul lui noiembrie 2009, iar din coada clasamentului a adus-o în lupta pentru playoff cu victorii repurtate asupra echipelor din Cluj, Sibiu și Ploiești, principale forțe ale campionatului la acea vreme. De altfel, acea ediție de campionat a relansat baschetul la Oradea.

Un alt meci de care ne putem aminti este duelul direct din prima etapă a sezonului regulat în ediția 2012/13 a Ligii Naționale de baschet masculin. CSM-ul a învins atunci cu scorul de 69-66, grație unui coș de trei puncte semnat Ivan Stefanovic în ultima secundă de joc. A fost primul meci de campionat susținut de jucătorul amintit în uniforma CSM Oradea. El venise tocmai de la Pitești, acolo unde a petrecut patru sezoane și unde a fost căpitan de echipă. Meciul în cauză a aprins la vremea respectivă discuții datorită problemelor cu instalația de 24 secunde de la Arena Antonio Alexe. De altfel, clubul bihorean, somat fiind de federație la momentul respectiv, a remediat problema ulterior. Pe de altă parte acel meci a lansat sezonul formației bihorene. Stagiunea 2012/13 este una memorabilă pentru gruparea de pe Crișul Repede, întrucât a avut o serie de 14 victorii consecutive în campionat, un record absolut pentru clubul roș-albastru. Mai mult, sezonul respectiv s-a încheiat cu prima clasare pe podium pentru CSM Oradea în LNBM.

Achim conduce cu 1-0 în seria ce a demarat aseară, însă cei care au urmărit meciul au putut observa că Timișoara lui Costescu este decisă să-și vândă scump pielea.

Foto: Roby Boros

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.